Računalništvo, telefonija
10.03.2018 13:21

Deli z drugimi:

Share

Google in Amazon sta razloga, zakaj Spotify potrebuje svoj pametni zvočnik

Google in Amazon sta razloga, zakaj Spotify potrebuje svoj pametni zvočnik
Google in Amazon sta razloga, zakaj Spotify potrebuje svoj pametni zvočnik

Številne medijske objave, ki segajo celo v april 2017, kažejo, da švedsko podjetje Spotify razvija lastno strojno opremo. To potrjujejo namreč tudi njihovi zaposlitveni oglasi, ki iščejo strokovnjake s področja strojne opreme in strojništva za gradnjo njihovega “prvega fizičnega produkta”. Govorice, ki postajajo vse glasnejše, kažejo, da Spotfiy dela na lastnem (pametnem” zvočniku, s katerim bi konkuriral rivalom kot so Amazon Echo, Apple HomePod in Google Home. Mi smo mnenja, da je en dodaten akter na trgu pametnih zvočnikov lahko le pozitivna stvar.

Največji izziv, s katerim se sooča Spotify je, kako najti inovativen način iz sitaucije, v kateri se je znašel v zadnjih nekaj letih, ko se bori z ostalimi storitvami, ki ponujajo glasbeni “streaming” – Pandora, Apple Music. Sedaj ravno ti proizvajalci strojne opreme blokirajo Spotifyjev dostop do svojih strank.

Kaj pravijo uporabniki?

Danes posluša glasbo na pametnih zvočnikih več ljudi kot kdajkoli prej. Edison Research ugotavlja, da ljudje, ki kupijo pametni zvočnik, zelo radi poslušajo glasbo na svojih napravah. Dve tretjini sodelujočih v raziskavi potrjuje, da poslušajo več glasbe, od kar imajo pametni zovčnik. Vir, ki dela blizu enega največjih ameriških glasbenih ponudnikov “streaminga” pravi, da ugotavljajo, da se trenutno polovica glasbe, ki se posluša preko dotičnih storitev, posluša preko zvočnikov Amazon Echo ali Google Home. To pomeni polovica glasbe na zgolj dveh napravah.

Za Spotify ti podatki pomenijo težji dostop do svojih uporabnikov. Seveda si podjetje želi biti profitabilno, vendar je to vse težje. Kljub temu, da prihodki Spotifyja rastejo, prav tako raste tudi letna izguba, ki je lansko leto dosegla 1,5 milijarde ameriških dolarjev. S tem, ko velikani kot sta Amazon in Google počasi prevzemajo pobudo, Spotify ne sme izgubljati preveč časa.

Kaj načrtuje Spotify?

Spotify je nastal leta 2006 v Stockholmu, ko sta ustanovitelja, Daniel Ek in Martin Lorentzon, ustvarili enega najhitreje rastočih start-upov vseh časov. Danes Spotify trdi, da ima 160 milijonov mesečno aktivnih uproabnikov, kar naj bi bilo dva-krat več od storitve Apple Music. Dominanca v obsegu pa ni vedno nekaj, na kar bi se lahko popolnoma zanašali, saj se lahko spomnimo samo primera Nokie, ki je nekoč predstavljala prvo ime mobilne telefonije.

Razvoj pametnih zvočnikov ni nekaj, kar bi bila samo stvar podjetij kot je Spotify. Tudi Facebook je trenutno v fazi izdelave lastnih pametnih zvočnikov Aloha in Fiona, ki naj bi izšla konec letošnjega leta. Viidmo lahko, da enostavno moraš biti vseprisoten, kajti vsaka zamujena priložnost pomeni težko ulovljivo prednost konkurence. Spotify se je tega kot kaže dovolj hitro spomnil, čas pa bo tisti, ki bo pokazal, ali lahko ujame Apple, Google in Amazon. Poslušanje glasbe s prihodom pametnih zvočnikov dobiva povsem novo dimezijo in to je potrebno izkoristiti. “Sami bomo odločali o tem, kje si želimo naše uporabnike. Ne smemo pa si niti slučajno privoščiti, da nam uporabniki/poslušalci pobegnejo, ker jim ne ponujamo dovolj. Čas je, da naredimo velik korak naprej”, je za Forbes povedal predstavnik Spotifyja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več