Računalništvo, telefonija
05.11.2017 17:55

Deli z drugimi:

Share

Facebook se še vedno bori proti lažnim novicam

Facebook se še vedno bori proti lažnim novicam
Facebook se še vedno bori proti lažnim novicam

Izvršni organi podjetij Facebook, Twiiter in Google so prisegli pred Kongresom, da se bodo še bolj trudili v boju proti lažnim novicam in ostalim vsebinam, ki so “onesnažile” platforme.”Razumemo, da ljudje, katere zastopate, pričakujejo avtentične vsebine in izkušnjo, ko pridejo na našo platformo”, pravi Colin Stretch, glavni svetnik Facebooka, pred odborom Senate Intelligence Committee. Po njegovem pričanju naj bi Facebook podvojil osebje, ki se ukvarja z lažnimi vsebinami na 20.000, poleg tega pa so intenzivno začeli angažirati umetno inteligenco, ki hitro odkrije “fake news” članke.

O problemu lažnih novic smo na Računalniških novicah v preteklosti že veliko pisali in zdelo se je, da se stvari v zadnjem času izboljšujejo. Kot kaže temu ni tako, kajti največji tehnološki akterji se še vedno na dnevni ravni ukvarjajo z dotičnimi problemi.

Vse verjetno najbolj poznan primer je primer volitev iz leta 2016, ko je bilo okrog lažnih vsebin dvignjenega veliko prahu. Je pa to res le eden izmed mnogih primerov, ko lahko govorimo o izkoriščanju lažnih novic za pridobivanje političnih glasov in vpliva. Številni strokovnjaki celo ugotavljajo, da so finančni motivi tisti, ki prekašajo politične. Eden najbolj znanih primer je Keven Eversley, ki vsakih nekaj dni na svojem profilu objavi povezave do senzacionalističnih člankov, vseh iz spletne strani conswriters.com. Tematike so seveda predsednik Donald Trump, FBI, imigranti in ostale aktualne zadeve, ki vsakodnevno polnijo tudi sicer priznane in transparentne medije v ZDA.

Conswriters.com je tako kot ostale tovrstne spletne strani vir senzacionalističnih naslovov, članki pa se zdijo, kot da bi jih napisali ne preveč pisoči se srednješolci. Na žalost uporabnikov spleta so ti članki opremljeni z Googlovimi oglasi, ki služi “na klik”. Na tej točki lahko vidimo tudi ključni Googlov vpliv v tem ekosistemu zavajanja. Jonathan L. Zittrain, ki študira internet in družbo na Harvardu, pravi, da imajo podjetja velike težave zaradi svojega poslovnega modela, namreč ta temelji na kopičenju vedno večjega števila uporabnikov in naročnikov na njihove storitve. “Te platforme so osredotočene na maksimizacijo dobička in števila uporabnikov”, pravi gospod Zittrain. “To pomeni, da dotične spletne platforme ne brišejo računov, če to res ni nujno potrebno. Po mojem mnenju se problemov zavedajo, vendar se hkrati zanašajo na zadostno število računov, ki so legitimni in prevzamejo pritožbe”, je še dodal.

Za to, da ugotovimo kateri računi so sumljivi, ne potrebujemo posebnega tehničnega znanja in zato so se “amaterji” po ZDA združili skupaj in bodo sami poizkušali pomagati. Zachary Elwood, pisatelj iz Portlanda, ki je začel z raziskovanjem lažnih vsebin, je samo letos odkril kar nekaj lažnih profilov, med drugim tudi Kevena Everslyja. Kot sam pravi je ugotovil, da na ducate profilov, nekateri izmed njih imajo jasen makedonski privdih, uporablja enako fotografijo in ostale osebne podatke. Nepremičninski agent iz Virginie, Harry Taylor, je prav tako ugotovil, da obstaja omrežje, ki je na prvi pogled zgledalo kot “pro-Trump American woman” omrežje, vendar je potem analiza starejših objav in podrobnosti razkrila, da računi izvirajo iz Bližnjega Vzhoda. “Prav zanimivo je, kako površni znajo biti nosilci teh računov”, pravi gospod Elwood. “Sovražim lažnivce in zato se intenzivno borim proti njim”.

Kako prepoznati lažne novice in lažne vsebine?

Najprej je pametno preveriti “prijatelje” izbranega profila. Je domači kraj podoben bazi prijateljev? Na primer, Keven Eversley trdi, da prihaja iz Minneapolisa, vendar je večina njegovih prijateljev iz Skopja v Makedoniji.

Drugo, kar je zelo pomembno je, da primerjamo javno ime profila s spletnim naslovom. Spet bomo vzeli primer Eversleyja, in sicer ima ta drugačno ime v naslovu: Aleksandar Teovski.

Če ugotovimo, da bi profil lahko bil sumljiv, poiščemo podobne strani, ki temeljijo na enakih osebnih podatkih in fotografijah.

Z nekaj več kot 2,3 milijarde uporabniki, se Facebook zanaša na svoje interne pritožbe. Elwood je recimo uporabil ravno Facebookovo interno orodje namenjeno pritožbam, da je prijavil Kevena Eversleyja in 27 drugih profilov, da je dokazal zavajanje. V večini primerov je Facebook odgovoril s standardnim sporočilom, katerega prejme vsak, ki izpolni pritožbo. “Proces pritožbe je frustrirajoč”, pravi gospod Elwood. “Facebook se kot vse kaže ne zaveda resnosti težave in si nekako zatiska oči pred resničnostjo.

Facebook ocenjuje, da bi lahko med svojimi uporabniki imel preko 200 milijonov lažnih profilov. Torej, če vemo, da je približno 2,07 milijarde uporabniških računov, je to kar velik odstotek kajne? Verjetno se malokdo zaveda kaj to pomeni za platformo kot je Facebook in tudi ostala družbena omrežja. Sean Edgett, Twitterjev generalni svetnik je pred Kongresom poveda, da je približno 5% od 330 milijonov uporabnikov “lažnih”. To pomeni nekaj več kot 16 milijonov računov, ki vsakodnevno živijo na Twitterju. “Nepridipravi se iz dneva v dan trudijo, da jih je težje razkriti in da zgledajo karseda čim bolj pristni”, pravi gospod Edgett. Neodvisni analitiki celo trdijo, da so te številke zgolj del resničnosti in da so realne številke veliko višje.

Napovedi strokovnjakov za prihodnost niso najbolj obetavne, kljub temu, da se velikani kot so Facebook in podobni trudijo problem lažnih novic zatreti. Glede na raziskave analitičnih podjetij bi lahko v prihodnjih nekaj letih videli še več lažnih vsebin, ki jih bo vse težje prepoznati in ločiti od pravih. Ravno to je največji problem, namreč ljudje družbena omrežja uporabljamo zelo avtomatizirano, kar pomeni, da ne razmišljamo ali je prebrano resnica ali ne, temveč enostavno zgolj sami pri sebi verjamemo, da je resnica. Morda res lahko uporabniki sami upoštevamo nasvete in selektivno izbiramo vsebino na družbenih omrežjih, vendar je v tem načinu, na katerega uporabljamo dotične platforme, to skorajda utopično pričakovati od nas. Tehnološki velikani bodo morali dodatno poostriti obrambne mehanizme, kajti v nasprotnem primeru se nam obeta kar nekaj škandalov, ki bi lahko bili močno podobni volitvam iz leta 2016.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več