Računalništvo, telefonija
12.01.2017 13:42
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

HTC U: Je to telefon, ki bo rešil nekoč eno najbolj inovativnih podjetij?

HTC U: Je to telefon, ki bo rešil nekoč eno najbolj inovativnih podjetij?
HTC U: Je to telefon, ki bo rešil nekoč eno najbolj inovativnih podjetij?

Danes je na trgu malo morje pametnih telefonov. Čeprav so najbolj prisotna imena največjih podjetij, kot sta na primer Apple in Samsung, je še veliko več tistih, ki so medijsko manj izpostavljeni. Honor, Xiaomi, Nextbit, Blu in še mnogi drugi. Tudi njihovi telefoni so solidni in se v veliko primerih od precej bolj opevanih konkurentov razlikujejo samo v ceni, kakovost pa je lahko na povsem enaki ravni. V praksi to pomeni, da ima uporabnik na voljo precejšnjo izbiro preden zapravi svoj težko prislužen denar.

Zaradi tako obsežne ponudbe je seveda logično, da nekateri telefoni ostanejo spregledani in njihove prodajne številke ne dosežejo zastavljenih ciljev. Kljub temu, da gre za zelo kakovostne naprave. Mednje spada tudi HTC-jev lanskoletni paradni konj, HTC 10. Telefon je bil odličen v vseh pogledih, a je ostal spregledan. Uporabniki, ki so se odločali za nakup telefona najvišjega razreda so raje posegali po izdelkih Appla, Samsunga, Sonyja in Huaweija.

Pri HTC-ju so se zato odločili nekoliko spremeniti taktiko in temu narediti konec. Nekoč eden najbolj inovativnih in opaznih proizvajalcev telefonov, je danes na precej bolj odmeven način predstavil svojega novega paradnega konja, poimenovanega HTC U. Telefon bo na voljo v dveh izvedbah – bolj zmogljivi Ultra in nekoliko šibkejši Play – obe pa v prvi vrsti stavita na personalizacijo uporabniške izkušnje.

Obe različici sta že na prvi pogled precej drugačni od svojih predhodnikov. Oblečeni sta namreč v zaslepljujoče bleščeče ohišje, ki je izdelano povsem iz stekla, HTC pa je s tem dizajnerskim prijemom želel imitirati tekočino. Po slikah sodeč jim je to kar uspelo in telefon bo s svojim videzom na prodajnih policah nedvomno izstopal, predvsem pa zna prepričati mlajšo generacijo, ki je še bolj naklonjena živahnim barvam.

Kaj pa notranjost?

Tu se telefona med sabo nekoliko razlikujeta. Mogočnejši Ultra se lahko pohvali z velikim 14,48-centimetrskim (5,7”) zaslonom z ločljivostjo 2560 x 1440 slikovnih pik, trenutno najhitrejšim mobilnim procesorjem Snapdragon 821, 4 gigabajti delovnega pomnilnika in 64 oziroma 128 gigabajti notranjega spomina. Posebnost večjega modela je tudi dodaten manjši zaslonček nameščen nad osrednjim zaslonom in zraven sprednje kamere. Ta služi za prikazovanje obvestil in opomnikov in hitrejše dostopanje do najbolj pogostih stikov in glasbenega predvajalnika.

Manj zmogljiva različica HTC-jevega novega telefona z oznako Play, pa je na drugi strani opremljena z nekoliko manjšim 13,2-centimetrskim (5,2”) zaslonom z ločljivostjo 1920 x 1080 slikovnih pik, MediTekovim procesorjem Helio P10, 3 oziroma 4 gigabajti RAM-a in 32 oziroma 64 gigabajti notranjega spomina.

Telefona pa imata tudi nekoliko različni kameri. Model Ultra ima praktično enako kamero kot jo je imel HTC 10 (12 MP, UltraPixel, f/1.8 zaslonka, optična stabilizacija slike), le da ima izboljšano samodejno ostrenje, model Play pa ima kamero z ločljivostjo 16 MP, vendar so njeni piksli manjši kot pri kameri zmogljivejšega večjega brata.

Vsak uporabnik s sebi lastno izkušnjo

Bolj kot na tehnične karakteristike HTC, kot že rečeno, z novimi telefoni stavi na uporabniško izkušnjo. V središče postavljajo, kar oznaka »U« v imenu telefona tudi označuje. Telefon je namreč opremljen s funkcionalnostmi umetne inteligence, katera naj bi se učila uporabnikovega obnašanja in na podlagi tega vedno bolje predvidevala, kaj uporabnik v danem trenutku želi. Na ta način bo na primer znal telefon uporabnika opozoriti, naj do konca napolni baterijo preden bo šel na daljšo pot, da naj se toplo obleče, če bo planiral izlet v bolj hladne kraje in podobno.

Prav tako bo telefon zmožen prepoznati uporabnikove glasovne ukaze tudi pri zaklenjenem zaslonu. Pri HTC-ju pravijo, da so za ta namen razvili poseben sistem za biometrično avtentikacijo posameznikovega glasu, ki bo služil tudi kot dodatna varnostna ovira za morebitne nepridiprave, ki bi se želeli na nepooblaščen način dokopati do vsebine naprave.

Kdaj bo telefon na voljo?

Telefon HTC U naj bi v naše kraje prišel enkrat spomladi, predvidoma marca. Cena za večji model je trenutno postavljena pri 750 ameriških dolarjev (714 evrov), cena za manjši model pa še ni znana.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več