Računalništvo, telefonija
29.10.2017 10:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Futuristični “gadgeti”, ki spremenijo vaš dom v znanstveno-fantastični film

Futuristični "gadgeti", ki spremenijo vaš dom v znanstveno-fantastični film
Futuristični "gadgeti", ki spremenijo vaš dom v znanstveno-fantastični film

Še pred časom smo o računalnikih in telefonih govorili kot o napravah iz prihodnosti in zdelo se nam je, da je ta prihodnost svetlobna leta oddaljena od nas vseh. Danes, le nekaj let po tem, to prihodnost živimo, obkroženi z nešteto “gadgeti”, ki so tako napredni in razviti, da se nam ponovno zdi, da živimo v prihodnosti, pa vendarle se kar hitro zavemo, da je to edina realnost, ki obstaja.

Za vas smo izbrali nekaj kosov najbolj futuristične tehnologije, ki jo je danes možno že kupiti.

1. Ring 2

Kaj kmalu se zna zgoditi, da bomo vsi na svojih vratih imeli “video-zvonec” kot je Ring 2. Povezan je z aplikacijo na vašem telefonu in to pomeni, da vsakokrat, ko je nekdo pred vrati, osebo vidimo in se znjo lahko celo pogovarjamo. Ta povezava deluje celo v primerih, ko nas ni doma, kar je še posebej prikladno. Gre torej za neke vrste “hišni odzivnik”, ki pa smo v bistvu mi.

2. Philips Hue

Že samo dejstvo, da lahko upravljamo s hišno razsvetljavo preko našega telefona, je samo po sebi zabavno kajne? Če pa k temu dodamo še glasovno upravljanje preko digitalnih asistentov Alexa in Siri, vse skupaj postane še bolj zanimivo. Z glasovnimi ukazi lahko spreminjamo barve luči itd.

3. Amazon Echo Dot

Majhna črna škatlica, ki vsebuje odgovor na vsako vprašanje? Le kaj je lahko bolj futurističnega od tega? Kaj pa recimo takšna škatlica, ki lahko upravlja vaš pametni dom in je v celoti nadzorovana z vašim glasom? Vse to in še mnogo več je Amazon Echo Dot!

4. Appkettle

Hišni aparati in kuhinjski pripomočki so že kar nekaj časa “pametni”. Kljub temu pa močno dvomimo, da si je kdo mislil, da bo “pameten” postal med drugim tudi grelnik vode. Na sliki lahko vidimo primer grelnika, ki ga lahko upravljamo preko mobilne aplikacije, sistem pa nam omogoča med drugim tudi to, da si nastavimo urnik, ko si želimo, da nam voda zavre. To je recimo uporabno, če smo navajeni zjutraj piti kavo in na primer zgolj nastavimo grelnik na določeno uro.


5. Netatmo Welcome

S to napravo ne boste potrebovali profesionalnih varnostnih sistemov, kajti gre v bistvu za to, da Netatmo Welcome robotsko oko opazuje, kdo gre skozi vaša vhodna vrata in vas o tem tudi obvešča. Če recimo ugotovi, da je pred vrati nekdo, ki ga ne prepozna, vas o tem obvesti, hkrati pa se sproži alarm, če recimo pride do požara ipd.


6. Neato Botvac D7

Eden od predstavnikov “pametnih sesalnikov”, ki nam omogoča, da lepo uživamo ob svojem najljubšem prostočasnem opravilu, sam pa poskrbi, da bodo naši proostori čisti in brez prahu. Vse kar boste morali storiti ob tej napravi je, da Alexi sporočite naj začne s sesanjem.


7. Smarter FridgeCam

Kot že samo ime produkta pove, gre za “pametno” kamero, ki vam v vsakem trenutku pove koliko mleka, piva ali solate imate v hladilniku. Koristno je predvsem to, da vam za to, da bi videli v notranjost hladilnika, ni potrebno fizično pogledati v hladilnik, temveč lahko stanje v hladilniku preverite kar preko pametnega telefona. Torej, s kamero Smarter FridgeCam se lahko poslovite od situacij, ko stojite sredi trgovine in ste seveda pozabili nakupovalni seznam.


8. Svetilka Ikea Riggad

Kljub temu, da se tehnologija brezžičnega polnjenja mobitelov hitro razvija, večina uporabnikov še vedno polni svoje naprave na “klasičen” način, torej preko kabla in vtičnice. Če slučajno imate telefon, ki podpira brezžično polnjenje, je Ikeina svetilka Riggad prava za vas, kajti omogoča polnjenje preko svetilke. Telefon enostavno položimo na spodnjo polnilno ploščad in že polnimo svoj telefon.


9. Nest Protect

Detektorji dima imajo po navadi to lastnost, da se sprožijo že, če slučajno zažgemo palačinke ali kakršnokoli drugo jed. Detektor Nest Protect je toliko napreden, da je zmožen razločiti razliko med pravim požarom in manjšim spodrsljajem v kuhinji. Poleg tega nam v primeru požara pošlje obvestilo na naš telefon, kar je koristno predvsem v primerih, ko nas ni doma in alarma ne bi slišali.


10. Yale Conexis L1

Ključi so prisotni že kakšnih 6000 let in se vam ne zdi, da bi bil že zdavnaj čas, da si izmislimo nekaj novega? Yale Conexis L1 nam omogoča, da s pomočjo telefona odklepamo vrata. Za to potrebujemo seveda pametno ključavnico, vendar se investicija splača, kajti med seboj si potem lahko pošiljamo začasne virtualne ključe, ki ljudem omogočajo, da recimo odklenejo našo hišo in stanovanje, ko nas ni doma.

11. Amazon Echo Show

“Video telefoni” so dolgo časa bili zgolj del znanstveno-fantastičnih filmov, sedaj pa nam Amazon Echo Show omogoča, da končno telefoniramo in gledamo sogovornika v oči. Preko Amazonove naprave klahko vodimo video pogovore z vsemi lastniki Show-a, ali pa z vsemi, ki imajo aplikacijo Alexa na svojem telefonu. Poleg tega lahko dostopamo do ostalih Echo lastnosti in orodij, s katerimi upravljamo kar z glasom.

12. Furbo

Furbo je v bistvu robotski hišni ljubljenček oz. je tako kot, da bi imeli za hišnega ljubljenčka robota. V napravo je vgrajena kamera, preko katere lahko spremljamo naše živali, ko nas ni doma, prav tako pa lahko na ukaz, na daljinsko, nagradimo svojega ljubljenčka z hrano, ki leti iz Furba.

13. Smarter Coffee Machine

Poleg vsega “pametnega” kar nam ponuja svet tehnologije, nam ponuja tudi pametni strojček za kavo, ki hkrati ponuja še kompatibilno aplikacijo za pametne telefone. S to lahko izberemo želeni napitek kar direktno iz postelje in v tem času, ko se recimo umivamo, je napitek že pripravljen.

14. Parrot Pot

Gre v bistvu za vazo v katero vstavimo rože in nastavimo želeno količino vode ter časovni interval, nato pa stvari v svoje roke prevzame tehnologija s senzorji načelu. Vse kar moramo poskrbeti mi je, da v rezervoarju ne zmanjka vode in ostalih hranil, ki jih želimo vnašati v prst.

15. Nokia Body Cardio

O pametnih tehtnicah ne bomo izgubljali besed, kajti na to temo je že bilo ogromno povedanega in napisanega. Nokia Body Cardio poleg naše teže analizira tudi naš srčni utrip, ki je dober pokazatelj našega zdravstvenga stanja.


16. Foreo Issa Hybrid

Naslednji “gadget” na seznamu je tako “izvenzemeljski”, da je bil vključen v novo serijo Zvezdnih Stez na Netflixu. Foreo Issa Hybrid je zobna ščetka, ki čisti vaše zobe z uproabo soničnih valov in kombinacijo silikonskih ter polimernih ščetin.

17. Netgear Arlo Pro

CCTV sicer ne moremo uvrstiti v kategorijo najnovejših idej, vendar pa se moramo zavedati, da je Netgear Arlo Pro vodoodporna, popolnoma brezžična in zelo majhna kamera, kar jo dela posebej futuristično. Aktivira se z glasom ali gibanjem, kar pomeni, da ji zelo težko uidemo.


18. Sonos One

Sistem Sonos med seboj poveže več prostorov hkrati in če se vam to ne zdi dovolj futuristično, k temu dodamo še podporo za Alexo, ki uporabniško izkušnjo povzdigne na višjo raven. To pomeni, da lahko več Sonos produktov upravljamo zgolj z uporabo glasu. Za razliko ostalih avdio sistemov, Sonos One zveni veliko boljše kot ostali zvočniki, ki so kompatibilni z Alexo.


19. Nest

Pametni termostat Nest je pravi “gadget” iz prihodnost, kajti ne samo, da izgleda tako, temveč se tako tudi obnaša. Njegova največja prednost je, da se sproti uči o uporabniku in temu primerno prilagaja nastavitve.




Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več