Računalništvo, telefonija
18.08.2016 14:33
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji vam lahko ukradejo podatke preko zvokov, ki jih proizvaja vaš trdi disk

Nov način »hekanja« je primeren predvsem za krajo kompleksnih šifrirnih ključev.
Nov način »hekanja« je primeren predvsem za krajo kompleksnih šifrirnih ključev.

Varnostni raziskovalci so odkrili način, kako vam lahko ukradejo podatke iz računalnika zgolj s »poslušanjem« zvokov, ki jih proizvaja vaš trdi disk. Nova oblika napada ne zahteva nobene interakcije z uporabnikom računalnika, poleg tega ni potrebna niti povezava v svetovni splet. Za tovrstni način kraje podatkov namreč zadostuje, da se heker nahaja v neposredni bližini vašega računalnika in da je v vašem računalniku namesto pogona Solid State nameščen klasični trdi disk.

Nova hekerska metoda imenovana DiskFiltration deluje na način, da zunanja naprava, kot je na primer pametni mobilni telefon, »prisluškuje« zvokom, ki jih igla proizvaja pri branju ali pisanju podatkov iz magnetne plošče. Premiki igle pri branju ali zapisovanju podatkov namreč ustvarjajo različne zvoke, ki jih je nato s pomočjo namenske programske kode ponovno pretvoriti v podatke. Nova hekerska metoda deluje do dva metra od osebnega računalnika, hitrost »prenosa« pa znaša okoli 180 bitov na minuto.

Zaradi počasnega delovanja hekerska metoda DiskFiltration seveda ni primerna za krajo večje količine podatkov. Kljub temu ne gre za neuporabno metodo hekanja, saj bi lahko nepridipravi z njeno pomočjo prišli do šifrirnega ključa, ki se uporablja za zaščito podatkov. Za krajo relativno zapletene šifrira ključa bi namreč nepridipravi porabili manj kot 30 minut. Nova hekerska metoda seveda ne pride v poštev za računalniške sisteme, ki imajo namesto trdega diska vgrajen pogon Solid State.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več