Računalništvo, telefonija
08.11.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

Dostava zdravil kar z droni

Pri ameriškem dostavnem podjetju UPS so opravili nekaj prvih testnih dostav zdravil iz lekarne do odjemalcev. Kot kaže pa čaka redne dostave z droni še dolga in trnova pot.
Dostava zdravil kar z droni
Dostava zdravil kar z droni

UBS postaja vse resnejši igralec na trgu dostav z droni. K temu pričajo številne zaveze v samem podjetju in sodelovanja z zunanjimi izvajalci na področju tehnologije dronov. Od letošnjega poletja tudi intenzivno testira polete dronov in dostavo zdravil z njimi. Pred dnevi so iz tega ameriškega podjetja sporočili, da so zaključili s prvo fazo testiranja komercialnih dostavnih poletov. Program je odobrila ameriška letalska zveza.

V program so zajeli dva avtonomna poleta drona Matternet M2. Ta je pobral paket z zdravili in ga dostavil na naslov naročnika. Dron je letel na višini približno 40 m, pri naslovniku pa se je spustil na višino priblino 7 metrov, paket pa je na tla prenesel s posebnim kablom, ki je sicer navit v posebni tuljavi v ohišju drona.

Predstavnik UBS, Kyle Peterson, je ob tem dejal, da je takšen način dostave še posebej primeren za vse tiste naslovnike, ki imajo omejene gibalne zmožnosti. Testni poleti niso bili dolgi po prevoženi razdalji, nad dronom pa je previdno bdel tudi rezervni upravljavec, ki bi prijel za krmilo v primeru težav.

Glede na besede Petersona je sklepati, da testni poleti še ne pomenijo začetka dejanske dostave z droni, temveč nek resnejši korak k prihodnjem razvoju tovrstnih dostav. Pojavljajo se tudi že številni pomisleki glede varnosti v zraku in vprašanje gneče, če se bodo za takšen način komuniciranja (dostave) odločili tudi v drugih podjetjih.

Agencija za letalstvo je načelno odobrila vse polete z droni, ki so v vidnem polju rezervnega upravljavca. UPS se je zato omejil na testiranje v bolnišničnih kompleksih, načrtujejo pa že dodaten razvoj in izboljšave. Testne dostave z dronom vsekakor niso novost. Iz leta 2016 je, denimo, znan Googlov poskus dostave burritov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več