Računalništvo, telefonija
14.07.2017 19:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji ciljajo na ameriške nuklearke

Hekerji ciljajo na ameriške nuklearke
Hekerji ciljajo na ameriške nuklearke

Po pisanju časnika New York Times, je v zadnjih nekaj mesecih hekerjem uspelo vdreti v računalniška omrežja podjetij, ki upravljajo jedrske elektrarne v Združenih državah Amerike. Gre za zelo resno grožnjo, s katero se sedaj ukvarjajo vsi višji organi ZDA.

Ena od tarč hekerskih napadov je bila Wolf Creek Nuclear Operating Corporation, ki upravlja nuklearko blizu Burlingtona v zvezni državi Kansas. Skupno poročilo FBI in Oddelka za nacionalno varnost kaže, da so hekerji uspeli vdreti v sistem in brez večjih težav priti do ključnih podatkov glede delovanja nuklearke. Samo predstavljamo si lahko, kaj vse se lahko zgodi, če pridejo vajeti jedrske elektrarne v napačne roke.

Organizacije, ki upravljajo z nacionalno energetiko in ostalo kritično infrastrukturo, so v zadnjih letih postale pogoste tarče »kiber kriminalcev«. Leta 2013 je takratni predsednik Barack Obama označil »kiber-napade« kot eno največjih nacionalnih groženj in enega največjih varnostnih izzivov, s katerimi se moramo soočiti.

Zdajšnji predsednik ZDA, Donald Trump, je maja podpisal posebno listino, ki je bila ustvarjena ravno za to, da bodo ZDA intenzivirale svojo digitalno varnost in zaščitile vladna omrežja, kritično infrastrukturo in celotno spletno javnost. Posebna sekcija listine se osredotoča na zaščito infrastrukture znotraj področja elektrike in vode, prav tako pa so pod posebnim drobnogledom finančni, zdravstveni in telekomunikacijski sistemi.

Vladna poročila niso jasno nakazala ali je bil glavni namen »kiber-napadov« vohunjenje ali fizična destrukcija, vendar raziskovalci menijo, da so hekerji mapirali računalniške sisteme za prihodnje napade. Vir napadov prav tako ni znan, je pa zaupni vir za New York Times povedal, da so hekerske tehnike, ki so bile uporabljene, precej podobne tistim, ki jih uporablja ruska hekerska skupina »Energetic Bear«. Ta skupina je vse od leta 2012 povezana z napadi na energetski sektor. Kljub temu, da so do zdaj že večkrat poizkusili, vladnim organizacijam še ni uspelo najti pravega recepta, kako zaustaviti napadalce.

Hekerji pošiljajo lažne dokumente in življenjepise inženirjem, ki opravljajo ključne naloge znotraj upravljanja energetske infrastrukture. Ti dokumenti vsebujejo zlonamerno programsko opremo in ko jo nekdo odpre, heker dobi dostop do sistema. V zadnjih primerih so hekerji lahko ukradli tudi tiste najbolj zaupne podatke.

Predstavnica za odnose z javnostmi pri Wolf Creek Nuclear Operating Corporation trdi, da nobeden od napadov ni vplival na operativne procese nukleark. Korporativna in operativna omrežja naj bi za zdaj bila varna, vendar je le vprašanje časa, kdaj bodo hekerji uspeli prodreti tako daleč, da bomo poročali o nevarnosti najvišje stopnje.
»Varnostni in kontrolni sistem nuklearnega reaktorja, poleg tega pa tudi vsi ostali vitalni deli elektrarne, niso povezani na poslovno omrežje ali internet«, trdi Jenny Hageman, predstavnica Wolf Creek-a. »Naše delovanje se nadaljuje brez motenj, v skladu z vsemi varnostnimi predpisi«, še dodaja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več