Računalništvo, telefonija
30.07.2020 11:00

Deli z drugimi:

Share

Googlovi načrti v nasprotju z Applovimi

Razlika v izhodiščnih lastnostih posameznega tehnološkega velikana se pozna tudi v tem, kako Google in Apple vidita prihodnost svetovega spleta. Google je zrastel iz spletnega iskalnika, njegovi prihodki izvirajo iz spleta, zato se zavzema za spletne aplikacije in interaktivne spletne strani. Apple na drugi strani vidi prihodnost v strojni opremi, v svojih telefonih iPhone in aplikacijah na njih, ki predstavljajo tudi levji delež njegovih prihodkov.
Googlovi načrti v nasprotju z Appleovimi
Googlovi načrti v nasprotju z Appleovimi

Velikana pa ne varujeta le svojih prihodkov, temveč so razhajanja tudi filozofske narave. Pri Googlu se vse vrti okoli spleta, Chroma; prihodnost vidi v deljenih standardih. Pri Applu menijo, da bodo zdravje spleta varovale ravno številne omejitve. Želi internet, ki ga ne bodo ogrožala varnostna tveganja, vdori v zasebnost, neželena obvestila in pojavna okna za pridobivanje dovoljenj.

Pri Googlu prednjačijo z oblikovanjem zavezništev, denimo z Intelom ali Microsoftom. Razvijajo aplikacije, imenovane progressive web apps (PWA). Od običajnih aplikacij jih loči dejstvo, da jih poganja splet, delujejo pa tudi, ko nanj nismo povezani. Uporabniki teh aplikacij so že Uber, Trivago in Starbucks. Pri slednjem pravijo, da se je število spletnih obiskovalcev podvojilo, odkar uporabljajo PWA.

To, kar se bo izcimilo iz boja med tehnološkima velikanoma Google in Apple, bo še kako oblikovalo tudi naša življenja – vsaj kar se tiče uporabe novih tehnologij. Če bodo prevladale t.i. native apliakcije, bomo priklenjeni na uporabo tehnologij Android in iOS, seveda pod pogoji, ki jih določajo njihovi ponudniki. Spletne aplikacije na drugi strani krepijo moč interneta, kjer vsaj zaenkrat ni le enega igralca. “To, da delujejo povsod, ne glede na strojno opremo, je le še ena njihovih odlik,” pravi Stephen Shankland iz novičarskega portala cnet.com.

Vodja oddelka za tehnologije pri Mozilli, Eric Rescorla, pravi, da smo trenutno priča trenjem med zagovorniki dobrobiti uporabnikov na eni ter zagovorniki proizvajalcev na drugi strani.

Apple nasprotuje številnim funkcijam spletnih aplikacij. Pravi, da je sinhronizacija podatkov v ozadju velika sprememba, ki je povsem drugačna od trenutnih pričakovanj uporabnikov. Ti sedaj zaprejo brskalnik in spletna stran preneha delovati, vsaj zanje. Shranjevanje PWA na namizje telefona je po njihovo sicer zanimivo in v redu, če so procesi, povezani s tem, izključno pod nadzorom individualnega uporabnika. Meni pa še, da dostop do datotečnega sistema osebnega računalnika poveča varnostna tveganja.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več