Računalništvo, telefonija
23.07.2004 11:46

Deli z drugimi:

Share

DVD/DivX predvajalnik KiSS DP-1000

DVD/DivX predvajalnik KiSS DP-1000

Uvod


KiSS DP-1000

Domači kino postaja vse bolj priljubljena oblika družinske zabave. Razni DVD predvajalniki se tako množično pojavljajo v dnevnih sobah, kjer v navezi s televizorjem in dobrim ozvočenjem lahko ponudijo dobro multimedijsko izkušnjo. Za pravi “kino občutek” bi sicer potrebovali še projektor. A o tem drugič. Tokrat smo preizkusili vsestranski predvajalnik video zapisa KiSS DP-1000. Podjetje KiSS se s tovrstnimi predvajalniki ukvarja že dolgo in na trgu uživa izjemen sloves. Zato pravzaprav čudi, da so slovenskega zastopnika dobili šele letos. Predvajalnike KiSS tako na domačem trgu zastopa podjetje Avtera d.o.o. iz Ljubljane, ki nam je omenjeni model tudi posodilo na test.

Kratko o predvajalniku


Lična prednja stran, morebiti modre lučke svetijo za odtenek premočno

KiSS DP-1000 je prav lična škatlica, ki zmore predvajati čudo stvari. Poleg DVD ploščkov zna namreč predvajati tudi vse vrste kompresiranega video zapisa – DivX 3.11, DivX 4, DivX 5 ter XviD format, še več, KiSSov predvajalnik ima tudi uradni certifikat DivX skupine, torej se za njegovo združljivost ni bati.


Zadnja stran postreže s kopico raznoraznih priključkov

Tudi glasbeni del oziroma avdio del naprave ne razočara, prej nasprotno. Poleg standardnih CD ploščkov zna s pridom prebirati tudi stisnjeni avdio zapis v MP3 ali Ogg Vorbis formatu. Nenazadnje si lahko na TV-ju ogledamo tudi fotografije, ki smo jih posneli z digitalnim fotoaparatom – na plošček le posnamemo .jpeg datoteke in to je to… No, da ne bomo dalje dolgovezili si lahko lastnosti predvajalnika KiSS DP-1000 preberete spodaj.

KiSS DP-1000 tehnične lastnosti
– Full DVD/MPEG-4/DivX/XviD/CD/MP3/Ogg Vorbis/CD-RW/DVD+-RW compatibility
– formati podnapisov .utf /.sub /.smi / .srt /.rt /.txt /.ssa /.aqt /.jss
– JPEG Picture CD viewing
– Progressive Scan Video Out
– Time Search
– Playback Control: Play/Pause/Stop/FF/RW/NEXT/PREV
– Repeat Playback
– Slow Motion
– Title/chapter select
– Parental lock, Multi Language, Multi Subtitle, Multi Angle
– Remote Control
– TV Type (PAL and NTSC)
– Configuration Setup Menu
– Aspect Ratio (4:3 Pan and Scan, 4:3 Letter Box and 16:9 Wide)
– S-Video Output
– Composite Video Output
– Component Output
– Dolby Digital, MPEG Audio Decoding
– Dolby Digital/MPEG 5.1 Digital Output
– S/PDIF Outputs
– Analogue stereo

Delovanje


Pozdravni zaslon s KiSSovim logotipom

Ker je KiSSov vstopni model v svet DVD/DivX videa grajen na “starem” Sigma EM8500 procesorju smo, roko na srce, pričakovali nekoliko slabše rezultate – predvsem pri predvajanju novejših vsebin. Omenjeni čip le sodi v prvo generacijo tovrstnih naprav, zato nudi nekoliko manj procesorske moči od novejših bratov – to pa naj bi slabo vplivalo na predvajanje novejših vsebin, predvsem stisnjenih video formatov kot sta DivX in XviD. Na srečo smo se motili. Strojna koda predvajalnika je optimizirana do te mere, da prebavlja praktično vse, kar vanj zadegamo. Edina, in res edina, izjema so filmi, zapisani v XviD ali DivX formatu ter kodirani v Qpel (Quarter pixel) načinu. Slednjih mali KiSS nikakor ne prebavi. Na srečo je tovrstnih zapisov malo, pa tudi XviD in DivX kodeka sta še v razvoju, tako da bo omenjena težava morebiti kdaj tudi odpravljena. Pač odvisno od KiSSovih mojstrov strojne kode (firmware). Slednje tako velja pohvaliti za vgrajeno podporo večim video formatom – predvsem preseneča odlična slika pri vseh vrstah DivX zapisa, ne glede na različico (2, 3, 3.11, 4 ali 5.11), česar za marsikaterega konkurenta ne moremo trditi. Predvajanje DVD vsebin je bilo tudi tekoče, brez zatikanj in brezhibno. Odličen daljinec omogoča hitro brskanje po menijih, vklop podnapisov, različnih kotov in drugih bonbončkov, ki jih 4,7-GB ploščki prinašajo. Sliko lahko predvajalnik pošilja preko kompozitnega ali S-Video izhoda, seveda ne manjka niti “vsestranski” SCART priključek.


Meni je daleč najbolj enostaven za nastavljanje – vsaj po naših izkušnjah

Prikazana slika je brezhibna, tudi predvajanje stisnjenih vsebin deluje brez zatikanj, predvajalnik se tudi dovolj hitro odziva na razne ukaze. Problemček pa nastane, ko pri filmih vklopimo slovenske podnapise in z grozo ugotovimo, da naših šumnikov predvajalnik ne prikazuje. Žal so se KiSSovi predvajalniki šele dobro začeli prodajati pri nas, zato naj bi omenjeno zagato proizvajalec rešil v prihodnjih mesecih z nadgradnjo strojne kode (firmware). A tudi tako ni vse izgubljeno. “Česki mojstri” (beri češki programerji) so zavihali rokave in predvajalniku dodali manjkajoče znake. Še sreča, da si z njimi (Čehi) delimo isto kodno tabelo znakov, tako da po tovrstni nadgradnji predvajalnik prikazuje tudi šumnike, le nastaviti ga moramo na češki jezik. Žal pa so tudi tako “popravljeni” podnapisi za vsaj 20 odstotkov premajhni in je njih branje z večje razdalje utrujajoče. Še dobro, da je mogoča tudi digitalna povečava slike, zato smo filme v 16:9 formatu predvajali kar ob 25-ostotni povečavi, kar je težave s podnapisi omililo. Med boljšimi funkcijami predvajalnika je gotovo tudi možnost hitrega predvajanja, kjer je na voljo več načinov – 8x, 16x, 32x in 48x. Seveda je omogočeno tudi upočasnjeno predvajanje posnetkov.


Priročni daljinec

Velik plus tega predvajalnika je enostavnost uporabe. Dobra priložena navodila pomagajo k pregledni in enostavni montaži, zamerimo jim le to, da kljub večjezičnosti niso poslovenjena. No, slikovna razlaga posameznih pojmov tudi to omili. Pestra zadnja plošča nudi obilico načinov priklopa avdio ter video signala, tako da težav z združljivostjo predvajalnika in televizorja/glasbenega stolpa/komponent ne bo. Nastavitve in meniji so otročje lahki in jih tudi manj vešči uporabniki hitro osvojijo

Tudi po zvočni plati mali KiSS ne razočara. Kopica nastavitev in podpora vsem bolj ali manj znanim glasbenim formatom pač nista zanemarljivi. CD-ji, DVD-Audio, MP3, WMA, Ogg Vorbis, vse je na spisku. Tudi prepečene cedeje je KiSS DP-1000 prebral, prav tako 90-minutni cede, proizvajalec pa navaja, da mali zverinici tudi 99-minutni cedeji ne delajo težav. Edinole “prastari” CD-RW ploščki (2X) so ga večkrat ustavili, z novejšimi pa ni bilo težav. Nasploh je bralni del predvajalnika zelo dober in tudi tih, le ob težjem branju zna spuščati prav “lomeče glasove”. Pravega odkodirnika za 5.1-kanalni zvok seveda ni vgrajenega, a tega od DVD predvajalnikov spodnjega cenovnega razreda tudi nihče ne pričakuje, DD5.1 in DTS bosta morala zadostovati. Predvajalnik je mogoče uporabiti tudi za prikaz slik na TV zaslonu, podprt je .jpeg format.

Na koncu omenimo še ceno. Uvoznik malega KiSSa ceni na 39.930 SIT (z DDV), kar je glede na trenutno konkurenco v spodnjem razredu predvajalnikov relativno visoka številka. A le redkokateri predvajalnik se lahko pohvali s takšno enostavnostjo uporabe in nastavitev kot model DP-1000. Toda tudi priznano znamko je potrebno plačati, od tu tisti “Cankar” več.

Naša ocena
Dober vsestranski predvajalnik, ki svoje adute predstavlja v obliki enostavnosti uporabe in vsestranskosti predvajanih vsebin. Všečna zunanjost, lahkotno upravljanje in dobra podpora govorijo njemu v prid. Morebiti je le cena nekoliko previsoka.

Plusi:
+ prebavlja “skoraj” vse video in avdio formate
+ enostavnost uporabe
+ ličen dizajn

Minusi:
– v originalu ni slovenskih podnapisov, le-ti so tudi premajhni

Ocena: 8/10


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več