Računalništvo, telefonija
22.11.2011 12:18
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji napadli javni vodni sistem

Hekerji naj bi izkoristili slaba gesla industrijskega računalniškega sistema SCADA (»1234« in »admin«) in prevzeli nadzor nad glavno vodno črpalko.
Hekerji naj bi izkoristili slaba gesla industrijskega računalniškega sistema SCADA (»1234« in »admin«) in prevzeli nadzor nad glavno vodno črpalko.

V drugi polovici lanskega septembra so se vsi večji spletni mediji razpisali o nevarnem računalniškem črvu Stuxnet. Ta je »vdrl« v številne industrijske računalniške sisteme SCADA širom sveta. Najnovejši dogodek iz ZDA pa kaže na to, da se skrbniki industrijskih računalniških sistemov iz primera računalniškega črva Stuxnet niso naučili ničesar.

Agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI in ministrstva za domovinsko varnost (Department of Homeland Security) so namreč pričeli s preiskavo napada na springfieldski javni vodni sistem v zvezni državi Illinois. Prvi izsledki raziskave so pokazali, da naj bi tu šlo za organiziran spletni napad. Čeprav preiskovalci še niso podali uradne izjave o napadu, je varnostni raziskovalec Joe Weiss prepričan, da naj bi za napadom stali ruski hekerji.

Hekerji naj bi izkoristili slaba gesla industrijskega računalniškega sistema SCADA (»1234« in »admin«) in prevzeli nadzor nad glavno vodno črpalko. To so nepretrgoma vključevali in izključevali toliko časa, dokler ni pregorela. Na srečo varnost prebivalcev ameriškega mesta Springfield ni bila ogrožena. Najbolj zanimivo pa je to, da so varnostni strokovnjaki to vrsto ranljivosti industrijskih računalniških sistemov SCADA pred časom predstavili na varnostni konferenci Black Hat. Očitno se človek iz napak drugih prav nič ne nauči!


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več