Računalništvo, telefonija
09.08.2017 12:00

Deli z drugimi:

Share

Hekerji za ukradene podatke o seriji Game of Thrones zahtevajo milijone

Hekerji za ukradene podatke o seriji Game of Thrones zahtevajo milijone
Hekerji za ukradene podatke o seriji Game of Thrones zahtevajo milijone

Skupina hekerjev je v ponedeljek objavila ukradene scenarije za prihajajoče epizode serije Igra prestolov, sedaj pa kot odkupnino zahtevajo več milijonov dolarjev. Na zalogi naj bi imeli celotno serijo ter ostale občutljive datoteke, v primeru, da ne dobijo odkupnine, grozijo z objavo vseh materialov na splet. Televizijska mreža HBo, ki je takoj potrdila krajo scenarijev, sedaj intenzivno dela skupaj s policijo in strokovnjaki za kiber varnost, da najhujši “scenarij” preprečili.

V pet-minutnem videu “gospoda Smitha” namenjenem generalnemu izvršnemu direktorju mreže HBO, Richardu Pleplerju, hekerji na črnem ozadju z belim tekstom sporočajo ultimat. Če na kratko povzamemo njihove zahteve: plačilo mora biti izvedeno v roku treh dni, namreč po tem sledi objava domnevno 1,5 TB materialov serije in zaupnih korporativnih podatkov, vseh delov serije in objava občutljivih datotek.

Če smo bolj natančni, hekerji zahtevajo “svojo 6-mesečno plačo v bitcoinih” in trdijo, da zaslužijo med 12 in 15 milijoni na leto (seveda z izsiljevanjem ipd.). Kot pravijo bodo komunicirali zgolj direktno z Pleplerjem, poslali pa so zgolj eno pismo, in sicer glede načina plačila.

Datoteka, ki so jo hekerji objavili kot “pokušino” je velika 3.4 GB, vsebuje pa večinoma tehnične podatke o omrežju HBO. Med drugim je po poročanju portala Bloomberg so v tej mapi tudi osnutki scenarije za 5 epizod serije Igra prestolov, med njimi je tudi eden za bližajočo se epizodo. Kot da to ne bi bilo dovolj, so hekerji uspeli priti tudi do e-mail sporočil med Leslies Cohen in podpredsednikom filmskega programa mreže HBO. Slednji so prepričani, da hekerji imajo vse te podatke in elektronska sporočila, vendar ne verjamejo, da bi lahko njihova celotna e-mail mreža bila v nevarnosti.

Video tekst je bil napisan v popačeni angleščini, s polno napakami in referencami na popularno kulturo. Njihova največja grožnja je objavljanje videov prihajajočih epizod z logotipom “HBO Is Failing”.

Številni od več kot 50-ih dokumentov v ukradeni datoteki so bili označeni kot “zaupni”, med njimi tudi pregled raznih legalnih papirjev HBO-ja, motivacijka pisma in prijave na delovna mesta najvišjih položajev, prezentacije o tehnoloških načrtih v prihodnosti itd. Prej omenjenih e-mailov, označenih “Richard’s Contact list” (Richardov seznam kontaktov), je v tej datoteki kar 37.977. Hekerji so objavili še eden posnetek zaslona, na katerem vidimo kaj vse trenutno držijo v rokah: “Penguin Random House,” ”Licensing & Retail,” ”Legal,” ”International” in “Budgets”. Vse to je označeno kot “strogo zaupno”, poleg tega pa naj bi hekerji imeli dostop do osebnih, mobilnih številk in e-mail naslovov igralcev serije: Peter Dinklage, Lena Headey in Emilia Clark.

Do tega trenutka je HBO uspel nekoliko omejiti hekerski dostop. Spomnimo se podobne, čeprav precej hujše zgodbe iz leta 2014, ko je hekerjem uspelo vdreti v Sony. V tem napadu so hekerji, ki naj bi domnevno bili povezani s Severno Korejo, prišli do tisoče e-mailov, osebnih podatkov, med katerimi so bili podatki o plačah in davčnih številkah, v napadu pa je bilo zlorabljenih preko 50.000 Sonyjevih zdajšnjih in tedanjih zaposlenih.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,