Računalništvo, telefonija
10.05.2016 09:50

Deli z drugimi:

Share

Facebook zasenčil mogočno jabolko

Facebook ima težave z deljenjem vsebin!
Facebook ima težave z deljenjem vsebin!

Gorazd Grof, ALTA Skladi

Objava zadnjih četrtletnih rezultatov Appla je spravila v dvome tudi precej optimistov in poznavalcev tega podjetja. Na drugi strani pa je potrdila tudi »prepričanja« dvomljivcev, da Applu ne bo uspelo organsko rasti po stopnjah videnih pred nekaj leti. Toda bodimo odkriti. Vsako podjetje enkrat postane tako veliko, da vsaka nadaljnja rast postaja težja, tudi če prodaja še vedno raste z velikimi stopnjami. Pa tudi prodaja se enkrat upočasni. Prej ali slej.

Od Appla smo bili od leta 2003 navajeni vsakoletne rasti prodaje, ta serija pa bo letos prekinjena. Podjetje je od leta 2003, ko so glavni prihodek predstavljali še osebni računalniki, prodajo povečalo za kar 36-krat iz takratnih 6,2 milijarde dolarjev na trenutnih 220 milijard dolarjev. Organska rast se je krepko odrazila tudi na rasti tržne kapitalizacije Appla, ki se je v tem času zvišala za več kot 60-krat.

Od nekdanjega izključno računalniškega podjetja se jim je uspelo zavihteti v segment telefonije in zagospodariti na segmente pametne telefonije in tablic. Pri tem pa jim je z njihovimi izdelki uspelo doseči tudi najvišje marže v panogi.

Objava rezultatov zadnjega četrtletja, ko so ustvarili 51 milijard dolarjev prihodkov oziroma 7 milijard dolarjev manj kot v drugem četrtletju lanskega leta, je razočarala veliko vlagateljev, kar se je odrazilo tudi v padcu tečaja delnice. Optimistom lahko vliva upanje zaenkrat odlično finančno stanje podjetja, ki lahko podjetju omogoči prodor na nova področja. Mnogi mislijo, da bi to lahko bili električni avtomobili, saj je Apple že pred nekaj časa rekrutiral več kot sto razvijalcev s tega področja. Toda vlagatelji nimajo radi negotovosti in vsekakor želijo večjo odzivnost vodstva. Mnogi tudi mislijo, da je Apple ostal brez vizije, ko je izgubil Jobsa.

Za primerjavo še trajajočega soja optimizma in samih lepih prognoz za naprej pa je na drugi strani Facebook, kjer so vlagatelji zaenkrat optimistični in verjamejo v dolga leta organske rasti. Verjetno je Facebooku veliko lažje kot Applu, saj se mu ni treba ukvarjati z dolgo proizvodno verigo, dobavitelji, logistiko in prodajo. Trženje reklam je vsekakor »lažji« posel kot ukvarjanje z razvojem in prodajo fizičnih izdelkov. Facebook zaenkrat še naprej pozitivno preseneča z rezultati in nadaljevanjem organske rasti. V zadnjem četrtletju so uspeli prihodke povečati za kar 52 odstotkov glede na leto 2015, dobiček pa skoraj za 200 odstotkov.

Kar je bilo na samem začetku videti zgolj kot platforma, katere namen je bil zasvojiti čim večji spekter uporabnikov mlajše populacije in jih za čim več časa prikleniti na spletno stran, se je zdaj izkazalo kot privlačno orodje za komercializacijo. Podjetja lahko namreč danes uporabnikom Facebooka tržijo vse, kar jim pade na pamet. Zadnji podatki kažejo, da število uporabnikov socialnega omrežja še vedno raste, od lani pa se je število aktivnih dnevnih uporabnikov Facebooka zvišalo za 16 odstotkov na več kot milijardo.

Vlagatelje najbolj zanima prihodnost in rast. Dokler vse izgleda »verjetno«, podjetju tudi prisodijo višjo ceno. Tako ni presenetljivo, da Facebook pridela recimo 11-krat manjše prihodke in še nekaj več krat manjši dobiček kot Apple, pa je vreden »samo« 40 odstotkov manj. S približevanjem tržne kapitalizacije nivojem krepko preko 300 milijard dolarjev pa je dobro, da se spomnimo omejitev gravitacije, ki je doletela tudi prejšnja velika podjetja.

Razkritje: Gorazd Grof je zaposlen v družbi ALTA Skladi d.d. in upravlja podsklade ALTA PHARMA-TECH, ALTA ABS in ALTA USA. Prispevek ni tržno sporočilo ali priporočilo družbe ALTA SKLADI d.d., avtor pa v prispevku izraža lastno mnenje. Avtor ni lastnik omenjenih delnic. ALTA Skladi d.d. in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic. Ostale informacije so dostopne tukaj.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več