Računalništvo, telefonija
14.09.2018 10:35

Deli z drugimi:

Share

IFA 2018: najbolj čudne, najbolj zanimive in najbolj neverjetne naprave

Lenovo Xoga Book C930
Lenovo Xoga Book C930

IFA vedno navduši s takšnimi in drugačnimi “izvenzemeljskimi” napravami in “gadgeti”, ki po večini predstavljajo najnaprednejše oblike tehnologije, kar je sploh obstaja. Tehnološki sejmi so kraj, kjer se lahko še kako navdušimo nad inovacijami in že sama naslovna slika, na kateri vidimo Acer Thronos “gaming” stol, kaže bistvo IFA-ja. Spodaj vam predstavljamo letošnje “zmagovalce” v kategorijah čudno, še ne videno in zanimivo . Teh 7 naprav dobro povzame bistvo celotnega dogajanja na sejmu.

Acer Predator Thronos

Acer se je odločil, da prihrani najbolj udarno novico za na konec IFA-ja, ko je v sklopu sredinega dogajanja predstavil Predator Thronos. Gre za “motorizirani kokpit” in je kompatibilen z Acerjevim “gaming” portfeljem. Stol je sestavljen iz vibracijskih mehanizmov, ki sovpadajo v akcijo igranja, prav tako pa ima stol tri LCD zaslone, ki jih lahko uporabnik nastavi po lastnih potrebah in željah.

Acer sicer še ni objavil podatka o tem, kakšna bi naj bila cena za “čudežni” stol Thronos, vendar pa vam svetujemo, da če ste že sluajno zgradili vašo “gaming” zatočišče z dovolj prostora, razmislite o nakupu produkta, ne glede na ceno.

Lenovo Xoga Book C930

Tale “two-in-one” prenosnik lahko zložimo tako, da ga uporabljamo kot tablico, ali pa ga pustimo odprtega kot navadni prenosnik. Namesto tipkovnice spodnja polovica ponuja “electronic-ink” ekran, ki je v zadnjem času zelo priljubljen, še posebej med ljudmi, ki so veliko po sestankih ali na poti. Ekran lahko uporabimo kot tipkovnico, ki se nam pojavi, ko jo potrebujemo, prav tako pa lahko tablico uporabimo kot risarski zgleda ostalim konkurentom ter risalno površino. Težava, ki se pojavi ob pisanju na tablico je, da uporabniki kar nekaj časa porabijo, da se dejansko navadijo na uporabo.


Cena naprave je $999 brez navadnega vhoda za slušalke. Še enkrat več lahko povemo, da so kritike, ki letijo na odstranjevanje vhoda za slušalke vse glasnejše in tudi Lenovo bo moral resno razmisliti o tem.


Sony Aibo

Če ste si že od nekdaj želeli kužka, pa se vam ta želja zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni uresničila, imate sedaj možnost, da kupite simpatičnega majhnega robotskega kužka. Več kot deset let po tem, ko je Sony prenehal s prodajo originalnega kužka Aibo, je Sony avgusta naznanil, da bo izdal novega in izboljšanega Aiba. V prodajo bi naj šel še ta mesec, cena kužka pa naj bi bila $2.899. Med drugim je opremljen z mehaniziranimi ušesi, repom, s katerim simpatično miglja, če ga počohamo po trebuhu ali pod brado, OLED ekranom v očesih in še bi se kaj našlo. Aibo se odziva na osnovne ukaze in se lahko nauči celo lastnikov obraz in okolico. Ali je ta robotski pes nadomestilo za pravega, živega kužka, bodo povedali uporabniki oz. “lastniki”, Sony pa obljublja, da se na Aiba lahko enako močno navežemo kot na resnične živali.

Motorola One

Beseda “One” v imenu tega pametnega telefona se navezuje na Android One, kar pomeni, da bo telefon opremljen s “stock” verzijo Googlovega operacijskega sistem. Hkrati to pomeni, da bodo posodobitve prihajale direktno iz Googla in ne ponudnika mobilne telefonije. Takoj, ko bo Google izdal neko posodobitev, bo ta na voljo za Motorola One naprave.

Kar se tiče specifikacij je Motorola One zelo soliden pametni telefon, saj vključuje 14,986-centimetrski ekran, 13MP zadnjo in 8MP prednjo kamero, 64GB pomnilniškega prostora, čitalec prstnih odtisov in celo klasičen vhod za slušalke. Zagotovo ena od stvari, ki bo navdušila vse kritike, ki imajo v zadnjem času toliko za povedati proti napravam brez dotičnega vhoda. Največja pomanjkljivost naprave za Američane je ta, da ga v ZDA ne bodo morali kupiti, saj bo Motorolo One možno kupiti samo izven meja ZDA. Cena naprave naj bi bila $299.


Yolk Solar Cow

Takole na prvi pogled se nam morda zdi, da je ta naprava enostavno večji solarni polnilec od vseh ostalih, kar smo jih kdajkoli videli kajne? Če pogledamo nekoliko bolj podrobno, vidimo, da je kovinski okvir naprave v obliki krave.


Ideja, ki se skriva za tole nenavadno napravo je zagotoviti dovolj energije v deželah v razvoju na način, ki uporabnikom zagotovo ostane še kar nakaj časa v spominu. Yolk, razvijalec različnih solarnih polnilcev med drugim prodaja “SunMade Cheese” – serijo polnilcev in svetilk v obiki sira, ki se lahko priključijo v manjši solarni panel. Trenutno se Yolk bori za zagonska sredstva na Kickstarterju, čas pa bo pokazal, ali bo interes med ljudmi dovolj velik, da bo prišlo do množične proizvodnje teh solarnih polnilcev.


Sensorwake Trio

Še ena v vrsti bizarnih in hkrati tehnološko zanimivih naprav, Sensorwake. Ta budilka nas ne zbudi z alarmom ali kakšnim čudnim zvokom, temveč poskrbi, da nas iz postelje izstreli prav posebni vonj. Sensorwake Trio je na platformi Indiegogo ocenjen na $99, uporablja pa polnila za 30-kratno uporabo (po 5$ za polnilo). Naša spalnica je namesto zvokov polna dišav po čokoladi, kapučinu, meti, ali celo sveže pokošeni travi. Proizvajelc naprav trdi, da bo sčasom še dodal nove vonjave.


Si predstavljate, da vas zjutrak zbudi vonj vaših najljubših testenin, ali mesa? Ravno to je bil cilj glavnega direktorja podjetja, Alexandra Thenevina, ki pravi, da je faza zbujanja zelo pomembna za kvaliteto človeškega življenja.


Predstavljene naprave so zgolj ene izmed teh, ki jih lahko uvrstimo v kategorijo najbolj čudnih, zanimivih in najbolj neverjetnih naprav. Tehnološki sejmi so kot nalašč za to, da spoznamo smer inovacij in tovrstnih naprav, ki nam vedno znova pokažejo, kje so meje razvoja tehnologije oz. pokažejo nam, da meja praktično ni. Kdo ve, o čem bomo poročali v naslednjih novicah iz kakšnega sejma. Dejstvo je, da nam svet tehnologije ponuja nepredstavljivo širino ki jo moramo sprejeti in uporabiti na pravi način in tako sebi in ostalim uporabnikom olajšati življenje (ali pa ga vsaj popestriti).


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več