Računalništvo, telefonija
09.08.2017 18:00

Deli z drugimi:

Share

Disney zapušča Netflix in gradi lastno platformo

Disney zapušča Netflix in gradi lastno platformo
Disney zapušča Netflix in gradi lastno platformo

Disney bo prekinil distribucijski dogovor z Netflixom in začel z lastno platformo za ogled serij in filmov. Megakorporacija je potezo potrdila, pričakujejo pa lastno platformo do leta 2019. Disenyjeva poteza je seveda presenetila Netflix, še posebej zaradi tega, ker so leta 2012 sklenili konkreten dogovor, še preden je ta trend “streaminga” sploh prišel na plano. Pričakovati je bilo, da bosta velikana skupaj postavila monopol na dotičnem področju, sedaj pa se zdi, da bosta bosta precej velika konkurenta. Kljub vsemu je sodelovanje med Disneyjem in Netflixom dodobra zaživelo šele lansko leto, kar pomeni, da Netflix ne bo veliko izgubil z odhodom Disneyja.

Če nekoliko bolje razmislimo lahko vidimo kje leži logika Disneyjeve poteze, namreč Disney premore obsežno zbirko kvalitetnih filmov in serij, ki jih lahko ponudi gledalcem. Že tako je zelo težko priti do najboljših Disneyjevih filmov razen, če seveda plačaš, sedaj pa bo Disney skušal zaslužiti še nekaj več, in sicer s ponujanjem naročnine na svojo platformo.

Netflix ne bo kar takoj ostal brez Disneyjevih filmov, kajti Disney načrtuje, da naj bi prvi “lastni” filmi bili filmi v letu 2019. Do takrat pa Netflix zatrjuje, da bo svojim naročnikom ponujal vse Disneyjeve filme, ki bodo nastali v tem času. To recimo pomeni, da bo Netflix lahko predvajal naslednja dva filma Vojne zvezd, ne bo pa mogel ponuditi finalnega dejanja trilogije. Predstavnik Netflixa je za portal The Verge povedal, da še naprej poslujejo s podjetjem Walt Disney Company na številnih frontah, med drugim so zelo aktivni tudi pri dogovoru z Marvel TV.

Disneyjeva platforma za predvajanje filmov in serij bo zgrajena na temeljih tehnologije podjetja BAMTech, katerega platforma je nastala pod okriljem velikih investicij ameriške poklicne baseball lige (MLB). Disney je sicer že vseskozi bil veliki vlagatelj v BAMTech, sedaj pa se je odločila za še večjo investicijo – 1.58 milijarde dolarjev – kar pomeni, da bo sedaj postal 75-odstotni lastnik podjetja. Nakup tričetrtinskega deleža podjetja je že v teku, potrebno je zgolj urediti še nekaj pravnih zadev.

“Vložek v podjetje BAMTech in začetek naše platforme ter pripadajočih storitev pomeni povsem novo strategijo rasti za Disney. S to strategijo bomo izkoristili prednosti, ki nam jih ponuja nenehno spreminjajoča se tehnologija in s tem bomo skušali potegniti maksimum iz naših največjih znamk”, je v izjavi za medije povedal generalni izvršni direktor Disneyja, Bob Iger.

Disneyjeva platforma bo namenjena ekskluzivno ameriškemu občinstvu, svojo pot pa bo začela s filmoma Toy Story 4 in Frozen. Princip bo enak Netflixu, torej naročnina filmi/serije “on-demand”. Disney bo svojim naročnikom ponudil originalne filme, TV serije in kratke video vsebine, ki bodo dodane naknadno. Hkrati bo Disney dodajal še starejše filme lastne produkcije in filme iz Pixarjeva kataloga ter Disneyjevega televizijskega kanala.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808