Računalništvo, telefonija
31.07.2017 15:02

Deli z drugimi:

Share

CIA lahko brez težav vdre tudi v Linux in MacOS

CIA lahko vdre v skoraj vse sisteme, ki so povezani v svetovni splet!
CIA lahko vdre v skoraj vse sisteme, ki so povezani v svetovni splet!

Na začetku marca je spletna stran Wikileaks presenetila z objavo prvega paketa dokumentov Vault 7 (http://bit.ly/Wikileaks-CIA), ki vsebuje več kot 8.700 tajnih dokumentov ameriške varnostno-obveščevalne službe CIA (Central Intelligence Agency). Najnovejše razkritje pa bo nedvomno pognalo strah v kosti uporabnikom distribucij odprtokodnega operacijskega sistema Linux in Applovih operacijskih sistemov macOS za osebne računalnike. Iz dokumentov je namreč mogoče razbrati opise načinov oziroma sezanam orodij, ki jih agenti agencije CIA uporabljajo za vdiranje v Applove operacijske sisteme macOS in celo odprtokodne operacijske sistem Linux), ki so vsaj do sedaj veljali za relativno zelo varne.

Med zanimivejšimi programsko orodje Aeris, ki je napisano v programske jeziku C, saj ga lahko napadalci uporabljajo za izvajanje napadov na odprtokodne operacijske sisteme Linux, kot so Debian Linux, Red Hat Linux, Solaris, FreeBSD in CentOS. Z njegovo pomoljo je dejansko mogoče prenašanje datotek, vzpostavitev komunikacije z nadzornim strežnikom in vstopstavitev varne oziroma šifrirne povezave. Vohunski programski orodij Achilles in SeaPea pa sta namenjena za izvajanje napadov na uporabnike Applovih osebnih računalnikov. Prvo vohunsko orodje omogoča namestitev trojanskega konja v namestitvene datoteke (.dmg) za različne programe za macOS, zlonamerno programsko orodje SeaPea pa je klasični rootkit za macOS10.6 in 10.7.

Če razpolagate z novejšim Applovim operacijskim sistemom macOS ali pa uporabljate drugo različico odprtokodnega operacijskega sistema Linux to še ne pomeni, da ste varni pred agenti ameriške varnostno-obveščevalne agencije CIA. Njihovi agenti namreč lahko že uporabljajo novejša programska orodja, ki lahko prelisičijo varnostne mehanizme novejših sistemov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50