Računalništvo, telefonija
28.11.2016 08:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Črni petek letos z novimi astronomskimi prodajnimi rekordi

Črni petek letos z novimi astronomskimi prodajnimi rekordi
Črni petek letos z novimi astronomskimi prodajnimi rekordi

“On-line” nakupovanje na t.i. črni petek (Black Friday) postaja enormno in globalno vseobsegajoče početje. Letošnji črni petek je znova postregel z rekordom, in sicer je po podatkih, ki jih je za portal TechCrunch priskrbel Adobe, samo v ZDA bilo opravljenih za več kot 3 milijarde nakupov, od tega ena tretjina transakcij preko mobilne prodaje.

3,34 milijarde dolarjev je kar 21,6% več kot lansko leto, medtem ko je številka pri mobilni prodaji dosegla 1,2 milijarde, kar je 33% več kot na lanskoletni črni petek. Velikani kot so Amazon, Walmart, Target in eBay so zasledili, da je mobilni promet na ta poseben dan zrasel v višave. Amazon ugotavlja, da so mobilna naročila na zahvalni dan presegla lanskoletni kiber ponedeljek (Cyber Monday), medtem ko pri Walmartu pravijo, da je bilo kar 70% prometa na njihovi spletni strani mobilnega. Tudi Target ugotavlja, da je bilo kar 60% prodaje na črni petek opravljene preko mobilnih naprav.

Kar 56% vseh obiskov maloprodajnih spletnih mest je bilo opravljenih ali preko pametnega telefona (47%) ali tablice (9%). Zanimivo je morda tudi to, da so iOS uporabniki “premagali” Android uporabnike. Povprečno naročilo preko iOS naprave je bilo 144 dolarjev, medtem ko je povprečno naročilo opravljeno preko Android naprave doseglo 136 dolarjev. Najbolj prodajane elektronske naprave letošnje ga leta so bile Applovi IPadi, Samsung 4K TV, Apple Macbook Air, LG televizje in Microsoft Box.

Skupaj z zahvalnim dnem so Američani v dveh dneh zapravili več kot 5 milijard dolarjev. Najbolj prodajane igrače so bile Lego Creator seti, električni skuterji znamke Razor, Nerf pištole, DJI Phantom droni in Barbie Dreamhouse. Kljub rekordnim številkam pa spletna prodaja še vedno okreva po rdečih številkah, ki so sledile volitvam.

Tamara Gaffney, analitičarka in direktorica Adobe Digital Insights, je v izjavi povedala: “Negativni vpliv, ki so ga letošnje volitve prinesle na področje spletnega nakupovanja, še ni v celoti odpravljen, vendar smo lahko pozitivni, saj ljudje spet kupujejo in so nazaj v spletnem svetu”. Gaffneyjeva pričakuje, da bo kiber ponedeljek še dodatno prehitel črni petek in tako postal največji spletni nakupovalni dan v zgodovini. O kakšnih številkah bomo poročali takrat je zdaj še težko napovedati, vendar strokovnjaki napovedujejo nove rekorde.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več