Računalništvo, telefonija
23.08.2017 10:15
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ekipa Slovencev spreminja svetovno glasbeno industrijo

Ekipa Slovencev spreminja svetovno glasbeno industrijo
Ekipa Slovencev spreminja svetovno glasbeno industrijo

Mladi slovenski startup Viberate, ki je svojo pot začel v začetku lanskega leta, ima za sabo že precej uspehov. Med drugim je bil razglašen za slovenski startup leta 2016, prav tako pa ga je v okviru svoje iniciative Music Moves Europe, Evropska komisija izbrala med osem mladih podjetij, ki naj bi spremenila svetovno glasbeno industrijo. Ampak to je le začetek njihove zgodbe. V septembru bodo namreč predstavili svoj lasten kripto kovanec, ki bo omogočal plačevanje glasbenih nastopov in s tem v glasbeno industrijo prinesel boljšo transparentnost.

Stari mački glasbene industrije

Ampak pojdimo po vrsti. Zgodba ekipe, ki stoji za podjetjem in platformo Viberate sega daleč nazaj, ko so njeni izkušeni ustanovitelji Matej Gregorčič, Vasja Veber in eden najbolj znanih glasbenih producentov in izvajalcev, Uroš Umek, bolj poznan pod svojim umetniškim imenom DJ Umek, vzpostavili analitično platformo Topdeejays.com, ki je na enem mestu združevala profile številnih svetovnih DJ-jev in merila njihovo priljubljenost na družbenih omrežjih. Ker je platformo v zelo kratkem času posvojilo več kot 50.000 svetovnih glasbenih izvajalcev, je bilo očitno, da so odkrili toplo vodo. Ta uspeh jim dal velik zagon in tako je nastala ideja o platformi VIberate – ime prihaja iz angleške besedne zveze “rating the vibe”, oziroma po slovensko, oceni ritem.

V lanskem letu je ta ideja postala realnost in Viberate je zaživel. V prvi vrsti gre za platformo, ki na enem mestu združuje glasbene izvajalce, organizatorje dogodkov, založbe in seveda tudi ljubitelje glasbe, pri tem pa se osredotoča predvsem na nastope v živo, pri čemer pokriva vse glasbene žanre.

Prav ta teden so na platformi lansirali nov razdelek – prizorišča (venues) in dogodki (events), s čimer je Viberate postal celosten glasbeni ekosistem. Direktor podjetja Gregorčič je ob tej priložnosti dejal, da gre za pomembno nadgradnjo: “Medtem ko izvajalci predstavljajo ponudbo naše tržnice, so prizorišča povpraševanje. Njihovi profili vključujejo vse informacije, ki jih obiskovalci potrebujejo, ko se odločajo kam bodo šli ven v petek zvečer – lokacijo, velikost, prevladujoč glasbeni žanr, predhodne zasedbe nastopajočih, prihajajoče dogodke in fotografije samega prizorišča. Če tako na primer za vikend obtičite v Manchestru in želite iti v “lajf”, vas naša platforma locira in vam ponudi seznam prizorišč, kjer se kaj dogaja. Seveda glede na vaše preference.”

Viberate tako danes v svoji bazi združuje več kot 120.000 glasbenih izvajalcev vseh žanrovplatformo so posvojili tudi mnogi znani glasbeniki, med drugim tudi Robbie Williams, Linkin Park ter nizozemska drum’n’bass legenda Noisia -, 50.000 prizoriščnih prostorov in več kot 200.000 dogodkov.

Osnova je analitika, ki meri priljubljenost izvajalcev

Enega od glavnih aspektov platforme sicer predstavlja podrobna analitika. Vsi profili so namreč opremljeni s povezavami na njihova družbena omrežja in druge kanale, poleg tega pa tudi s podrobnimi podatki, ki kažejo relevantne informacije za ljubitelje glasbe in glasbene profesionalce (na primer rast oziroma padec priljubljenosti po posameznem kanalu in glede na vsebino, datum in kraj njegovega naslednjega glasbenega nastopa itd.). Analitična osnova glasbenikom omogoča merjenje lastne priljubljenosti ter odmevnost promocijskih kampanj in turnej, organizatorjem pripravo dogodkov z najbolj vročimi glasbeniki, založbam pa hitrejše prepoznavanje vzhajajočih zvezd.

Viberate je torej ogromna knjižnica vsega povezanega z glasbeno industrijo, celotna predstavitev pa je narejena zelo sodobno, pregledno in všečno. Na ta način močno spominja na poznano filmsko platformo IMDb, kmalu pa ga bomo lahko označili tudi za glasbeni Airbnb, saj bo postal globalna tržnica glasbenikov, kjer bo imel vsak priložnost da najame in plača določenega glasbenika. Na ta način želi slovenska ekipa spremeniti glasbeno industrijo, tako kot je Uber spremenil taksi službo in tako kot je Netflix spremenil televizijo.

Razvili so lasten kripto kovanec, ki ga boste lahko kmalu kupili tudi vi

V ta namen so zato razvili lasten kripto kovanec imenovan Vibe, ki ga bodo javnosti predstavili 5. septembra na posebnem dogodku množične prodaje (crowdsale). Kot veterani glasbene industrije, bodo ob tej priložnosti seveda naredili tudi posebno zabavo. “Seveda bomo pripravili zabavo, ko se bo prodaja začela! Kakšna glasbena storitev pa bi bili, če ne bi tega naredili? Pripravil sem 90-minutni set, ki ga bom vrtel v naših pisarnah v Ljubljani. Želimo si, da bi ta trenutek z nami slavilo čim več ljudi, zato ga bomo tudi prenašali v živo na Facebooku. Upam da bodo sosedje razumeli, če nas bo malo zaneslo in bomo malo preglasni. Sicer pa so tako ali tako povabljeni,” je bližajočo se prodajo digitalnega kovanca pokomentiral soustanovitelj podjetja, svetovno znani DJ Umek, ki bo ta dan skbel za zabavo.

S prodajo kovancev želijo sicer pridobiti dodatna potrebna sredstva za nadaljnji razvoj, in če jim bo to uspelo, bo Viberate postal tudi neke vrste plačilna platforma, preko katere boste lahko plačali vstopnico za določen dogodek, najeli glasbenika in podobno. Z uporabo tehnologije podatkovnih blokov (blockchain) pa želijo v industrijo glasbenih nastopov v živo prinesti tudi večjo transparentnost in zanesljivost ter rešiti številne težave, ki pestijo glasbeno industrijo. Poglejmo primer.

Samo najbolj uveljavljeni glasbeniki imajo svoje agente in agencije, ki jim priskrbijo nastope in prevzamejo nase breme administracije. Ostali, ki predstavljajo večino, pa so bolj kot ne prepuščeni sami sebi in morajo sami skrbeti za rezervacije nastopov, oglaševanje in računovodstvo. Potem pa je tukaj še možnost, da jih na koncu organizator sploh ne plača za njihov nastop, sami pa nimajo ustreznih sredstev, da bi si svoje plačilo izborili. Na drugi strani pa imamo organizatorje dogodkov, ki se praktično na dnevni ravni borijo z iskanjem ustreznih glasbenikov za svoje dogodke in ugotavljanjem kaj je trenutno “in” in kaj “out”. Ko pa najdejo ustreznega glasbenika, pa imajo v veliko primerih težave s tem kako ga plačati, saj številni glasbeniki nimajo urejenih poslovnih računov in lastnih podjetij preko katerih lahko dobijo nakazilo. Potem pa so tu še glasbeniki, ki se ne držijo dogovorov, ne pridejo na dogovorjene dogodke, ali pa zaradi malomarnosti pripravijo slabo predstavo.

Rešitev za težave glasbene industrije

Viberate predstavlja rešitev za te težave, saj ponuja univerzalni plačilni sistem, vsi procesi potekajo zelo transparentno (pametne pogodbe) in če se kdo od vpletenih ne drži svojega dela dogovora, dobi črno piko, ki se hitro razširi po skupnosti. S tem pa Viberate služi tudi kot odlična platforma za promocijo, saj si na njej posameznik, bodisi je to izvajalec, organizator ali kdo drug, ustvarja svoj renome. Na platformi imajo tako vsi enake možnosti za izpostavitev, od uveljavljenega superzvezdnika svetovnega kova, do vaškega garažnega benda, ki še išče svojo prvo priložnost.

S svojo decentralizirano zasnovo pa bo Viberate poskrbel še za nekaj. Odpravil bo potrebo po posrednikih, kot so na primer agencije za odkrivanje talentov, ki si dostikrat za praktično nič dela odrežejo velik kos pogače, ali celo uničujejo kariere talentov, ki niso pod njihovim okriljem in preprečujejo njihove nastope.

Kdor bo pripeval k razvoju skupnosti bo zaslužil

Kripto kovanci pa ne bodo rezervirani zgolj za glasbenike in organizatorje ampak jih bodo lahko zaslužili tudi ostali člani skupnosti, torej ljubitelji glasbe in ostali, ki bodo prispevali k rasti storitve. To bodo lahko storili z dodajanjem novih profilov, urejanjem obstoječih, pisanjem člankov, promocijo platforme in tako naprej. In seveda bolj kot bo platforma rasla, bolj bo vsak kovanec vreden.

Najava kripto kovanca za glasbo že odmeva v svetovni javnosti, predvsem na t. i. blockchain sceni, saj se je slovenski ekipi pridružil Charlie Shrem, ustanovitelj Bitcoin Foundation in eden prvih ljudi na svetu, ki je prepoznal potencial bitcoina. V svetu kripto valut ima Shrem kultni status, ekipi Viberata pa se je kot svetovalec pridružil zato, ker mu je ideja blizu, saj je med drugim upravljal tudi prvo diskoteko v ZDA, ki je kot plačilno sredstvo uporabljala bitcoin. Potencial pa v ekipi in projektu vidi tudi dr. Jure Leskovec, profesor z ugledne univerze Stanford in Pinterestov glavni znanstvenik, ki podjetju svetuje na področju obdelave velikih količin podatkov.

Direktor Gregorčič pričakuje, da bodo s prodajo kovanca že v nekaj minutah dosegli zadani cilj zbiranja sredstev: “Vedeli smo, da nam bo šlo dobro, saj smo že imeli delujočo storitev in dober koncept. Ampak nikoli si nismo mislili, da bomo dosegli takšen odziv skupnosti. Zdi se, da je moja telefonska številka dragoceno sredstvo. Pravzaprav celotna ekipa ves čas prejema klice s strani investitorjev in premožnih posameznikov, ki jih sploh ne poznamo. Moj partner je dobil celo klic nogometaša iz angleške Premier lige. Noro!”

Ker je to hkrati tudi velika promocija Slovenije v svetu, so inovativnost in revolucionarnost prepoznali tudi na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so prav tako projektu ponudili svojo podporo.

Zapišite si!

Ne pozabite, 5. septembra boste imeli priložnost, da tudi vi postanete del uspešnega globalnega projekta, ki se mu obeta zelo svetla prihodnost.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več