Računalništvo, telefonija
21.03.2018 12:12

Deli z drugimi:

Share

IBM predstavlja svojega asistenta z imenom Watson

IBM predstavlja svojega asistenta z imenom Watson
IBM predstavlja svojega asistenta z imenom Watson

IBM si želi ustvariti nov glasovni asistent, ki bi bil namenjen uporabi v poslovnem svetu – preden Amazon naredi svojega. Na konferenci Think v Las vegasu je IBM predstavil zametke asistenta Watson Assistant, virtualnega asistenta, katerga IBM skupaj s svojimi uporabniki razvija že več kot eno leto.

Naj vas takoj razočaramo, da kmalu ne pričakujte pametnega zvočnika, kateremu bi lahko postavljali vprašanja – “Watson, what’s the weather?” – ali dajali navodila – “Watson, play They Might be Giants”. Ideja je, da bo Watson Assistant služil kot “behind-the-scenes” možgani različnih novih digitalnih asistentov, ki bodo namenjeni (poslovni) uporabi doma, v trgovinah, na letališčih, v hotelih in avtomobilih.

Na primer na letališču v Münchnu se Watson Assistant že uporablja, in sicer v robotu, ki obiskovalcem nudi informacije o letih, časovnih zamudah itd. Naslednje podjetje, ki razvija asistent po svoje je BMW, in sicer za “in-car” pomoč voznikom. Zadnji od večjih akterjev, ki uporabljajo IBM-ovo tehnologijo, so Chameleon Technology

v Veliki Britaniji. Ustvarili so platformo I-VIE, ki sloni na tehnologiji Watson Assistant-a in pomaga ljudem do učinkovitejše rabe energije.

“Pogledali smo na trg asistentov in ugotovili, da obstaja potreba po nečem novem, kar bi podjetjem omogočilo hitro in enostavno uporabo”, razlaga Bret Greenstein, IBM-ov globalni podpredsednik IoT produktov. Novi asistent je namenjen tudi temu, da IBM v očeh uporabnikov in strank postane bolj relevanten, kajti večina se nas spomni Watsona pred nekaj leti, ko je IBM imel nekoliko slabše izkušnje. IBM se mora zavedati, da jih čaka težak boj z Amazonom, ki agresivno napreduje s svojim asistentom Alexo. Če IBM ne bo uspel zavzeti dobršen del trga, bi Amazon lahko počasi in zanesljivo prevzel trg poslobne rabe, po tem, ko že obvladuje velik del trga pametnega doma.

Amazon že gleda proti poslovnemu svetu. E-komercialno podjetje je novembra naznanilo, da bodo izdali novo storitev imenovano Alexa for Business, ki bi približalo asistenta k uporabi na delovnih mestih. Poleg tega se je Amazon resno začel pogovarjati s številnimi proizvajalci avtomobilov, Wynn Las Vegas pa načrtuje tudi integracijo Alexe v 4.748 hotelskih sob.

IBM-ov Greenstein je za novega asistenta povedal, da se zanj niso odločili kot obrambna poteza proti Alexi, temveč zaradi povpraševanja kupcev. Njegov glavni argument, zakaj bi uporaba njihovega asistenta prekašala Siri in Alexo je, ker naj bi IBM imel večji nadzor nad informacijami potrošnikov, poleg tega pa ponujal boljšo uporabnipko izkušnjo.

Poleg tega je konkurenčna prednost IBM-ovega asistenta v tem, da uporabniki lahko povsem po svoje poimenujejo asistenta, kar pomeni večjo interakcijo s potrošniki. Amazon je recimo s svojo Alexo prisoten povsod v enaki obliki, z enakim imenom in to je po IBM-ovem mnenju slabo. Amazon je na eni strani sicer že ustvaril obširen ekosistem, ki je poln pametnih naprav in Alexinih sposobnosti, vendar obstaja še kar nekaj rezerve, ki jo lahko izkoristijo drugi akterji, med drugim tudi IBM.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več