Računalništvo, telefonija
20.05.2016 11:25
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pešec/muha v primeru trka: Google lepilni trak na pokrovu motorja?!

Pri Googlu bi najraje videli, če bi se v primeru trka pešec dobesedno prilepil na pokrov motorja.
Pešec/muha v primeru trka: Google lepilni trak na pokrovu motorja?!
Pešec/muha v primeru trka: Google lepilni trak na pokrovu motorja?!

Nismo ravno prepričani, če se nam najnovejša Googlova inovacija zdi smiselna, vsekakor pa bi lahko rešila kar nekaj življenj. Vsekakor smo več kot prepričani, da bi se, v primeru, da ideja preide v pilotni projekt, večina pešcev v prihodnje še bistveno bolj izogibala bližnjim srečanjem z avtomobili. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker bi bila sramota, če bi obtičali na pokrovu motorja kot velika muha, enostavno prevelika.

Pri Googlu so sicer že ničkolikokrat zagotovili, da bodo storili vse, da bodo njihova avtonomna vozila povzročila zelo malo oziroma nič kakršnihkoli prometnih nesreč, vseeno pa se nesreče pač dogajajo. Najbolj izpostavljeni skupini sta kakopak pešci in kolesarji in ti bosta potrebovali še več zaščite. Pri spletnem in tehnološkem gigantu verjamejo, da bi bil lahko “lepilni trak”, nameščen na pokrov motorja, prava rešitev.

Vprašanje “zakaj se tega ni nihče spomnil prej” je v resnici retorično, odgovor je namreč povsem preprost – ker je ideja popolnoma nora. Googlovih inženirjev zavijanje z očmi in prikrito posmehovanje javnosti ni zaustavilo. Prvotno, sicer nagrajeno idejo iz leta 2014, dejansko lepilo na pokrovu, so morali nadgraditi, saj so doumeli, da pranje lepljivega avtomobila ne bo ravno preprosto. Lepljivo plast so tako prekrili s plastjo, podobno jajčni lupini, ki bi se ob trku s pešcem ali kolesarjem strla in izpostavila lepljivo plast.

V čem je sploh finta, se sprašujete? Najnevarnejši del trka z avtomobilom ni prvotni trk ob pokrov motorja. Sekundarni trk je tisti, ki običajno pusti največje poškodbe. To je trk ob asfalt, ali še slabše, ob drugo vozeče se vozilo. Je torej takšna rešitev boljša od zunanjih zračnih blazin, kakršne pod pokrove motorja že vgrajujejo številni proizvajalci?

Ne, resnici na ljubo, nikakor. Čeprav bi lepljiva površina rešila problem sekundarnega udarca oziroma trka, lahko na drugi strani piše celo kopico zares strašljivih scenarijev. Avtomobil bi lahko z nebogljenim človekom na pokrovu motorja trčil v drugo vozilo. Poleg tega ni nujno, da bo človek na pokrovu motorja pristal v pravilnem položaju, kot ga prikazuje skica. Predstavljajte si, da se na pokrov motorja prilepi zgolj z zgornjim delom telesa, noge pa ostanejo ukleščene pod avtomobilom. Scenarijev v stilu serije filmov z naslovom “Brez povratka” je torej ogromno, zato močno dvomimo, da bi bil lahko takšen patent na kakršenkoli način uporaben. Je pa zadeva vsekakor zabavna.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več