Računalništvo, telefonija
15.10.2013 15:11
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EU superračunalnik, ki simulira človeške možgane

Evropska unija je pričela z izvajanjem projekta »Human Brain Project«, katerega cilj je priprava superračunalnika za simulacijo delovanja človeških možganov. Pridobljeno znanje z omenjenega področja naj bi znanstveniki s pridom izkoristili za nova spoznanja na področju medicine, robotike in superračunalnikov.
Do leta 2020 naj bi človek razvozlal skrivnost delovanja človeških možganov!
Do leta 2020 naj bi človek razvozlal skrivnost delovanja človeških možganov!

Strokovnjak za umetno inteligenco Ray Kurzweil je leta 2010 zatrdil, da bo človeštvo najkasneje do leta 2020 razvozlalo skrivnost delovanja človeških možganov. Najnovejši dogodki na tem področju kažejo na to, da bi se človeštvo do skrivnosti delovanja človeških možganov res lahko dokopalo že v nekaj letih. Evropska unija je namreč pričela z izvajanjem projekta »Human Brain Project«, katerega cilj je priprava superračunalnika, ki bo lahko do potankosti simuliral zapleteno delovanje človeških možganov.

Evropska unija je v projekt »Human Brain Project« vložila dobro milijardo evrov denarnih sredstev, kar naj bi zadoščalo za približno 10 let raziskav. Pridobljeno znanje z omenjenega področja naj bi znanstveniki s pridom izkoristili za nova spoznanja na področju medicine, robotike in superračunalnikov. Simulacija delovanja človeških možganov naj bi največ doprinesla medicini, saj bodo raziskovalci lahko lažje razumeli razloge za nastanek trenutno neozdravljivih bolezni, kot so Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen ter epilepsija.

Predstavitveni videoposnetek projekta »Human Brain Project« si lahko ogledate s klikom na spletno povezavo http://bit.ly/BrainEU, uradna spletna stran projekta pa je dosegljiva na naslovu http://bit.ly/Eu-HumanB.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več