Računalništvo, telefonija
16.11.2018 19:44
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ford si do leta 2021 želi floto tisočih avtonomnih avtomobilov

Ford si do leta 2021 želi floto tisočih avtonomnih avtomobilov
Ford si do leta 2021 želi floto tisočih avtonomnih avtomobilov

Ford napoveduje, da bosta dve ključni stvari pri velikem skoku avtonomnih vozil sponzorstvo in “ride-sharing”. Kako si je Ford vse skupaj zamislil? Gre za idejo, kjer flota avtonomnih Fordovih taksijev vozi do sponzoriranih mest ali pa razvaža pakete podjetij, ki tovrstne storitve ponujajo. Ford napoveduje vse te storitve za leto 2021, vendar pa smo pri avtonomnih vozilih in letnicah do zdaj lahko videli, da so napovedi pogosto preveč optimistične.

Na predstavitvenem dogodku v sredo, kjer je Ford predstavil napredek pri razvoju avtonomnih vozil, je proizvajalec avtomobilov dejal, da bi lahko njihova avtonomna vozila bila enkrat cenejša od današnjih “ride-share” storitev, če bi se uporabljala noč in dan ter bila opremljena z interaktivnimi oglasi. Ford je med drugim tudi prepričan, da ne zaostaja za Waymom, ki je komercialno avtonomno taksi službo obljubil do konca tega leta, prav tako pa naj bi bil Ford primerljiv z GM-om, ki podobno storitev napoveduje za naslednje leto.

“Če bi si želeli na cesto poslati 100 vozil v naslednjem letu in se priključiti v neko poslovno zgodbo, bi to brez težav lahko izvedli”, samozavestno trdi Sherif Marakby, glavni izvršni direktor Ford Autonomous Vehicles – neke vrste podveje gigantskega proizvajalca, ki ima nalogo, da razvija najnaprednejšo tehnologijo avtonomnih vozil in storitev. “Ne glede na vse smo še vedno avtomobilisti in vedno govorimo o masovni proizvodnji. Tukaj govorimo o desettisočih vozil, ki seveda morajo prinašati dobiček. To je glavna razlika med nami in ostalimi, ki razmišljajo sicer podobno, vendar kljub temu drugače”, je še dodal Marakby.


V Fordu menijo, da uspešna storitev avtonomnih vozil ne bo mogla preživeti zgolj s kvalitetnimi avtonomnimi avtomobili. Ford zato razvija programsko opremo za menedžment flote vozil, plačevanje vozil, trasiranje itd. Kot lahko vidimo, gre za skupek digitalnih rešitev, storitev za potnika in naročnike. Kot smo že omenili, je Ford zagovornik “in-car” oglaševanja in komercialnega sponzorstva. Marakby je povedal: “Številna podjetja so že navdušena nad idejo in so definitivno pripravljena postaviti svojo vsebino v vozila ter to seveda plačati”.


Ford je na dogodku predstavil koncept ideje in scenarije, kjer bi lahko potniki opravili “in-car” nakupe živil, ki bi jih podjetja dostavila direktno do vozila. Ta bi se lahko med drugim tudi ustavljala na določenih točkah, kjer bi potniki lahko izbirali prigrizke in napitke. Avtomobil bi potem prilagajal svoje predloge, kar se sklada z idejo Forda, ki si želi graditi prave odnose s potniki.


Kaj so pokazali testi?

V Miamiju je Ford med drugim ponudil prve javne vožnje z vozili, ki jih poganja Argo AI, “start-up” podjetje, ki so ga ustanovili veterani Googla in Uberja, ki so se pri obeh podjetjih ukvarjali z avtonomnim programom. Ford je pozneje leta 2017 postal večinski lastnik Arga, v katerega je investiral milijardo ameriških dolarjev. Ford je testiral Argova avtonomna vozila, namenjena dostavi. V Miamiju je dosegel število 1.000 dostav pic Domino’s in paketov Postmate. Kljub temu, da govorimo o avtonomnih vozilih, je za volanom še vedno sedel varnostni voznik. Ta teden je Ford naznanil podobno partnerstvo z Walmartom. Ford napoveduje, da bo trg avtonomnih vozil do leta 2026 zrasel na 330 milijard ameriških dolarjev.


Poleg vseg naštetega je Ford predstavil še aplikacijo za pametne telefone v stilu Uberja. Z aplikacijo bodo uporabniki priklicali avtonomne Ford Fusion avtomobile, v zadnjih testih pa so za volanom še vedno sedeli varnostni vozniki. Na dogodku so bili prisotni predvsem avtomobilistični novinarji, ki so lahko na lastni koži izkusili, kako se je peljati v avtonomnem vozilu. Po središču Miamija so se vozili v prej omenjenih Fordovih modelih, večina pa jih je poročala o odlični uporabniški izkušnji.


Novinarji portala MIT Technology Review so bili deležnih treh različnih voženj, pri vseh pa so ugotovili, da so avtomobili vozili varno in zelo skladno z ostalimi udeleženci v prometu. Na poti so srečali številne pešce, nekaj agresivnih voznikov in voznikov tovornjakov. Vozilom naj ne bi uspelo prikazati “človeške” vožnje, kot jo je poimenoval Ford, kar se nanaša na obnašanje vozila na prehodih za peščce, prav tako pa avtonomna vozila še niso sposobna voziti vzratno in brati prometnih znakov.


Cilj v naslovu, ki si ga je Ford zadal, ne bo vključeval obstoječih vozil Fusion, temveč povsem nova avtonomna vozila, ki so trenutno še v fazi razvoja. Avtomobil bo narejen tako, da bo prilagojen ali potniku ali prevozu “tovora” ali dostavi hrane. V tem vozilu ne bo volana, zavor ali ostalih komponent, ki smo jih vsi navajeni pri klasičnih avtomobilih.


Glavni izvršni direktor podjetja Argo, Bryan Salesky, je za MIT Technology Review povedal, da bo vozilo uporabljalo lidar, radar in senzorje s kamerami. “Naša vozila bodo zagotovo pripravljena za leto 2021, ko Ford načrtuje veliko floto avtonomnih vozil”, je povedal Salesky.


Ford se kot proizvajalec avtomobilov že diverzificira preko meja svojega tradicionalnega poslovnega okolja in modela prodaje avtomobilov. Chariot, mikro tranzitno podjetje, ki ga je Ford kupil leta 2016, ponuja “first-and-last-mile” storitve poslovnim subjektom in lokalnim skupnostim s svojimi kombiji. Ford je recimo kupil tudi podjetje Spin, ki v nekaterih ameriških mestih in univerzah ponuja posebne električne skuterje.


Kot lahko vidimo, se Ford iz tistega klasičnega prodajalca in proizvajalca avtomobilov premiika v različne smeri in avtonomna vožnja je ena tistih, ki je verjetno najbolj pomembna. Do leta 2021 ima Ford še ogromno dela, vendar vidimo, da so na pravi poti, kar potrjujejo tudi izjave partnerjev in podjetij, ki za Ford delajo vsaka svoje delo. S tem, ko se tovrstna podjetja usmerjajo v druge segmente poslovanja, postajajo bolj konkurenčna, za kar pa se še vedno zahteva kvaliteta storitev in izdelkov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več