Računalništvo, telefonija
05.09.2017 10:34
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Huawei razkril procesor, ki naj bi premagal Apple in Samsung

Huawei razkril procesor, ki naj bi premagal Apple in Samsung
Huawei razkril procesor, ki naj bi premagal Apple in Samsung

Član uprave podjetja Huawei Technologies Co. Ltd. načrtuje uporabo umetne inteligence – kot je na primer instantno prepoznavanje slik – za konkuriranje tekmecem. Huawei kot svoja največja tekmeca seveda vidi v Applu in Samsungu, vendar naj bi z novim telefonom, ki prihaja naslednji mesec, lahko močno ogrozil za zdaj najmočnejša igralca na tržišču mobilne telefonije.

Richard Yu, izvršni direktor Huaweijevega oddelka za prodajo, je nedavno razkril, da bo novi telefon opremljen z izjemno zmogljivim procesorjem, ki bo prihajajoči telefon Mate 10 in vse nadaljnje izdaje postavil ob bok najuspešnejšim modelom Appla in Samsunga. Novi procesor bo ponudil hitrejše delovanje in bolj ekonomično porabo energije.

Huawei bo predstavil Mate 10 in Mate 10 Pro na dogodku v Münchenu, datum izida pa naj bi bil postavljen na 16. oktober. Yu je potrdil te informacije in pravi, da do takrat ne bo dajal izjav glede tehničnih specifikacij naprave. Tehnološki blogerji, ki vedno skušajo predhodno napovedati razne tehnikalije novih telefonov, trdijo, da naj bi nova Huaweijeva telefona imela ekran večji od 15,24 centimetra.

Umetna inteligenca, ki bo vgrajena v nove procesorje prihajajočih telefonov, bo pomagala pri tem, da bo telefon postal še bolj personaliziran, prav tako pa lahko dotična tehnologija bolj natančno napove dejanja in interese uporabnikov. Kot primer je Yu navedel prevajanje iz najrazličnejših jezikov v realnem času, razne nove glasovne ukaze, hkrati pa je opozoril, da si obeta hiter napredek na področju navidezne resničnosti, ki vključuje besedilo, zvoke, grafiko in video skupaj s podobami resničnega sveta, ki jih uporabniki vidimo skozi kamero telefona.

Yu verjame, da bo njihov procesor Kirin 970 s svojo hitrostjo in energetsko varčnostjo lahko pretvoril te rezerve v lastnosti ter orodja, ki bodo dale ključno prednost Huaweijevim telefonom pred Applovo serijo iPhonov 8, kateri bodo luč sveta ugledali 12. septembra, prav tako pa naj bi Mate 10 in Mate 10 Pro premagala Samsungove prihajajoče se telefone, naznanjene letos. Kot že verjetno veste je Huawei tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, takoj za Samsungom in Applom. Po zadnjih napovedih in ambicioznih ciljih podjetja bi morda lahko v prihodnosti videli spremembo tega vrstnega reda.

“Če se primerjamo s Samsungom in Applom, imamo določene prednosti”, pravi Yu, ki je za Reuters dal intervju med tradicionalnim sejmom IFA v Berlinu. “Uporabniki iščejo hitrost in učinkovitost delovanja, boljšo vzdržljivost baterije in kompaktnost dizajna”, je še dodal. Po podatkih inženirjev podjetja, naj bi Kirin 970 prihranil do 50% življenjske dobe baterije telefona. Takšne in podobne optimistične napovedi smo že lahko srečevali pri drugih proizvajalcih pametnih telefonov, vendar do zdaj ni še nikomur dejansko uspelo doseči velikih korakov v pravo smer.

Huawei opisuje novi procesor kot prvi “Neural Procesing Unit” (NPU) za pametne telefone. Skupaj združje klasično računalništvo, grafiko, sliko in digitalni signal, vse skupaj pa je zelo zmogljivo in kar je še pomembneje, vse skupaj je združeno na enem čipu. V današnjih procesorjih potrebujemo za vse to posamezne elemente ločene čipe kar pa rezultira v več porabljenega prostora in počasnejšem delovanju naprave.

Huawei se želi s svojim procesorjem Kirin 970 povsem diferencirati od široke palete konkurentov med katerimi lahko najdemo tudi Samsung, ki se v celoti naslanja na glavnega rivala Qualcomma, in sicer je to Snapdragon. Qualcomm je vodilni igralec na tržišču procesorjev, med večjimi proizvajalci telefonov pa sedaj le Apple in Huawei uporabljata svoje jedrne procesorje.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več