Računalništvo, telefonija
28.11.2017 18:30
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei Mate 10 Pro: Umetna inteligenca v žepu

V rokah smo imeli najpametnejši telefon na svetu
V rokah smo imeli najpametnejši telefon na svetu

Tehnološki razvoj danes na vseh področjih stremi k razvoju umetne inteligence. V medijih je mogoče zaslediti zgodbe o tem, kako je umetna inteligenca vedno bolj učinkovita v zdravstvu, pri varovanju podatkov na računalnikih in varovanju nepremičnin, vožnji avtomobilov in celo pri režiranju glasbenih videospotov. Na Japonskem pa so eni od umetnih inteligenc podelili tudi simbolično državljanstvo. Umetna inteligenca sicer danes še ni na človekovem nivoju, a strokovnjaki napovedujejo, da naj bi do leta 2050 znala opraviti katerokoli intelektualno nalogo, ki jo zna opraviti človek. Čeprav se vse skupaj morda sliši kot scenarij kakšnega znanstveno-fantastičnega filma, pa je v resnici to že današnja realnost. In to ne v kakšnih skrivnih podzemnih laboratorijih, ampak nas umetna inteligenca spremlja že na vsakem koraku. Prisotna je namreč tudi na novejših pametnih mobilnih telefonih.

Znanilec nove pomladi je Huaweijev telefon Mate 10 Pro, ki ga pri kitajskem podjetju imenujejo kar inteligentna naprava, nedavno pa smo ga imeli možnost preizkusiti tudi sami. Huawei, ki sicer slovi tudi po svoji vrhunski mrežni opremi, je v zadnjih letih pošteno pretresel trg mobilne telefonije. Dokazali so namreč, da zmogljivi telefoni ne rabijo biti nujno dragi, poleg tega pa začrtali še kar nekaj smernic nadaljnjega razvoja na tem področju. Z lansko generacijo svojih paradnih telefonov so povzročili pravo malo revolucijo na področju mobilne fotografije, letos pa so s svojim najnovejšim telefonom Mate 10 Pro ciljajo na še bolj kompleksno področje.

Bistvo se skriva znotraj platnic

Mate 10 Pro je velik telefon. Ampak bolj kot njegove mere ga definirata všečen dizajn ter še bolj izjemna zmogljivost. V središču elegantnega ohišja je 15,24-centimetrski oziroma 6-palčni zaslon OLED z ločljivostjo 2.160 x 1.080 slikovnih pik in podporo standardu HDR, na hrbtni strani ohišja pa se poleg hitrega čitalnika prstnih odtisov nahaja še dvojna kamera, pod katero je tudi letos podpisan uveljavljen nemški proizvajalec fotografske opreme Leica.

Ampak bistvo telefona Mate 10 Pro ni vidno navzven. Njegova duša se skriva v notranjosti. Dobesedno. Telefon je opremljen namreč z novim mobilnim procesorjem Kirin 970, ki so ga pri Huaweiju razvili pod lastno streho, in ima integrirano nevronsko mrežo. Oziroma povedano po domače, procesor deluje na osnovi umetne inteligence.

Telefon, ki je hkrati fotograf in fotoaparat

Najbolj nazorno se ta pokaže prav na področju, na katerem Huaweijevi telefoni že tako blestijo – pri fotografiji. Telefon, oziroma natančneje njegova kamera v kombinaciji s procesorjem, zna prepoznati kaj se nahaja pred njegovim objektivom. Tako ve, ko ga usmerite v človeka, psa, mačko, krožnik s hrano, drevo, travnik, stavbo in prometni znak, hkrati pa prepozna tudi čas v dnevu, torej ali je jutro, mrak ali trda tema. Tem parametrom primerno nato v realnem času prilagodi nastavitve, torej hitrost zaslonke, ISO, barvno nasičenost in kontrast, ter poskrbi za optimalno fotografijo. Nastavitve prilagodi instantno, tako da sami tega sploh ne zaznate. Vse kar vam da vedeti, da v ozadju deluje silikonska pamet, je, poleg končnega rezultata seveda, mala ikonica v spodnjem delu slike, ki ponazarja, kakšen motiv je telefon prepoznal. Mate 10 Pro zna trenutno prepoznati 13 različnih “scen”, s prihodnimi programskimi posodobitvami pa se bo ta nabor še razširil. Lahko bi torej rekli, da je Mate 10 Pro tako pameten, da hkrati prevzame vlogo fotoaparata, kot tudi fotografa za njim.

Pri Huaweiju so “inteligentni vid” uspeli doseči tako, da so z “možgani” telefona, torej njegovim procesorjem, analizirali več tisoč fotografij, kjer si je telefon sčasoma zapomnil različne motive in se jim začel prilagajati. Umetna inteligenca sicer priskoči na pomoč tudi pri ločevanju objektov v ospredju in ozadju (t. i. učinke bokeh, kjer je na primer izostren objekt v ospredju, ozadje pa zamegljeno), pri fotografiranju objektov v premikanju, kjer zna izničiti zameglitev (ang. blur) in pri hitrosti celotnega fotografskega procesa, torej od prepoznave, zajema in na koncu obdelave fotografije. To se zgodi v sekundi ali celo manj, rezultat pa je odličen.

Pri mobilni fotografiji same specifikacije kamere niso več tako pomembne. Oziroma so dosegle nekakšen maksimum glede na “prostorske kapacitete”, ki so na voljo v tankih ohišjih. Zato je vedno bolj pomembna programska oprema, ki deluje v ozadju, kar dokazuje tudi nov Huaweijev paradni konj. Čeprav po specifikacijah ni primerljiv s profesionalno fotografsko opremo, so njegove fotografije skoraj že na istem nivoju. Če želite zajeti portret ali ponoči fotografirati svetlobno sled avtomobilov, pri novem Matu le z enim klikom izberete ustrezno možnost, za optimalne nastavitve pa poskrbi sam. Pri fotoaparatih, ki jih ne poganja umetna inteligenca se morate s temi kompleksnimi nastavitvami ukvarjati sami, kar zna biti zelo dolgotrajen in mučen proces, sploh če niste ravno največji fotografski strokovnjak.

Telefon, ki vidi in razume svet

Fotografija pa ni edino področje, kjer umetna inteligenca kravžlja svoje možgane. Budna je namreč tudi pri drugih procesih, ki zajemajo učenje uporabnikovih navad, prevode besedil in upravljanje z baterijo. Zlasti prvo od naštetih bi se lahko izkazalo za zelo uporabno funkcionalnost, saj na dolgi rok pripomore k hitrejšemu delovanju telefona. Kako? Z boljšim poznavanjem vaših vzorcev uporabe, zna telefon sčasoma bolje predvideti vaš naslednji korak in temu primerno porazdeliti razpoložljive sistemske vire, torej moč procesorja, delovni pomnilnik in tako dalje. S tem dodeljevanjem moči pogosteje uporabljenim procesom (aplikacijam, igram), telefon ohranja optimalno stopnjo delovanja tudi po enem ali dveh letih uporabe, kar je bil do zdaj velik trn v peti številnih pametnih telefonov. K upravljanju s sistemskimi viri seveda šteje tudi baterija. Mate 10 Pro ima sicer baterijo z zelo veliko kapaciteto (4.000 mAh), nevronski procesor pa poskrbi, da je ta še bolje izkoriščena. Pri zmerni uporabi tako lahko telefon uporabljate brez polnilca in električne vtičnice tudi tri, štiri dni.

Prav tako se umetna inteligenca dobro izkaže pri simultanem prevajanju, kjer zna prek namenske aplikacije in kamere tudi identificirati besedilo v okolici, na primer na platnicah revije, ali v knjigi. In to cele odstavke, ne le posameznih besed. S prevajalsko aplikacijo le fotografirate besedilo, ta pa vam ga nato takoj prevede v želeni jezik (tudi slovenščino). Pri tem telefon ne rabi komunicirati z oblakom, saj ima pametni procesor že vgrajen, zaradi česar je celoten postopek hitrejši.

Možgani brez znanja niso vredni nič

Na Matu 10 Pro sicer teče novi Android 8.0 Oreo, ki je preoblečen v Huaweijev uporabniški vmesnik EMUI 8.0 (Emotion User Interface). To pomeni, da je Huaweijev zastavonoša opremljen z vsemi novimi funkcijami zadnje različice Androida, ki jih še dodatno oplemeniti s svojimi rešitvami. Prva stvar, ki jo pri EMUI-ju opazite je skoraj neskončen nabor raznoraznih možnosti. Prek njih si vmesnik resnično lahko prikrojite po svojih potrebah in željah. Ena od bolj zanimivih je lebdeči navidezni gumb, s katerim lahko nadomestite funkcijo navigacijske vrstice na dnu zaslona in celoten telefon upravljate prek njega. Zadeva deluje presenetljivo intuitivno in gladko, hkrati pa poenostavi upravljanje z eno roko. Tu je tudi upravljanje s členki, kjer z različnim trkanjem po zaslonu sprožite različna dejanja, prav tako pa lahko osnovne upravljavske pravice “dodelite” čitalniku prstnih odtisov.

EMUI ima na voljo tudi zmogljivo optimizacijsko orodje za baterijo, ki vas samodejno opozarja, katera aplikacija vam požira največ energije in koliko baterijo obremenijo določene komponente (Wi-Fi, zaslon, Bluetooth,…). Z le enim klikom na ustrezen gumb, seveda lahko baterijo optimizirate, tako da telefon zapre aplikacije, ki niso v uporabi. Prav tu pa spet pride do izraza umetna inteligenca, ki se z uporabo priči vaših navad, tako da sistem ve, katere aplikacije lahko najprej zapre in katerih ne, ker jih uporabljate pogosteje.

Pametni, oziroma natančneje rečeno inteligentni telefon Huawei Mate 10 Pro, je torej skupek različnih zmogljivih enot, ki jih med seboj povezuje umetna inteligenca. Začne se pri možganih (procesorju), ki pomagajo očem (fotoaparat) interpretirati kaj vidijo in srcu (baterija), da vedno bije v optimalnem ritmu. Znanje (Android z uporabniškim vmesnikom EMUI) pa daje podlago možganom, da razumejo svet okoli sebe.

Na voljo že ta petek

Mate 10 Pro uradno prihaja na trgovske police konec tega tedna, v petek, 1. decembra. Vse do takrat ga lahko prednaročite, ob tem pa prejmete tudi brezplačno darilo, priročno in kompaktno 360-stopinjsko kamero Huawei EnVizion, ki jo lahko priklopite kar na telefon. Za tekoče dogajanje pri Huaweiju pa spremljajte njihovo stran na Facebooku.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več