Računalništvo, telefonija
01.03.2011 18:40
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Gorivne celice iz metana

Še en poskus uporabe gorivnih celic tokrat prihaja iz Harvarda in namesto običajnega metanola ali etanola uporablja metan.
Še en poskus uporabe gorivnih celic tokrat prihaja iz Harvarda in namesto običajnega metanola ali etanola uporablja metan.

Raziskovalci iz Harvarda (Harvard School of Engineering and Applied Sciences) predpostavljajo, da so odkrili rešitev za gorivne celice, ki bi se lahko končno uporabile v komercialne namene. Medtem ko zamisel o gorivnih celicah ni nova, pa se znanstveniki že leta ubadajo s težavami, kot so visoka delovna temperatura, zanesljivost in cena. Profesor Shriram Ramanathan je prepričan, da je z nadomestitvijo metanola z metanom v gorivnih celicah rešil dva od treh problemov.

Kot vse druge gorivne celice tudi metanove pretvarjajo kemično energijo ogljikovodika (metana) v električno energijo, pri čemer kisikovi ioni potujejo od katode do anode, kjer oksidirajo gorivo skozi tok elektronov, ki nato potuje nazaj proti katodi. Vendar za razliko od drugih gorivnih celic te na svojih elektrodah ne uporabljajo platine, temveč tanek keramični film, ki je cenejši in zanesljivejši od kovin, ki se v daljšem časovnem obdobju preprosto razgradijo.

Ob uporabi keramičnih elektrod delujoča temperatura pade na 500 stopinj Celzija v primerjavi z običajnimi 800 stopinjami. Vendar pa so takšne temperature še vedno previsoke, saj je cilj znižati jih na 300 stopinj, nato pa z uporabo posebnih izolacijskih materialov celice varno uporabiti v prenosnih napravah. Tehnologija za zniževanje delovne temperature metanolskih in vodikovih gorivnih celic na tej ravni že obstaja, profesor Ramanathan pa upa, da bo ta kaj kmalu lahko prenesena tudi na metanovo tehnologijo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več