Računalništvo, telefonija
21.05.2018 15:47

Deli z drugimi:

Share

Elon Musk razkril specifikacije Tesle Model 3 z dvojnim motorjem

Elon Musk razkril specifikacije Tesle Model 3 z dvojnim motorjem
Elon Musk razkril specifikacije Tesle Model 3 z dvojnim motorjem

Musk je obljubil avtomobil, ki bo glede na zmogljivost primerljiv z modeli kot je BMW M3 – med drugim bo Tesla Model 3 ponudil izjemne pospeške (0-100 km/h v 4,5 sekundah) in doseg 500 kilometrov. Kot smo sedaj že dodobra navajeni, je glavni izvršni direktor Tesle za razkritje preliminarnih spcifikacij in cene vozila uporabil svoje najljubše komunikacijsko orodje Twitter.

V soboto zvečer je v enem od čivkov razkril, kaj bo prinesel tako težko pričakovani Model 3 z dvojnim motorjem, pogonom na štiri kolesa in še kaj bi se našlo. Medtem ko število konjskih moči in navor še nista znana, Musk pravi, da bo Model 3 z dvojnim motorjem dosegel največjo hitrost 225 km/h, kar je nov mejnik med električnimi vozili. Drugi motor, ki bo vgrajen v vozilo in prinaša AWD (“all-wheel-drive”), bo stal dodatnih $5.000.

Model 3, v celoti električna, kompaktna limuzina, bo kot že omenjeno dosegla 500 kilomterov, kar je v bistvu enak doseg kot trenutni Model 3 z veliko baterijo in enojnim motorjem. Po Teslinih podatkih ta model doseže 100 km/h v 5,1 sekundah. Čeprav je Musk vedno govoril, da zanj ni pomembna hitrost, se zdaj nekako zdi, da je to vseeno eden faktorjev, ki Muska zanima, ko snuje nove modele.

Po pisanju portala CNet bo na voljo tudi drugi, še močnejši AWD model z dvojnim motorjem, ki bo od 0 do 100 km/h zmogel v vsega 3,5 sekundah, njegova najvišja hitrost bo 250 km/h, imel pa bo enak doseg, torej 500 km. Te številke kažejo, da bo ta “high-end” Model 3 ponudil posobno vozniško izkušnjo in specifikacije kot današnji večji Model S.

O kakšnih specifikacijah govorimo?

Limuzina Model 3 z dvojnim motorjem bo opremljena z enakim sprednjim motorjem kot Model S in Model X. Poleg tega bo vozilo opremljeno z lastnostmi, ki sicer krasijo najboljše športne limuzine in ravno to je pritegnilo največ pozornosti med ljubitelji avtomobilov. Musk pravi, da je eden od motorjev namenjen oz. je optimiziran za učinkovitost, medtem ko je drugi motor prilagojen za doseg. Dodatne lastnosti bodo 20-inčna platišča, črno-bela notranjost in karbonski spojler. Seveda teh dodatnih lastnosti ni v osnovni ceni vozila.

Koliko stanejo te lastnosti? “$78,000, vključno z barvo, platišči in vsemi drugimi klasičnimi lastnostmi (razen avtopilota)”, pravi Musk. Ta je nadaljeval v smeri, primerjave z BMW-jem M3. “Podoben kot BMW M3, vendar 15% lažji in bolje obvladljiv. Premagal bo vse kar se prodaja v njegovem razredu”, je še zatrdil. Zgolj za primerjavo naj povemo, da BMW M3 premore 425 konjskih moči, od 0 do 100 km/h doseže v 3,9 sekundah, začetna cena pa je $66.500. Zelo zanimivo je morda izpostaviti to, da Model 3 z dvojnim motorjem omogoča vožnjo zgolj z enim motorjem, če je to potrebno.

“Tesla dual motor means there is a motor in front & a motor in rear. One is optimized for power & one for range. Car drives fine even if a motor breaks down. Helps ensure you make it to your destination & don’t get stuck on side of road in potentially unsafe conditions.” — Elon Musk (@elonmusk) May 20, 2018

Kdaj lahko pričakujemo prve Modele 3 z dvojnim motorjem na cestah?

Kot vse kaže bodo prve “pošiljke” novega modela že julija letos. Musk pa recimo za tako težko pričakovani Model 3, okrog katerega je bilo dvignjenega toliko prahu, ni izdal, kdaj ga kupci lahko prčakujejo. Tesla je obljubljala vozilo, katerega osnovna cena bi bila $35.000. Model z manjšo baterijo bi tako lahko konkuriral modelom Chevrolet Bolt EV in Nissan Leaf, vendar za zdaj lahko vidimo, da je povprečna cena Modela 3 precej višja. Od kar je Musk začel s proizvodnjo najcenejšega Modela 3, je ta stal kar nekaj preko $40.000.

Musk je v svoji zadnji “Twitter” seansi razkril veliko zanimivega in novega, tudi nekaj novosti, ki niso povezane zgolj z Modelom 3. Glede na informacije, ki jih je delil glavni izvršni direktor Tesle, bodo lastniki Tesle lahko zelo kmalu zahtevali njihovo storitev z nekaj kliki. Recimo, če se nekdo znajde v težavah ali se karkoli pokvari, bo lahko lastnik v nekaj preprostih korakih prikliče pomoč Tesla Ranger-ja. “Ni nobene potrebe po dostavljanju avtomobila ali kakršnikoli drugi papirologiji”, je zapisal Musk.

Za zdaj je težko trditi, da je dotična nova lastnost del večje zavezanosti Tesle k izboljšanju avtomobilskih storitev podjetja. Kot verjetno veste so številni lastniki Teslinih vozil poročali o tem, da naj bi njihova vozila bila zgrajena slabo, prav tako pa naj bi čakalne vrste za dele in storitve bile izjemno dolge. Tukaj so kritike letele ne samo na Model 3, temveč na celotno linijo Teslinih vozil. V spodnjem čivku Elona Muska lahko vidite, kako ambiciozno napoveduje spremembo vozniške izkušnje.

“Will soon enable Tesla owners to request service from their phone with a few taps. Tesla Ranger will come to you to take care of your car. No need to bring the car in yourself & zero paperwork.” — Elon Musk (@elonmusk) May 20, 2018

Kako pa na splošno kaže Tesli?

Ne glede na to, da je Musk naznanil specifikacije in lastnosti novega Modela 3, se Tesla še vedno sooča s težavami, in sicer še vedno ne uspevajo doseči zastavljenih ciljev kar se tiče proizvodnje. Tesla je za marec načrtovala proizvodnjo 2.500 Modelov 3 na teden do konca meseca, vendar jim nikakor ni uspelo doseči te kvote. V maju so dosegli napredek in ujeli cilj 3.000 enot na teden, do junija pa naj bi dosegli kar 6.000 enot. Če se spomnite, smo o teh napovedih že pisali in že takrat smo precej dvomili, da Tesli lahko doseči te številke.

Poleg vseh teh težav je za obdobje med 26. in 31. majem Musk napovedal popolno zaustavitev proizvodnje. V tem primeru bi naj to obdobje sicer izkoristili za analizo proizvodne linije in seveda za izboljšanje le-te. Čeprav je verjetno na dolgi rok to pametna in skoraj nujna poteza, se na kratki rok, ko Tesla lovi zastavljene roke in cilje, nekako zdi, da zaustavitev ne bo prišla prav.

Musk je pred kratkim naznanil še to, da bo organiziral vsem dobro poznane “hackatone”, s katerimi bi iskal rešitve za proizvodne težave Modela 3. V zadnjih 10-ih dnevih je vrednost Teslinih delnic padla na skorajda najnižjo raven vseh časov. Najvišja cena je bila recimo 28. septembra 2017, medtem ko je v tem trenutku nižja za kar 28%. Musk sicer v svojih intervjujih ne deluje zaskrbljen, je pa največja težava Tesle ta, da trenutno nima odgovora na vprašanje, kje se je zataknilo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več