Računalništvo, telefonija
11.05.2018 18:13

Deli z drugimi:

Share

IBM zaposlenim prepovedal uporabo USB ključev

IBM zaposlenim prepovedal uporabo USB ključev
IBM zaposlenim prepovedal uporabo USB ključev

IBM je svojim zaposlenim prepovedal uporabo fizičnih spominskih naprav kot so USB ključi, SD kartice in zunanji diski. Zakaj se je tehnološki gigant odločil za to potezo? Po poročanju portala The Register je tehtnico na stran prepovedi prevesila bojazen pred izgubo podatkov in imidža. Namesto uporabe prenosljivih spominskih naprav bo IBM svoje zaposlene spodbujal, da za prenos datotek in ostalih podatkov uporabljajo interno omrežje.

Kako bo to vplivalo na klimo znotraj podjetja in še pomembneje, kako bo to vplivalo na delavne procese, bo pokazal čas.

Izguba podatkov

O prepovedi je zaposlene obvestil Shamla Naidoo, globalni direktor varnosti pri IBM-u. Kot je sam povedal, nekateri oddelki v podjetju že kar nekaj časa ne uporabljajo prenosljivih spominskih medijev, vendar so se sedaj odločili, da novo pravilo uvedejo po celem svetu, kjer IBM ima svoje izpostave. Zaposleni bi naj v celoti prenehali z uporabo zgoraj omenjenih naprav do konca maja.

Na vprašanja o novi prepovedi je IBM-ova predstavnica za odnose z javnostmi dejala: “Redno preglejujemo in izboljšujemo varnostne standarde in prakse, da bi tako zaščitili tako IBM kot tudi naše stranke in partnerje. Delujemo v izjemno kompleksnem okolju, ki je polno nevarnosti. Strokovnjak za varnost, Kevin Beaumont, je dejal: “IBM je povlekel pogumno potezo, kajti USB ključi resnično predstavljajo veliko nevarnost – pogosto se jih uporabi za krajo podatkov nekemu podjetju ter namestitev neke zlonamerne programske opreme”.

Kljub temu pa je izpostavil, da bi IBM lahko v fazi implementacije naletel na probleme. “Gledano iz povsem tehničnega vidika je dokaj enostavno nadzirati dostop do USB ključev, prav tako podatke, ki se na te ključe prenašajo”, je dejal Beaumont. Po njegovem mnenju je realističen problem ta, da ogromno zaposlenih USB ključe uporablja iz povsem legitimnih razlogov – to bo pomenilo, da bodo vsi ti zaposleni primorani menjati delovne navade.

Sumir Karayi, izvršni direktor varnostnega podjetja 1E, je IBM-ovo potezo označil za “pretiravanje” zaposlenih na področju varnosti, ki niso uspeli prepoznati različne načine, na katere podatki prihajajo in odhajajo na/iz podjetja. Si predstavljate, da vaše podjetje, ali pa da vi v zasebnem življenju ne smete več uporabljati USB ključev? Morda si mladi mislijo, ali sploh še kdo uporablja USB ključe? Dejstvo je, da je IBM-ova poteza zares pogumna, kakšen bo pa izplen, pa bomo videli.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več