Računalništvo, telefonija
14.07.2018 10:07

Deli z drugimi:

Share

IBM predstavil superiornost umetne inteligence s prav posebnim projektom

IBM predstavil superiornost umetne inteligence s prav posebnim projektom
IBM predstavil superiornost umetne inteligence s prav posebnim projektom

IBM-ob algoritem “Deep Blue” je leta 1997 premagal šahovskega velemojstra Garryja Kasparova, leta 2011 je IBM-ov Watson zmagal v igri “Jeopardy”, danes pa se IBM-ova raziskovalna ekipa ukvarja z algoritmom, ki bi bil superioren v debati. Gre torej za korak naprej od zgolj igranja iger in premik k “pravim” možganom umetne inteligence.

Junija je majhna skupina ljudi bila priča prav posebnemu projektu IBM Project Debater, ki je sploh prvič bil prikazan v javnosti. Robot se je soočil iz oči v oči z izraelskima debaterjema Danom Zafrirjem in Noo Ovadiem na temo povečanja investicij v telemedicino in vladne podpore raziskovanja vesolja. Iz vseh zornih kotov je bilo jasno, da je IBM Project Debater enakovreden nasprotnik, močno pa je presenetil z sposobnostjo tvorjenja človeških argumentov. Uspelo mu je celo prepričati več članov občinstva kot Zafrir.

Ta projekt je IBM zastavil s cilje, da zgradi sistem, ki ljudem pomaga pri odločitvah, ko te niso povsem “črno-bele”. V procesu debate se ljudje ne samo lažje odločijo, katero stran izbrati, temveč se hkrati tudi marsikaj novega naučijo iz vseh različnih argumentov. Z učenje umetne inteligence do te mere, bi lahko v prihodnosti ljudje veliko lažje sprejemali pomembne odločitve. IBM Project Debater ne zgolj raziskuje bazo milijonov različnih člankov priznanih revij in časopisov, sposoben je uporabiti umetno inteligenco na način, kjer najde razlog in predstavi nove argumente.

IBM-ova raziskovalna ekipa je ustvarila algoritem, ki je zmožen:

– generirati mnenje na podlagi predhodnih podatkov

– poslušanja in razumevanja nasprotnika z izluščenjem klučnih podatkov iz pogovora

– izražanja argumentov in situacij z jasnim jezikom in kompletnimi človeškimi stavki

Kljub temu, da se je lahko opazili določene pomanjkljivosti v komunikaciji IBM Project Debater-ja, je gledano v celoti debata potekala brez večjih težav. Iz teorije je IBM spravil projekt v prakso in fazo implementacije in čeprav bo potrebnih še nekaj popravkov smo lahko zelo radovedni, kaj še sledi.

Izogibajte se slepemu zaupanju

Čeprav lahko ljudje precenimo sposobnosti strojev in umetne inteligence, ki je sicer sposobna brskati po bazah podatkov s hitrostjo kot si jo mi niti ne moremo predstavljati, še vedno moramo imeti v glavi miselnost, da tudi stroji niso na določene vplive. Če so v razvoju algoritma bili uporabljeni napačni vzvodi in logika, to vsekakor vpliva na debato in končne rezultate. To, da je IBM Project Debater zmožen prečesati in povzeti milijone človeških člankov ni mala šala, se je pa tehnologija izkazala kot nereprezentativna v smislu zmožnosti argumentiranja (vendar verjemite, tudi to prihaja).

Da bi se izognili scenariju, kjer so stroji zgolj neke vrste ponavljalci človeških mnenj ali plod nekih manipulacij s strani korporacij in vlade, mora obstajati nek sistem, ki vse to preverja in zagotavlja ravnotežje programov. IBM-ov projekt je dokaz, da umetna inteligenca ni rekla zadnje in če smo se morda spraševali, ali je Muskov strah pred umetno inteligenco upravičen, se iz dneva v dan vedno bolj zdi, da bi morda lahko bili priča “nevarnosti pred umetno inteligenco”.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

EPSON

, ,