Računalništvo, telefonija
14.09.2018 18:32

Deli z drugimi:

Share

Huawei AI Cube: vse kar morate vedeti o tem pametnem zvočniku

Huawei AI Cube: vse kar morate vedeti o tem pametnem zvočniku
Huawei AI Cube: vse kar morate vedeti o tem pametnem zvočniku

Pametni zvočnik Huawei AI Cube v resnici ni kocka, kot pravi samo ime naprave. Predstavljajte si dizajn zvočnika Google home in lastnosti ter notranjost Alexe. Za vas smo pripravili članek s ključnimi informacijami o Huaweijevem pametnem zvočniku, ki je pogumno vstopil na že tako nasičen trg pametnih zvočnikov.

Huawei je na letošnjem IFA 2018 presenetil javnost s predstavitvijo svojega prvega pametnega zvočnika AI Cube, ki je neke vrste odgovor na Amazon Echo, Apple HomePod in Google Home. Glede na to, da Huaweijev zvočnik izgleda zelo podobno kot naštete naprave, lahko na prvo žogo pričakujemo tudi podobne lastnosti – pa je temu res tako?

Kot že omenjeno ime “Cube” nakazuje na kocko, ki pa se ne pojavi nikjer drugje kot v imenu. Bi mogoče boljše poimenovanje bilo “AI Cylinder”? Verjetno ne, kajne? Huaweijeva obsesija z vključevanjem kratice “AI” se je še enkrat več pojavila pri dotičnem zvočniku in bo verjetno prisotna še pri nekaterih drugih prihajajočih se napravah.

Če želimo zvočnik AI Cube opisati z nekaj besedami, lahko povemo, da je Huawei AI Cube naprava, ki združuje kar tri: pametni zvočnik, zvočni sistem in 4G/Wi-FI router. Spletni portal PC Advisor je na IFA-ju preveril, če se lahko naprava kosa z ostalimi akterji na trgu.

Huawei AI Cube: cena in dostopnost

AI Cube pametni zvočnik bo v Evropi možno kupiti nekje v letošnjem božičnem času, glede točnega datuma izida pa za zdaj še ne moremo govoriti. Za razliko ostalih Huaweijevih naprav, kjer smo ceno produkta izvedeli že veliko pred izidom, bo tokrat podatek o ceni ostal skrivnost vse do izida oz. začetka prodaje – po vsej verjetnosti bo zvočnike možno naročiti že v obliki prednaročil, kar pa prav tako težko potrdimo.

Tako kot to velja za telefone tudi pametni zvočnik AI Cube po vsej verjetnosti ne bo možno dobiti v ZDA.

Huawei AI Cube: dizajn in ogrodje

“Cube” v tem primeru zvočnika ni kocka. Gre za dober približek cilindrastega stolpiča, ki na prvi pogled močno spominja na običajni Google home zvočnik. Zgornji, plastični del je praktično enak, prav tako pa je zelo podoben spodnji del zvočnika iz barvnih vlaken. V predstavitvi na IFA sta bili siva in rdeča verzija.

Medtem ko večino dizajna spominja na Google Home zvočnik, modra krožna svetloba na vrhu zvočnika spominja na Amazon Echo naprave. Notranjost Huawei AI Cube zvočnika je 400-mililitrski prostor, ki je obogaten z aluminijevo diafragmo, ki doda poseben učinek ob poslušanje glasbe. Na vrhu zvočnika najdemo gumbe za uravnavanje glasnostni, gumb za “nemo” predvajanje, ostali gumbi na zadnji strani zvočnika pa so tam za upravljanje s 4G omrežjem in Wi-Fi povezljivostjo.

AI Cube je s temi lastnostmi korak pred konkurenco, s z router funkcijo, Ethernet vhodom in SIM vhodom doda precej zanimiivh možnosti uporabe. Celoten dizajn zvočnika je zelo čist in dovršen, vendar se le stežka ubranimo skušnjavi, da ga ne bi primerjali z Googlovim zvočnikom Home. Po drugi strani pa se moramo zavedati, da je te zvočnike zelo težko narediti tako, da bi se ti med seboj bistveno razlikovali kajne?

Huawei AI Cube: lastnosti in specifikacije

Medtem ko Huaweijev zvočnik deluje kot router, je v prvi vrsti predvsem glasovni asistent in pametni zvočnik. Ko je portal PC Advisor Huawei zaprosil za pojasnila, če so karkoli storili, da bi nadgradili Alexo na zvočniku AI Cube, da bi ta potem izstopal od ostalih naprav, so povedali, da so intenzivno delali na diferenciaciji produkta, vendar niso razložili kako točno so to naredili.


Glede na kratke teste, ki so bili sicer opravljeni v nemščini, je Alexa pravilno odreagirala na vse ukaze, na način, kakršen je bil pričakovan. Testi pa so pokazali tudi to, da bistvenih razlik med AI Cube zvočnikom in ostalimi tovrstnimi napravami ni bilo.


Izpostaviti velja kvaliteto zvoka, ki je presegla vsa pričakovanja in po mnenju strokovnjakov celo premagala Google Home in klasični Echo zvočnik. Še vedno pa po kvaliteti zvoka nekako najbolj izstopa ravno HomePod zvočnik, ki je do sedaj najbolj navdušil pri predvajanju glasbe, ukazih itdn. AI Cube je pri predvajanju glasbe ponudil povsem solidno kvaliteto zvoka brez večjih motenj. Glede na to, da pa so testi bili zares kratki, težko povemo o dejanskem stanju.


Poleg vsega povedanega o kvaliteti zvoka, težko ocenimo pričakovanja brez, da bi vedeli ceno produkta. Amazon Echo recimo stane okrog $90 in pri njem seveda ne pričakujemo presežkov. HomePod za $319 že nekoliko bolj upraviči vrhunsko kvaliteto zvoka kajne?


Huawei je zatrdil, da uporablja Huawei Histen avdio sistem, da izboljša kvaliteto zvoka na zvočniku AI Cube. Z različnimi dodatnimi lastnostmi, ki jih ne dobimo pri večini pametnih zvočnikov, Huawei poskrbi, da vsak uporabnik zadovoljno uporablja njihov pametni zvočnik, ki sprva ni ravno deloval kot resen konkurent ostalim.


Ali kupiti Huawei AI Cube?

Kar dolgo časa smo potrebovali, da smo dobili prvi Huaweijev pametni zvočnik kajne? Strokovnjaki in analitiki so ga sicer napovedovali že dolgo časa, pa vendarle se Huawei ni prenaglil. Ne glede na to smo sedaj lahko zadovoljni z videnim, ostali obstoječi akterji na trgu pa verjetno morajo resno računati na novega konkurenta. Vse je odvisno od cene, ki jo bo Huawei postavil ob izidu naprave. Če bo uporabil razum in postavil normalno ceno, bi lahko naprava pritegnila veliko pozornosti, še posebej zdaj, ko Huawei postaj vse bolj resen igralec ne samo na področju mobilne telefonije, temveč širom celotnega spektra tehnologije.


Dejstvo, da lahko AI Cube uporabljamo kot router, je definitivno pomembna konkurenčna prednost. Kljub temu pa bi lahko naleteli na težavo, kajti ostali “mainstream” uporabniki bodo tako primorani plačati višjo ceno za vse ostale lastnosti, ki jih uporabljajo. Zna se zgoditi, da bo prišlo do kompenzacije in preračunavanja o tem, ali se router lastnost dejansko splača.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več