Računalništvo, telefonija
24.07.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

Francoska vojska po pomoč k piscem znanstveno fantastičnih del

Francoska vojska po pomoč k piscem znanstveno fantastičnih del
Francoska vojska po pomoč k piscem znanstveno fantastičnih del

Francoska vojska gradi prav posebno ekipo »Red Team«, ki jo sestavljajo pisci znanstvene fantastike. Glavna naloga »Rdeče ekipe« bo analiziranje in napovedovanje potencialnih nevarnosti, ki bodo v prihodnosti pretile nacionalni varnosti države.


Poročilo pred kratkim vzpostavljene Agencije za obrambo in inovacije priča o tem, da bo francosko vojsko okrepilo vsaj 5 vizionarjev, ki bodo premlevali o »scenarijih disrupcije«, ki ostalim, »običajnim« vojakom ne bi padli na pamet. Seveda gre za strogo zaupne sekvence dogodkov, ki bi lahko igrale ključno vlogo pri boju proti zlonamernim elementom.


Želijo biti korak pred teroristi

Bruno Tertrais, namestnik direktorja Fundacije za strateško raziskovanje pravi, da bo glavna naloga »Rdeče ekipe« kreativno razmišljanje izven meja okvirjev klasičnih vojaških prijemov in strategij. Postavljali bodo hipoteze izven okvirjev običajnih birokratskih procesov. S tem si francoska vojska seveda želi biti korak pred teroristi prihodnosti. Zakaj ravno pisci znanstvene fantastike? Vojska pričakuje največ težav ravno z uporabo napredne tehnologije in izbranci v »Rdečo ekipo« bodo zato igrali ključno vlogo v boju proti temu. Tertrais je izpostavil še to, da so se podobnega ukrepa lotili v ZDA, ko so po terorističnih napadih 11. septembra najeli pisce znanstvene fantastike za »brainstorming« na temo obrambe države.


»Ameriška vlada bi naj bila žrtev manka domišljije«, je še dodal. Čeprav je resno računati na rešitev v piscih romanov in knjig takole na prvi pogled malce preveč »znanstveno fantastična« ideja, odgovorni za dotični projekt trdno verjamejo v uspeh. »Dejstvo je, da ne bo ‘Rdeča ekipa’ tista, ki bo odločala o strategiji francoske vojske, še manj pa o nacionalni varnostni politiki. Naloga ‘Rdeče ekipe’ bo pomoč Agenciji za obrambo in inovacije pri razmišljanju o tehnologijah prihodnosti in njihovi rabi pri vojaških strategijah«, dodaja Tertrais.


Tertrais je povedal, da od izbrancev pričakujejo, da se bodo na inovativen način dokopali do scenarijev, ki spominjajo na serijo Black Mirror. Francoska vojska velja za eno največjih velesil na svetu in njihovi inovativni pristopi k nacionalni varnosti bi lahko bili zgled ostalim vojaškim silam po svetu. Do zdaj smo z njihove strani že videli različne leteče naprave, ki bi lahko bile uporabljene v vojaške namene, zdaj pa lahko pričakujemo še nove, inovativne ideje na povsem strateški ravni.


Leteče deske in roboti

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po demonstracijah na ulicah Pariza, kjer so vojaki za nadziranje množic med drugim uporabili tudi »flyboarde«, na Twitter zapisal: »Ponosen sem na našo vojsko, ki je moderna in inovativna«.


Poleg različnih »letečih desk«, ki jih je vojska predstavila pred kratkim, potekajo tudi eksperimenti z roboti, ki bi naj pomagali v boju proti islamističnim skupinam v Zahodni Afriki.


Florence Parly, obrambni minister Francije, je razložil, da bi lahko Barakuda, posebej prilagojeni robot, bil kmalu uporabljen za nudenje logistične podpore in različne načine transporta težjih stvari na bojiščih. Potem so tukaj še droni, ki med seboj komunicirajo in so spodobni sami analizirati na tisoče satelitskih posnetkov itd.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več