Računalništvo, telefonija
04.04.2020 14:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odkrili zasebnosti prijazen način spremljanja širjenja koronavirusa

Raziskovalci odkrili zasebnosti prijazen način spremljanja širjenja pandemije koronavirusa
Raziskovalci odkrili zasebnosti prijazen način spremljanja širjenja pandemije koronavirusa

Evropski raziskovalci trdijo, da so našli način, kako s pomočjo pametnih telefonov spremljati širjenje novega koronavirusa – in ob tem pomagati ljudem, da se izognejo okužbi – brez, da bi posegali v njihovo zasebnost. V projektu sodeluje osem držav, ki bodo v sredo objavile kodo aplikacije, ki analizira Bluetooth signale med mobilnimi telefoni in preko teh detektira uporabnike, ki so bili dovolj blizu, da bi potencialno lahko okužili eden drugega. Na projektu dela približno 130 akademikov, aktivistov in IT strokovnjakov.

Podatki se začasno shranijo na telefonih in če se izkaže, da je nekdo pozitiven na testu za koronavirus, aplikacija takoj obvesti vse, ki so bili v stiku z novo okuženim v zadnjih dnevih. Po podatkih nekaterih institucij, ki so vključene v projekt, je dotična programska oprema manj invazivna, kot nekateri drugi načini spremljanja okužbe po svetu. Novonastala koda namreč poskrbi za šifriranje podatkov in anonimiziranje le-teh. Med glavnimi akterji projekta sta berlinski inštitu Fraunhofer Heinrich Hertz in Ecole Polytechnique Fédérale v Lausannu. Tak način spremljanje pandemije naj bi bil varen pred zlorabami s strani “third-part” strank, vlade in vseh zlonamernih namenov, prav tako pa po poročanju pristojnih zagotavlja varnostne standarde, ki se skladajo z zaščito osebnih podatkov.

Menim, da je Evropa pravo mesto za začetek tega projekta, saj imamo dolgo tradicijo zasebnosti“, pravi glavni izvršni direktor podjetja Arago, Chris Boos, ki se ukvarja z razvojem umetne inteligence. “Vsi smo se dolgo časa borili, da smo tam, kjer smo in tega ne smemo kar tako pozabiti“, je še dodal Boos, ki je eden od vodij projekta, prav tako pa opravlja funkcijo svetovalca Angele Merkel na področju digitalnih ukrepov.

Nemčija bi naj po pisanju portala Politico bila prva, ki bo aplikacijo, ki bazira na zgoraj omenjeni kodi, uporabila v praksi. To sicer uradno še ni potrjeno, se je pa Lothar Wieler, predsednik Inštituta Robert Koch, ki koordinira boj proti pandemiji v Berlinu, že povezal z ostalimi sodelujočimi na projektu, da bi preizkusil to prostovoljsko aplikacijo. Med novinarsko konferenco prejšnji teden je povedal, da bi v idealnem scenariju celotna populacija Nemčije začela uporabljati aplikacijo.

Tudi ostale evropske države bi lahko kmalu sledile. Cilj proste uporabe kode je po Bossovem pričevanju ravno to, da bi s tem spodbudili razvoj nacionalnih aplikacij v regiji. Tako bi lahko vsaka država svojim prebivalcem ponudila prilagojeno aplikacijo, ki preko Bluetooth tehnologije pomaga pri izogibanju okužbam.

Trenutno so članice iniciative, ki je financirana preko donacij, Avstrija, Belgija, Danska, Francija, Nemčija, Italija, Švica in Španija. Ne glede na to pa iniciativa ostaja odprta za nove države, tudi tiste izven Evrope, pravi Boos. “Povpraševanja izven meja Evrope že prihajajo, kar pomeni, da smo na pravi poti“, zaključuje Boos.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več