Računalništvo, telefonija
21.07.2018 08:33

Deli z drugimi:

Share

Dobrodošli na letališču prihodnosti, kjer je vaš obraz vstopnica za vse

Dobrodošli na letališču prihodnosti, kjer je vaš obraz vstopnica za vse
Dobrodošli na letališču prihodnosti, kjer je vaš obraz vstopnica za vse

Avstralija je ena najbolj odročnih destinacij na svetu – če letimo iz Los Angelesa do Sydneyja potrebujemo 13 ur, iz New Yorka še dodatnih 5, če pa se odločimo za let iz Londona, se trdnih tal ne bomo dotaknili skoraj cel dan. Kar želimo povedati je, da ko pristanemo na avstralskem letališču, bomo vrh glave siti potovanja, letala in sedenja. Karseda hitro bomo seveda želeli uživati na prečudovitih plažah, ki nam jih nudi Avstralija in zato bi takoj radi zapustili letališče.

V želji, da bi potnikom bilo to omogočeno, je avstralsko Ministrstvo za notranje zadeve tik pred vpeljavo pametne tehnologije na mejah. Leta 2007 so Avstralci predstavili SmartGates tehnologijo, ki odčita potnikov potni list, skenira njegov obraz in potrdi identifikacijo. Ta tehnologija je trenutno na voljo na osmih največjih letališčih v državi. Portugalski Vision-Box je zgradil dotična pametna vrata SmartGates in je s tem poskrbel, da potniki v najkrajšem možnem času pridejo skozi vse potrebne postopke in protokol.

Avstralija si želi postopek še dodatno pospešiti

Maja in junija 2017 je Avstralija začela fazo testiranja “brezstične” imigracijske tehnologije na letališču Canberra. Tehnologija prepoznavanja obraza prepozna identiteto potnika, saj primerja podatke z bazo, ki je shranjena na strežniku. Druga faza testiranaj je načrtovana za prihajajoči mesec, prav tako na letališču v Canberri.

Bimotrečni senzorji pa se ne uporabljajo zgolj za nadzor na meji, temveč je letališče v Sydneyju naznanilo, da bo sodelovalo z največjo avstralsko letalsko družbo Qantas, in sicer bo uporabljajo tehnologijo prepoznavanja obraza za poenostavitev postopka vkrcanja.

Sistem bo narejen tako, da potnik ob vstopu na letališče skenira svoj obraz v enem od kioskov in od tam naprej mu ni potrebno pokazati potnega lista, temveč preprosto zgolj skeinirajo obraz vedno, ko bi sicer pokazali potni list. Torej, ob oddaji prtljage, ob vstopu na letalo itd. Potniki bodo še vedno primorani opraviti uradni postope kot do zdaj, vendar bo vse skupaj potekalo preko tehnologije prepoznavanja obraza.

“Vaš obraz bo vaš potni list na vsakem koraku na letališču”, pravi Geoff Culbert, glavni izvršni direktor letališča v Sydneyju.

Celotna preobrazba v “biometrično varnost” ne bi bila možna brez “high-tech” preobrazbe, ki so jo doživeli potni listi v zadnjih nekaj letih. Od trenutka, ko je “League of Nations” predstavila prvi “skupni” potni list leta 1920, so ti dokumenti prehodili dolgo pot razvoja. International Civil Aviation Organisation (ICAO) je leta 1980 prvič predstavila elektronske potne liste, kjer je več kot 490 milijono e-potnih listov bilo opremljenih z RFID čipom, ki vsebuje digitalno kopijo osebnih informacij in biometričnih identifikatorjev – potni listi več kot 100 držav po vsem svetu.

Seveda pa niso zgolj potni listi tisti, ki doživljajo spremembe, tukaj so v ozadju letališč celotni sistemi, kjer človeški faktor počasi nadomešča računalnik. Kaj kmalu se lahko zgodi, da bomo prečkali mejo brez fizičnega potnega lista in brez, da bi spregovorili besedo z drugim človeškim bitjem.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več