Računalništvo, telefonija
29.03.2018 16:43

Deli z drugimi:

Share

Ford na Kitajskem odprl “prodajni avtomat” za avtomobile

Ford na Kitajskem odprl "prodajni avtomat" za avtomobile
Ford na Kitajskem odprl "prodajni avtomat" za avtomobile

Prvič smo za “avtomobilski prodajni avtomat” slišali lansko leto in ideja je bila milo rečeno nenavadna. Danes sta Ford in Alibaba, ki sta združila moči pri dizajnu sistema, odprla prvi pravi prodajni avtomat, kjer lahko vsak z le nekaj kliki pride do ženega Fordovega vozila.

Prodajni avtomat je lociran v mestu Guangzhou na Kitajskem in ponuja testne vožnje Fordovih vozil. Kot lahko vidimo v spodaj priloženem videu, je Ford v 5-nadstropno konstrukcijo postavil 42 vozil in vsako od teh vozil si lahko potencialna stranka izposodi za testno vožnjo (do tri dni). Podobne garaže z rotacijskimi platformami lahko vidimo v večih japonskih mestih in državah po Aziji, vendar je ta prva, ki ponuja tovrstno storitev.

Vse skupaj se začne preko aplikacije, kjer izberemo vozilo, naredimo “varnostni” sebek, da Alibaba potem potrdi avtentikacijo in v centru “Super Test-drive Center” prevzamemo vozilo. Celoten proces poteka popolnoma brez človeške interakcije. V aplikaciji so vsi avtomobili, ki so na voljo – uporabnik v videu recimo izbere Ford Mustang – in s preprostim klikom na želeno vozilo smo že korak bližje dejanski vožnji. Prej omenjeni sebek služi kot potrdilo rezervacije, prav tako pa je slika lahko dober dokazni material, če se slučajno kateri od voznikov odloči, da ne bi vrnil vozila. Ko prispemo v “Super Test-drive Center” potrdimo svojo rezervacijo preko tehnologije prepoznavanja obraza. Ne, avtomobil ne pade kar naenkrat na tla kot smo to navajeni iz standardnih prodajnih avtomatov, temveč sistem v nekaj minutah dostavi vozilo do nas.

Sistem je nastavljen tako, da vsakemu uporabniku omogoča testiranje zgolj dveh avtomobilov zapovrstjo. S tem so se seveda zavarovali, da ne bi kdo dobil idejo, da bi pa kar do konca življenja testiral vozila, brez da bi na koncu dejansko tudi katerega kupil.

Še ena zanimiva lastnost, ki je plod sodelovanja Forda in Alibabe je ta, da recimo tisti, ki imajo opravljenih več nakupov preko Alipay-ja, lahko testne vožnje opravijo brezplačno. V nasprotnem primeru je za testno vožnjo potrebno plačati, vendar za zdaj ni točno znano koliko.

Ford je partnerstvo z Alibabo naznanil konec leta 2017. Triletna pogodba, ki sta jo korproaciji podpisali, Fordu omogoča, da še bolj učvrsti svoj položaj na kitajskem trgu. To mu omogoča Tmall, največji spletni “trgovski center” v državi, ki je seveda v lasti Alibabe. Alibaba o sodelovanju pravi naslednje: “V Fordu smo prepoznali potencial, da dvignemo digitalne kanale prodaje na višjo raven in redefiniramo načine, kako potrošniki kupujejo vozila”. Brez dvoma se strinjamo, da je enormen prodajni avtomat več kot odličen začetek te zgodbe, kajne?

Ford je poleg tega pred kratkim naznanil načrt “China 2025 Plan”, v sklopu katerega bi naj do leta 2025 predstavil kar 50 novih vozil, od tega kar 15 električnih.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več