Računalništvo, telefonija
23.09.2017 23:04
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EON: Televizija prihodnosti, ki jo lahko gledate na vseh zaslonih

EON: Televizija prihodnosti, ki jo lahko gledate na vseh zaslonih
EON: Televizija prihodnosti, ki jo lahko gledate na vseh zaslonih

Včasih smo imeli vse dokumente, programe, glasbo in videoigre shranjene na disku namiznega računalnika, bodisi v službi, bodisi doma. Če smo želeli do teh stvari dostopati tudi na drugem računalniku, smo morali to prekopirati na prenosljiv podatkovni nosilec (CD, DVD, USB), fizično odnesti k drugemu računalniku in vsebino skopirati na njegov disk. Potem so v širšo uporabo prišli prenosniki, ki so omogočali, da svoje delovne projekte in zabavne vsebine ves čas nosimo s sabo. Ampak če smo jih želeli s kom deliti, smo jih morali še vedno kopirati s pomočjo zunanjih podatkovnih nosilcev. Novo stopnjo deljenja vsebin pa smo dosegli s širokopasovnimi internetnimi povezavami, ki so omogočile hiter prenos tudi večjih datotek, in botrovale rojstvu shranjevanja vsebin v oblaku, kjer lahko do njih dostopa kdorkoli in kjerkoli, če le ima ustrezna pooblastila. To je pohitrilo delovno učinkovitost in komunikacijo med ljudmi.

Od dveh kanalov s črno-belo sliko, do morja vsebin v visoki ločljivosti

Podobno zgodbo je pisal tudi razvoj televizije. Davno nazaj smo začeli z velikimi škatlami, ki so preko antene lovile dva televizijska kanala in ju prikazovale v črno-belih odtenkih. Naslednji korak so bile barvne vsebine, nato so sledili satelitski krožniki in kabelske povezave, ki so gledalcem prinesle velike količine raznolikih programov. Vendar tudi ti časi, ko smo v filmih, serijah, košarkarskih tekmah in risankah uživali le v domači dnevni sobi za malimi televizijskimi ekrani, so minili. Razvoj tehnologije nas je navadil, da danes želimo dostopati do vseh naših digitalnih vsebin in informacij kadarkoli in kjerkoli se nahajamo. In tako kot lahko prek pametnih telefonov in tablic dostopamo do naših dokumentov, iger, vremenskih napovedi, navigacije in drugih informacij tudi kadar smo na poti, to zdaj lahko počnemo tudi s televizijskimi vsebinami.

Danes namreč televizije ne gledamo več zgolj na zaslonih za štirimi zidovi svojih domov, ampak želimo v njih uživati tudi na svojih pametnih telefonih, tablicah in prenosnikih, kadar smo na primer na morju, potovanju ali kjerkoli drugje zdoma. Konec koncev tudi doma. Družine štejejo več članov in velikokrat se zgodi da ima vsak od njih svoje želje kaj bi gledal. Namesto da se med seboj kregajo, komu pripada daljinec, lahko vsak gleda kar želi na svoji napravi. Včasih je tudi bolj priročno vzeti v roke telefon ali tablico ter spremljati televizijo v kuhinji med tem ko kuhamo, ali v kopalnici med ličenjem in urejanjem pričeske.

In prav to omogoča nova platforma EON za televizijske in video vsebine, ki so jo v sodelovanju s skupino United Group razvili in nedavno lansirali pri ponudniku storitev kabelske televizije, širokopasovnega internetnega dostopa in mobilne telefonije, Telemachu. EON so razvili najboljši regionalni strokovnjaki za razvoj programske opreme v tehnološkem razvojnem centru podjetja United Cloud, platforma je kombinacija inovativnega oblikovanja in najširšega nabora inovativnih funkcij, ki obstoječo storitev D3GO nadomešča na vseh zaslonih – tablicah, pametnih telefonih in računalnikih, za razliko od predhodne platforme pa je na voljo tudi na pametnih televizorjih.

Kjerkoli in kadarkoli

Z EON-om so vam tako priljubljeni športni, filmski, zabavni, informativni, otroški, glasbeni, domači in tuji programi vedno pri roki, ne glede na to kje se nahajate. Vse kar potrebujete je povezava na internet.

Za uporabo in ogled televizije na pametnih telefonih in tablicah morate le namestiti aplikacijo EON, ki je na voljo tako za operacijski sistem Android, kot tudi iOS in jo najdete v spletni trgovini Google Play oziroma App Store. Na računalnikih lahko do platforme dostopate v vseh brskalnikih brez nameščanja dodatne programske opreme, na voljo je na naslovu www.eon.tv. Uporabnikom paketov Gold Trojka Extra in Gold Trojka Premium je storitev EON na voljo tudi na pametnih televizorjih Sony in Samsung iz generacije 2017 in več, aplikacijo poiščete v trgovini z aplikacijami. Naslednje leto bodo pri Telemachu predstavili tudi digitalni sprejemnik, s katerim bo EON na voljo tudi na vseh ostalih televizorjih, do takrat pa lahko novo platformo na primer uporabljate preko vmesnika Chromecast, ki ga podpirajo televizorji z Androidom in nekatere multimedijske naprave (nVIDIA SHIELD, Apple TV 4. generacije itd.). Telefon v tem primeru postane daljinec, vi pa lahko v vseh ponujenih vsebinah uživate tudi na velikem zaslonu.

V EON se sicer Telemachovi naročniki prijavite z istim uporabniškim imenom, kot ga imate za Moj Telemach, vključenega pa imate tako naročniki fiksnih, kot tudi naročniki mobilnih storitev. Prvi lahko za uporabo prijavite pet različnih naprav, drugi pa eno. Odjavljate in pregledujete jih znotraj portala Moj Telemach (dostop prek spletnega naslova http://moj.telemach.si).

Enostavna uporaba

Sama aplikacija je zelo pregledna in enostavna za uporabo. Na domačem zaslonu najdete priporočene vsebine, pod njimi pa razdelke “programi”, “Video klub” in “Moje vsebine”. Z izbiro prvega dostopate do televizijskih programov, kjer imate možnost da vsakega gledate v živo, ali da zavrtite čas nazaj in si bodisi ogledate oddajo, ki je trenutno na sporedu, od začetka, ali katero od oddaj, ki so bile na sporedu že prej. Tu si lahko tudi uredite seznam svojih priljubljenih programov, ki jih gledate najpogosteje.

V Video klubu boste lahko uživali v najnovejših serijah, filmih in risankah, saj vam je na voljo več kot 5.000 naslovov na zahtevo, naročnikom paketov Gold Trojka je brez doplačila na voljo tudi storitev Pickbox, ki vsebuje več kot 3.000 ur televizijskih vsebin. In to s slovenskimi podnapisi in brez oglasov.

Zakaj izbrati EON?

Glavne prednosti platforme EON vključujejo inovativno oblikovan uporabniški vmesnik, enostavno uporabo platforme, hitro iskanje, ustvarjanje seznamov priljubljenih programov in oddaj, vklop opomnikov za oddaje, možnost nadaljevanja predvajanja filmov in serij iz Video kluba na drugih napravah, izbraneprograme iz vaših paketov na vseh napravah in ogled za nazaj za do sedem dni. Tako ne boste nikoli več zamudili najljubše serije, oddaje ali filma, saj lahko vsebine enostavno previjete nazaj. Izboljšano je tudi iskanje v Video klubu, kjer lahko zdaj hitreje in enostavnejše iščete filme po naslovu, žanru, letu izdaje ter oceni.

Video klub je z EON-om sicer dobil še eno pomembno funkcionalnost. Po novem omogoča, da začnete vsebino gledati na eni napravi in nato nadaljujete na drugi. Tako vas film ali serija počaka točno tam, kjer ste prenehali gledati, da lahko nadaljujete, ko je za to najbolj primeren čas.

Ključne funkcije Telemachove storitve EON:

  • Televizija v živo: Ogled najbolj priljubljenih TV programov v živo tudi v visoki kakovosti.
  • Nadaljujte z ogledom: Omogoča začetek ogleda vsebine iz Video kluba na eni napravi in nadaljevanje ogleda iste vsebine na drugi napravi kadarkoli.
  • Moje vsebine: Vaše najljubše serije, filmi, oddaje in opomniki so vam na voljo na enem mestu v razdelku Moje vsebine.
  • Zamujeno 7 dni: EON vam omogoča, da izbrane programe lahko gledate do 7 dni nazaj.
  • Opomnik: Ustvarite opomnike, ki vas bodo opozorili, da se bliža vsebina, ki jo želite spremljati.
  • Iskalnik: Uporabi iskalnik za enostavno iskanje tvojih priljubljenih serij, filmov radijskih postaj in TV oddaj.

Več o Telemachovi platformi EON si lahko preberete na naslovu telemach.si/televizija/eon, do nje pa v brskalniku neposredno dostopate na naslovu www.eon.tv.

V spodnjem videu si lahko ogledati, kako je EON videti v praksi.

(oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več