Računalništvo, telefonija
29.01.2020 08:03
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prepisovanje in prevajanje pogovorov v realnem času

.. Googlova aplikacija Translate je danes mnogim v pomoč pri razumevanju besedil v tujih jezikih. Tudi če prevod ni popolnoma natančen, se mu približa do te mere, da besedilo zlahka razumemo. A obeta se še mnogo več ..
Google bo prevajal in prepisoval pogovore v realnem času
Google bo prevajal in prepisoval pogovore v realnem času

Google je pred dnevi predstavil funkcijo, ki bo ljudjem pomagala uporabljati pametne telefone za prepisovanje in prevajanje pogovorov v realnem času. Orodje bo v prihodnjih mesecih na voljo za aplikacijo Google Translate, je dejal Bryan Lin, inženir ekipe Translate.

Trenutno preizkušajo funkcijo v več jezikih, tudi v španščini, nemščini in francoščini. Lin je ob tem dejal, da bo sam računalniški proces v ozadju potekal na Googlovih strežnikih in ne na napravah uporabnikov.

Pri ameriškem tehnološkem gigantu so orodje napovedali v okviru nedavne novinarske prireditve v San Franciscu, kjer je podjetje pokazalo tudi druge projekte umetne inteligence, vključno z nekaterimi pobudami na področju zdravstvene tehnike in nadzorom naprav na dotik preko tkanin (lučke, ure itd.).

Google je močno napredoval v tehnologiji jezikov. Lani je podjetje uvedlo način tolmačenja za Google Assistant, ki uporabnikom omogoča, da govorijo v dveh različnih jezikih. Orodje je bilo sprva na voljo samo na pametnih zaslonih, prejšnji mesec pa so funkcijo prenesli tudi na telefone.

Prihodnost je v umetni inteligenci

Glede razvoja umetne inteligence in strojnega učenja očitno pri Googlu mislijo zelo resno. Lani so poročali o izjemnem dosežku, ki so ga poimenovali kvantna premoč. Dejali so, da so zasnovali kvantni procesor Sycamore, ki je v 200 sekundah opravil nalogo, za katero bi po njihovi oceni na najhitrejšem superračunalniku na svetu potreboval približno 10.000 let.

Poleg samega razvoja komentirajo tudi, kako naj bi bila umetna inteligenca videti v prihodnosti. Izvršni direktor Googla in Alphabeta Sundar Pichai je pred kratkim dejal, da meni, da bi bilo treba razvoj in samo področje umetne inteligence urediti tako, da bi preprečili morebitne negativne posledice, kot so ponarejeni intervjuji (angl. deepfake) in prepoznavanje obraza. “Prepričan sem, da mora biti področje umetne inteligence skrbno regulirano”, je za Financial Times zapisal Pichai. “Gre za izjemno pomembno področje. Edino vprašanje je, kako ga urediti.”

Pri Googlu so že pripravili nabor etičnih smernic, ki bodo narekovale, kako bo podjetje v povezavi z umetno inteligenco ustvarjalo in uporabljalo svojo programsko opremo. Smernice so predstavili potem, ko so nekateri zaposleni protestirali proti pogodbi, ki jo je Google podpisal s Pentagonom. Zanj naj bi pomagal razviti umetno inteligenco za analizo posnetkov brezpilotnih dronov. Smernice vključujejo zaobljube proti razvijanju umetne intligence za orožje in zaobljube za ustvarjanje tehnologij, ki so “družbeno koristne.”


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več