Računalništvo, telefonija
08.12.2018 12:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei Mate 20 Pro – človekov najboljši prijatelj

Huawei Mate 20 Pro, paradni konj telefonov iz serije Mate 20.
Huawei Mate 20 Pro, paradni konj telefonov iz serije Mate 20.

Od začetka novembra lahko tudi v Sloveniji kupimo enega najbolj pričakovanih pametnih mobilnih telefonov letošnjega leta – Huawei Mate 20 Pro, paradnega konja telefonov iz serije Mate 20. Brez dvoma je to telefon, ki postavlja nove standarde na trgu pametne mobilne tehnologije. Odlikujejo ga zmogljiv procesor, odlična kamera, dolgo trajajoča baterija ter simetričen minimalističen dizajn. Drugi največji proizvajalec pametnih mobilnih telefonov na svetu je med drugim med najzaslužnejšimi za prihod umetne inteligence v naše žepe, in v Mate 20 Pro vas ne bo razočarala.

Pri Huaweiju so namreč prvi led prebili že lani s telefonom Mate 10 Pro. Še večji korak pa predstavlja njihov najnovejši telefon Mate 20 Pro, ki ga poganja še zmogljivejši procesor Kirin 980. Ta za razliko od svojih predhodnikov, ki sta bila opremljena z eno nevronsko procesno enoto, vsebuje kar dve.

Kamera, primerljiva s profesionalno

Dvojna moč umetne inteligence najbolj do izraza pride pri kameri. Slednja je namreč sposobna prepoznati različne scene in jim samodejno prilagoditi nastavitvene parametre. Umetna inteligenca na telefon Mate 20 Pro pomaga izostriti obraze in ustvariti čudovito portretno fotografijo z zamegljenim ozadjem, poudariti barve sončnega zahoda, poravnati ukrivljen horizont, oživeti ter osvetliti nočne fotografije …

Posebej velja omeniti tudi funkcionalnost HiVision, ki deluje na podlagi umetne inteligence in služi prepoznavi predmetov, v katere usmerite fotoaparat. Tako lahko s telefonom simultano prevedete besedilo, poiščete določen predmet na spletu in celo preverite, koliko kalorij vsebuje hrana na vašem krožniku.

Osnovo za kamere so vzeli iz serije Huawei P20 in jo nadgradil z ultra širokokotnim objektivom premera 16 mm. Ta omogoča zajemanje širše perspektive okolice in dodaja fotografijam prostornost in tridimenzionalni učinek. Vsi poznamo težavo, ko kaj slikamo na zelo kratki razdalji in nam slike ne izostri. Huawei je to težavo rešil z makro fotografijo oziroma fotografijo bližnjih posnetkov, ki omogoča zajemanje ostrih fotografij objektov tudi, ko so ti od objektiva oddaljeni zgolj 2,5 centimetra. Trojna kamera Leica je tako pripravljena na zajemanje kakršnegakoli dogajanja. Huawei Mate 20 Pro je opremljen s sistemom kamer z osrednjim 40 MP senzorjem, ultra širokokotnim 20 MP senzorjem in 8 MP telefoto senzorjem, ter je sposoben zajeti fotografije primerljive s fotografijami profesionalnih fotoaparatov.

Na telefonih serije Mate 20 je na voljo tudi način AI Portrait Color, ki deluje s podporo umetne inteligence. Z njim lahko uporabniki prilagajajo barvne odtenke, nasičenost in svetilnost posnetkov ter tako povsem enostavno spreminjajo vzdušje na posnetkih. Telefoni serije Huawei Mate 20 so sposobni na sliki razločiti človeka, prilagoditi intenzivnost barv v njegovi okolici in ga na ta način bolj izpostaviti.

Procesor Kirin 980 – motor telefona Mate 20 Pro

Procesor Kirin 980, ki poganja Mate 20 Pro, je Huaweijev najzmogljivejši procesor do zdaj. Narejen je na osnovi napredne 7-nanometrske tehnologije, in prinaša kar 20 odstotkov boljšo zmogljivost in 40 odstotkov večjo energetsko učinkovitost od svojega predhodnika. Prav tako pa je prvi mobilni procesor na svetu z vgrajenimi jedri Cortex-A76. Omeniti velja še dvojno nevronsko procesno enoto (Dual NPU), ki deluje na osnovi umetne inteligence in med drugim skrbi za prepoznavanje motivov na fotografijah in samodejno prilagajanje nastavitev.

V pol ure dodobra napolnite baterijo

Serija Mate 20 Pro se lahko pohvali tudi z neverjetno avtonomijo baterije s kapaciteto 4200 mAh in s tehnologijo SuperCharge, ki podpira hitro polnjenje z močjo 40 W. To v praksi pomeni, da boste prazen telefon do 70 odstotkov napolnili v 30 minutah. Huawei Mate 20 Pro podpira tudi brezžično polnjenje Quick Charge z močjo 15 W, ki je najhitrejša rešitev brezžičnega polnjenja v industriji mobilne telefonije. Morda veste, kaj je povratno brezžično polnjenje? To omogoča uporabo telefona kot polnilne baterije. Tako lahko uporabniki pametni mobilnik Mate 20 Pro uporabijo tudi za polnjenje drugih naprav, ki podpirajo brezžično polnjenje prek standarda Qi.

Ne splača se ga ukrasti

Poskrbljeno je tudi za zaščito pred nepridipravi. Mate 20 Pro so opremili s številnimi naprednimi mehanizmi, ki preprečujejo dostop do podatkov nepooblaščenim osebam. Tako ima najnovejši Huaweijev telefon vgrajen napreden sistem za prepoznavo obraza, ki temelji na 3D-kameri in zmore uporabnikov obraz prepoznati v vsega 0,6 sekunde, izjemno natančen in odziven čitalec prstnih odtisov pa so skrili kar pod zaslon.

Vrsta priročnih in edinstvenih bližnjic

Serija telefonov Huawei Mate 20 prihaja opremljena s pametnim uporabniškim vmesnikom EMUI 9.0, ki temelji na operacijskem sistemu Android P. Nov sistem za upravljanje z gestami omogoča uporabnikom tekočo interakcijo z napravami zgolj z uporabo potegov in dotikov s prsti. Prav tako pa predstavlja nove AI-funkcionalnosti, ki omogočajo telefonom serije Huawei Mate 20 izvajanje različnih nalog, od prepoznave objektov do štetja kalorij hrane s pomočjo video zajema.

Ni samo pameten, je tudi lep

Ohišje je zaobljeno na vseh osmih straneh – čudovito na pogled in pravi užitek, ko ga primete v roko.

Kvadratna konfiguracija kamer na hrbtni strani pa daje seriji Huawei Mate 20 unikaten futurističen videz. Hrbtna stran je tako rahlo hrapava, kar daje napravam elegantno podobo in ob tem dober oprijem. Telefoni tako ne drsijo iz rok in ne privlačijo prstnih odtisov ter ohranjajo čist videz tudi pri intenzivni uporabi. Ta unikaten vzorec je na voljo pri modelu v polnočno modri barvi in modelu v smaragdno zeleni barvi.

V Sloveniji je na voljo le telefon Huawei Mate 20 Pro v konfiguraciji s 128 gigabajti vgrajenega spomina in 6 gigabajti delovnega pomnilnika in v treh barvah: črni, polnočno modri in v barvi somraka.

Mate 20 Pro je ustvaril glasbeno mojstrovino

Vrhunsko zmogljivost na področju umetne inteligence so pri Huaweiju predstavili na unikaten način. Povezali skupino umetnikov in jim zadali vznemirljiv izziv: zajeti zvok svetlobe. Projekt s povezovanjem tehnologije in umetnosti pretvori fascinanten naravni pojav polarnega sija v nekaj povsem novega ­– simfonijo Sound of Light. Zajeti so morali polarni sij na Norveškem, nato pa poseben sistem umetne inteligence na telefonu Huawei Mate 20 Pro naučiti samodejne prepoznave njegovih ključnih značilnosti in jih pretvoriti v glasbene elemente.

Glasbeno mojstrovino je v končni fazi v roke dobil eden najboljših skladateljev in dirigentov na svetu, James Shearman, in iz nje v znameniti Brahmsovi dvorani na Dunaju pripravil nepozabno orkestralno predstavo Sound of Light.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več