Računalništvo, telefonija
25.05.2018 14:00

Deli z drugimi:

Share

Električna vozila bodo do leta 2030 drastično zmanjšala povpraševanje po nafti

Električna vozila bodo do leta 2030 drastično zmanjšala povpraševanje po nafti
Električna vozila bodo do leta 2030 drastično zmanjšala povpraševanje po nafti

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) je objavil poročilo Electric Vehicle Outlook, ki napoveduje, da bodo električna vozila postala cenejša od tradicionalnih vozil z motorji z notranjim izgorevanjem v nekaj manj kot pol stoletja, prav tako pa naj bi električni avtobusi popolnoma dominirali v svojem sektorju do leta 2020.

Po podatkih BNEF bo prodaja električnih vozil v letošnjem letu dosegla 1,6 milijona prodanih vozil, medtem ko je ta številka recimo leta 2014 bila le nekaj sto tisoč prodanih vozil. Prvi razlog, zakaj lahko spremljamo tovrstne spremembe je, ker je prišlo do pocenitve baterij za 79% od leta 2010 (od $1,000/kWh na $209/kWh ob koncu leta 2017), prav tako pa je prišlo do povečanja energijskih zalog od 5 do 7% vsako leto v tem istem obdobju. Strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko do leta 2030 stroški oz. cena bateri še padla, in sicer na $70/kWh.

Drugi zelo pomemben faktor je vladno spodbujanje električnih vozil, kjer lahko vidimo različne pristope od subvencij naprej. V določenih državah se je ta pristop pokazal kot najbolj optimalen, potencialni kupci električnih vozil pa so ga prav tako zelo dobro sprejeli. Tretji razlog lahko poimenujemo kar z eno samo besedo, in sicer Kitajska. Približno 21% vseh prodanih električnih vozil v letu 2017 je bilo prodanih v samo šestih kitajskih mestih. Kitajska vsem kupcem električnih vozil ponuja precejšnje ugodnosti, hkrati pa sprejema ukrepe, kjer kupci dizelskih ali bencinskih avtomobilov dva-krat premislijo preden se odločijo za nakup. Do leta 2025 bi naj Kitajska predstavljala skoraj polovico celotnega trga električnih vozil.

Seveda pa ne gre zgolj za trdu posameznih vlad, namreč pomemben podatek je, da bo konca leta 2022 na svetu že 289 različnih modelov električnih vozil. To je skoraj dva-krat več kot na koncu leta 2017, ko je bilo na trgu 155 modelov električnih vozil.

Ni vse zlato, kar se sveti!

Dejstvo je, da industrija električnih vozil raste, vendar ni vse idelano, kot se morda zdi. Električna vozila še vedno predstavljajo vsega 2% celotnega trga avtomobilov, prav tako pa obstaja težav v pomanjkanju polnilne infrastrukture.

Kot da to ne bi bilo dovolj, moramo upoštevati še ključno sestavino litij-ionskih baterij, kobalt, ki je zaradi povečanega povpraševanja pridobil na ceni. Brez strateških investicij v svetovno kapaciteto kobalta bi lahko čez nekaj let poročali o pomanjkanju te surovine. “Če kapaciteta kobalta ne bo zrasla kot načrtovano, bodo cene še bolj naraščale in to bi lahko pripeljalo do pomanjkanja kobalta”, je dejal BNEF analitik. “To bi imelo velike posledice na trg električnih vozil”, je še dodal. Cene kobalta so se v zadnjih dveh letih potrojile in glede na to, da ponudba ne dohiteva povpraševanja, lahko pričakujemo še dodatno rast cen.

Ne glede na vse BNEF napoveduje rast trga električnih vozil. Prodaja vozil bo po zadnjih napovedih do leta 2025 dosegla 11 milijonov enot in 30 milijonov do leta 2030. Do leta 2040 bi naj prodaja električnih vozil dosegla 60 milijonov prodanih enot oz. 55% globalnega trga lahkih vozil. Če seštejemo vse skupaj, bi na cestah do leta 2040 lahko skupaj bilo 559 milijonov električnih vozil.

Kakšna je prihodnost nafte?

BNEF napoveduje, da lahko po letu 2024 pričakujemo strm upad prodaje dizelskih in bencinskih vozil, saj naj bi takrat prišlo do tega, da bodo električna agresivno zajedla v njihov trg. Številne napovedi BNEF so podobne ali enake kot lansko leto, je pa nekaj tudi takih, ki napovedujejo strmejšo rast. Ena najbolj zanimivih in visokoletečih napovedi se tiče avtobusov oz. natančneje električnih avtobusov. “Napredek in razvoj e-avtobusov bo hitrejši od električnih avtomobilov”, je zaključil BNEF.

Glede na najbolj aktualne izračune bi lahko električni avtobusi bili cenovno primerljivi s konvecionalnimi avtobusi že naslednje leto in če smo prej omenili podatek, da bodo eletrična vozila do leta 2020 dosegla 28% trga, bodo e-avtobusi dominirali v svojem segmentu z 84% v istem časovnem obdobju. “Kitajska je država, ki vodi na dotičnem trgu s spektakularno hitrostjo. Kar 99% vseh električnih avtobusov najdemo na Kitajskem. Preostanek sveta bo nedvomno sledil in do leta 2040 pričakujemo, da bo 80% globalne “populacije” avtobusov električne”, pravi Colin McKerracher, vodja analitike naprednega transporta pri BNEF.

Kakšna prihodnost čaka surovo nafto? Po pisanju portala Business Insider bo penetracija električnih vozil na trg izbrisala proizvodnjo 7,3 milijone sodčkov nafte na dan do leta 2040. To seveda pomeni, da bi cena nafte, ki je v zadnjih časih vse pogosteje rekordno visoka, lahko še rasla in s tem povzročila popolnoma nov odnos do te surovine.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več