Računalništvo, telefonija
09.01.2012 13:29

Deli z drugimi:

Share

Facebook in SMS-i spremenili zmenke

Facebook in SMS-i spremenili zmenke
Facebook in SMS-i spremenili zmenke

Na kakšen način najstniki najraje komunicirajo in se družijo? Pri Ericssonu (NASDAQ:ERIC) so mnenja, da bo imelo njihovo vedenje pomemben vpliv na prihodnost naprav in tehnologij.

Da bi ugotovili, kakšen bo ta vpliv, je laboratorij Ericsson ConsumerLab, organizacija skupine Ericsson za raziskave med končnimi uporabniki, med junijem in novembrom 2011 izvedel raziskavo med najstniki.

Raziskava je pokazala, da je razširjena uporaba sporočil SMS in Facebooka spremenila dinamiko najstniških zmenkov. Do največjih sprememb je prišlo v procesu osvajanja, ko je cilj povabiti drugo osebo na zmenek. Kljub temu pa se najstniki z morebitnimi partnerji še vedno srečujejo osebno.

Druga jasna ugotovitev je dejstvo, da med najstniki sprememba stanja odnosa na profilu na omrežju Facebook – naprimer »v razmerju« ali »samski« –pomeniuradno potrditev razmerja.

Pošiljanje sporočil SMS je še vedno najbolj priljubljeno, ko srečanje v živo ni možno. Gre namreč za komunikacijsko orodje, ki ne moti njihovega vsakdanjega življenja. Telefonski klici, po drugi strani, pa so po mnenju najstnikov bolj primerni za odrasle. Glede na podatke raziskave je pri 17-letnikih razmerje med pametnimi telefoni in običajnimi mobilnimi telefoni enakovredno. Po drugi strani pa si 13-letniki bistveno bolj želijo pametnih telefonov, če jih še nimajo.

V raziskavi je bilo udeleženih skoraj 2000 najstnikov, reprezentativni vzorec za celotne ZDA pa je predstavljalo 20 milijonov ljudi, starih med 13 in 17 let. Opisano vedenje najstnikov je podobno kot v številnih drugih državah. Raziskava je vključevala tudi 44 kvalitativnih intervjujev.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več