Računalništvo, telefonija
25.10.2019 17:30

Deli z drugimi:

Share

Fitbit bo zmožen detektirati prve znake atrijske fibrilacije

Fitbit bo zmožen detektirati prve znake atrijske fibrilacije
Fitbit bo zmožen detektirati prve znake atrijske fibrilacije

Fitbit se povezuje s farmacevtskimi velikani v obliki združenja Bristol-Myers Squibb-Pfizer, in sicer s ciljem podrobne obravnave atrijske fibrilacije. Gre za popolnoma nepravilno krčenje preddvorov (atrijev), ki se pokaže kot neredni srčni utrip s spreminjajočo se, ponavadi povišano frekvenco. Nastane zaradi nenormalnega načina prevajanja električnega impulza v zgornji polovici srca (preddvorih), zaradi česar krčenje zgornje in spodnje polovice srca ni več usklajeno.


Fitbitovo naznanilo se sklada s srečanjem Time 100 Health Summit v New Yorku, Fitbit pa podobno kot Apple resno vstopa na področje zdravja. S svojimi pametnimi urami in merilniki aktivnosti si želijo svojim uporabnikom priskrbeti dodatno orodje, s katerim bodo spremljali zdravstvene kazalce.


Do zdaj nekateri Fitbiti merilniki aktivnosti, med drugim tudi recimo Versa 2, niso bili spodobni sami detektirati nepravilnosti v srčnem utripu. Uporabniki so bili primorani uporabljati »third-party« aplikacijo Fibricheck, s katero so potem spremljali te kazalce. Fitbit se je ravno zato odločil, da svoje naprave opremi tako, da bodo imele že vgrajeno to lastnost.


Fitbit bo zdaj zadevo poslal v obravnavo na FDA, in sicer potrebujejo potrdilo, da lahko svoje naprave opremijo z lastno AFib detekcijsko programsko opremo. S tem, ko bo Fitbit opremil naprave z novo programsko opremo, pa stvari še ne bo rešil do konca. Po njihovih podatkih je največja težava v tem, da tudi tisti uporabniki, ki uporabljajo bolj napredne nosljive naprave, v večini primerov ne znajo pravilno uporabiti podatke, ki jih dobijo iz merilnikov srčnega utripa.


Ravno zato so v to zgodbo vključili združenje Bristol-Myers Squibb-Pfizer, s katerimi bodo producirali izobraževalno vsebino in navodila za svoje uporabnike. Preko njih bodo uporabniki lahko potegnili prave odločitve in morda obiskali zdravnika preden pride do večjih zdravstvenih težav, kot je recimo kap in podobno.


Fitbit zelo aktivno dela na področju zdravja – kar je verjetno najboljša odločitev, glede na to, da Apple prav tako zelo intenzivno dela na razvoju lastnih zdravstvenih lastnosti. Apple se sicer že ukvarja z različnimi zdravstvenimi študijami, vendar bo odslej imel močnega konkurenta, kar pomeni, da lahko pričakujemo zanimive novosti.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več