Računalništvo, telefonija
22.03.2018 08:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nova škandal pri Facebooku

Facebook (spet) kriv nepooblaščene rabe osebnih podatkov
Facebook (spet) kriv nepooblaščene rabe osebnih podatkov

Vrednost podjetja Facebook je tako po aferi z zlorabo podatkov padla za kar 40 milijard evrov. Afera je bil psihološki kviz, s katerim so ugotavljali tipe osebnosti uporabnikov družbenega omrežja in tako vplivali na številne pomembne politične odločitve po vsem svetu. Preiskavo je uvedla Zvezna komisija za trgovino ZDA (FTC) zaradi morebitne kršitve odloka o privolitvi, ki od podjetja zahteva, da od uporabnikov dobi dovoljenje, preden njihove podatke deli z drugimi.

Parlamentarna komisija je tako od direktorja Facebooka Marka Zuckerberga zahtevala dokaze o uporabi podatkov, zbranih s strani Cambridge Analytica, kateri naj bi bil odgovoren za afero. Vrednost podjetja pa je medtem padla za kar 50 milijard dolarjev. Direktor Facebooka – Mark Zuckerberg se še na to ni odzval.

Tudi uporabniki Facebooka in drugih družbenih omrežij so se pritoževali nad dejanji Facebooka. Tako je na pimer na Twitterju pojavilo kar nekaj pozivov po izbrisu profila z oznako #deletefacebook.

Trenutno so znane samo osnovne informacije in sicer, da Facebook ni kriv drugega kot pomanjkljivega nadzora nad pogodbeniki.

Profesor z univerze Cambridge Aleksandr Kogan je v “dobrem upanju” razvil aplikacijo oziroma kviz “thisisyourdigitallife” o navadah na spletu, v katerem je sodelovalo več kot270.000 uporabnikov Facebooka. Slednji so tudi privolili v zbiranje osebnih podatkov.

Problem je nastal, ko je Kogan posredno prišel še do podatkov o prijateljih udeležencev kviza in to predal podjetju Cambridge Analytica, ki je potem na tej podlagi ustvarilo psihološke profile za potrebe Trumpove predsedniške kampanje.

Tega se uporabniki niso zavedali in niso dovolili. Do sedaj znanih informacijah, tudi Facebook tega ni dovolil.

Facebook naj bi to izvedel leta 2015 in nemudoma zahteval uničenje podatkov.

Facebook tudi z gotovostjo trdi, da imajo potrdilo od profesorja, da so podatki uničeni. A kot kaže, le-ti niso bili uničeni.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več