Računalništvo, telefonija
25.07.2019 18:53

Deli z drugimi:

Share

Instagram brez všečkov! Si ga predstavljate?

Instagram brez všečkov! Si ga predstavljate?
Instagram brez všečkov! Si ga predstavljate?

V Avstraliji in nekaterih drugih državah po svetu se je Instagram odločil za zanimivi eksperiment. Skril je namreč število všečkov na fotografijah in ostalih objavah, zdaj pa spremlja, kako ta poteza vpliva na uporabnike. Torej, število všečkov na določeni objavi bo vidno avtorjem, medtem ko sledilci ne bodo videli števila – vsaj ne avtomatsko. Sledilci bodo sicer lahko videli kdo vse je všečkal vaše objave, vendar bod morali sami prešteti število všečkov, če jih bo to zares zanimalo.

Dotični družbeni eksperiment ravnokar traja v šestih državah po svetu: Avstralija, Brazilija, Kanada, Irska, Italija, Japonska in Nova Zelandija. Eksperiment se je pred nekaj dnevi zaključil v Kanadi. Takole na prvi pogled bi lahko rekli, da gre za pogumno potezo s strani Instagrama, ki pa naj bi bila še kako potrebna. Obstaja namreč vse večja skrb glede vpliva, ki ga ima družbeno omrežje na mentalno stanje in samopodobo na mladino. Pri Instagramu so eksperiment razložli nekako tako: “Želimo si, da se vaši prijatelji (sledilci) osredotočijo na fotografije in videe, ki jih delite in ne na število všečkov”.

Dejstvo je, da so všečki postali osrednja “valuta” na Instagramu in na vseh ostalih družbenih omrežjih. Ali bo Instagram s tem, ko bo skril njihovo število, tvegal uporabniško izkušnjo in posledično izgubo števila uporabnikov? Mnogi so mnenja, da lahko večje število prejetih všečkov pri uporabniku zbudi občutek zmage. Gre za neke vrste javno potrditev, da je avtor objave navdušil s svojo kreativnostjo in fotografskimi veščinami. Če bo Instagram sprejel ukrep, ki je trenutno v fazi testiranja, bodo uporabnik še vedno dobili potrditev, ampak na nekoliko bolj zaseben način. To pomeni, da na prvo žogo sledilci ne bodo imeli občutka, da je nekdo “popularen”, temveč bodo primorani vložiti nekaj truda, če bodo želeli ugotoviti točno število všečkov.

Ne glede na vse, vpliva, ki ga ima število všečkov na mentalno zdravje uporabnikov, ne moremo kar tako ignorirati. Dizajn družbenih omrežij je nastavljen tako, da v ospredje postavlja medsebojno primerjavo med uporabniki. Verjetno se vsi strinjamo, da nam na Instagramu ni potrebno preživeti preveč časa, da bi našli nekoga, ki izgleda boljše od nas, je bolj uspešen, ali bolj glamurozen.

Rezultat tega je, da se mladim zdi, da so neenakopravni in manj vredni. Po drugi strani pa raziskave kažejo, da družbena omrežja mladim pomenijo dodaten občutek bližine s prijatelji, zaradi družbenih omrežij se počutijo bolj informirani in tudi povezani z družino. Najbolj zaskrbljujoči so podatki, ki pravijo, da mladi zaradi družbenih omrežij čutijo pritisk, da morajo vedno pokazati svoje najboljše verzije, da so preobremenjeni z informacijami, da so na splošno preobremenjeni in da imajo pogosto občutek, da izpuščajo pomembne stvari. Od uporabnika do uporabnika se intenzivnost izraženosti teh lastnosti spreminja, je pa veliko odvisno od posameznikovega načina razmišljanja.

Ali bodo komentarji postali novi všečki?

Brez javno objavljenega števila všečkov bi lahko komentarji postali še močnejši znak tega, kakšen odnos imajo določeni ljudje do Instagram objav. Seveda lahko komentarji sestojijo iz čustvenčkov, ali dolgih esejev teksta, kar pomeni, da so veliko bolj prilagodljivi kot všečki in hkrati omogočajo več manevrskega prostora za uporabnike. Za komentarje je značilno tudi to, da lahko hitro vplivajo na uporabnikova čustva in samopodobo, še posebej zato, ker so lahko komentarji enako hitro negativni kot pozitivni.

Odziv na eksperiment je v Avstraliji bil do zdaj mešan. Številni uporabniki so mnenja, da gre za manipulacijo s strani platforme, ker naj bi s tem izgubila na kvaliteti uporabniške izkušnje. Še posebej so razočarani tisti, ki preko Instagrama promovirajo svoja podjetja ali kaj podobnega. Za njih imajo te spremembe velik pomen, saj je velika večina sponzoriranih profilov odvisnih ravno od števila všečkov oz. popularnosti profilov.

Na drugi strani imamo povsem drugačne izkušnje s strani uporabnikov, ki so zadovoljni s potezo, kajti strinjajo se, da statistika všekov resno vpliva na mentalno stanje uporabnikov. Ne glede na vse bi lahko Instagramova poteza potencialno “odgnala” uporabnike, če ti ne bodo čutili, da jim platforma nudi to, kar si želijo. To bi potencialno lahko pomenilo, da se bo mogoče odprlo novo mesto na trgu družbenih omrežij, ki bodo ostale pri načinu štetja všečkov kot smo navajeni. Navsezadnje je ravno ta lastnost družbenih omrežij tista, ki najbolj pomembno vpliva na uporabnike.

Za konec se sprašujemo, ali gre v primeru Instagramovega eksperimenta zgolj za PR poizkus, ali se je tehnološki velikan resnično odločil, da mu je mar za svoje uporabnike in njihovo mentalno zdravje. Menimo, da je naš skepticizem povsem upravičen, kajti do zdaj se je izkazalo, da tehnološka industrija nima ravno vedno posluh za uporabnike tehnologije kajne? Če bi tehnološki velikani dejansko poslušali svoje uporabnike, bi naprave in aplikacije verjetno delovale na precej drugačen način kot za zdaj delujejo. Če pa v primeru Instagramovega ukrepa gre dejansko za dobronamerno potezo v korist uporabnikom, je to pomembna poteza, ki bi lahko za seboj potegnila tudi nekatere druge spremembe, pri ostalih akterjih na področju družbenih omrežij.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več