Računalništvo, telefonija
05.09.2018 18:04

Deli z drugimi:

Share

Hekerji vam lahko sledijo tudi s poslušanjem vašega ekrana

Hekerji vam lahko sledijo tudi s poslušanjem vašega ekrana
Hekerji vam lahko sledijo tudi s poslušanjem vašega ekrana

Verjetno dandanes že vsi vemo, da lahko hekerji z malce truda, nekaj sreče in s pravo zlonamerno programsko opremo vdrejo v naše računalnike, prevzamejo nadzor nad našimi kamerami in snemajo videe, delajo fotografije, ali pa snemajo avdio posnetke, medtem ko mi nič hudega sluteč uporabljamo računalnik ali opravljamo ostale vsakdanje aktivnosti. Scenari se morda res sliši precej strašljiv, vendar se žrtve tovrstnih hekerskih vdorov pojavljajo že dolga leta.

Zaščita pred klasičnim vdorom v našo kamera je precej enostavna. Vse kar moramo narediti je, da prelepimo kamero s kosom lepilnega traku in že smo varni. Druga zgodba pa je, če želimo zaščititi naš mikrofon, kar pa ni tako zelo enostavno. Verjetno veste, da je tudi mikrofon ena najbolj ranljivih točk našega računalnika in zato je potrebno dobro premisliti, kako bi zaščitili to komponento.

Če smo do zdaj vedno imeli v glavi predstavo o tem, da je spletna kamera tista, ki predstavlja za nas kot uporabnike največji problem, potem imamo za vas slabo novico. Mikrofon je ključni faktor nove hekerkse tehnike, ki takole na prvi pogled spominja na kakšno od metod direktno iz znanstvenofantastičnih filmov. Raziskovalci so namreč ugotovili, kako vohuniti (na daljavo seveda) za našim ekranom s poslušanjem preko mikrofona.

Ampak to nima nobenega smisla. A niso ekrani narejeni za gledanje stvari? Torej, kako lahko nekdo posluša digitalne podobe, ki so na ekran? Če ste že slišali za fenomen “coil whine”, potem verjetno veste kam ciljamo. Gre za visok, čuden zvok, ki ga po navadi ustvarijo elektronske komponente, ko so primorane opraviti “težko delo”. To pomeni, da če na računalniku delamo neko zelo zahtevno stvar, lahko zaslišimo ozek, visok ton, ki ga imenujemo “coil whine”. Ta zvok je bil pogost pri starejših televizijah in monitorjih, vendar tudi današnje naprave in recimo “high-tech” LCD ekrani vsake toliko časa ustvarijo dotični zvok.

Ekipa varnostnih raziskovalcev je odkrila način, kako lahko poslušajo zvok “coil whine” s pomočjo pravilno postavljenega mikrofona. Surovi podatki, ki jih je ekipa posnela, na prvi pogled ne zgledajo kot nekaj, s čimer bi lahko kogarkoli oškodovali. Ars Technica poroča, da ti podatki predstavljajo intenziteto določenega piksla na ekranu. Ne glede na vse pa se moramo zavedati, da je to zgolj prva faza “napada”. Posebej za to nalogo natreniran sistem umetne inteligence je uspel prevesti avdio zapis. S pomočjo te specializirane programske opreme opreme, je ekipa uspešno, s kar 96,5-odstotno natančnostjo, uspela prepoznati spletne strani, ki jih je obiskal uporabnik.

Kakorkoli že, tehnika se res sliši napredna, vendar je le malo verjetno, da se je bodo hekerji v bližnji prihodnosti posluževali. Še vedno obstajajo veliko enostavnejši načini, kako vdreti v računalnik ali kako vohuniti za spletnimi aktivnostmi posameznika. Potencial obstaja in dokler bomo polnili naše domove s pametnimi zvočniki, povezljivimi otroškimi monitorji in varnostnimi kamerami z mikrofoni, bo obstajala nevarnost, da se tovrstni vdori in napadi tudi resnično zgodijo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več