Računalništvo, telefonija
18.02.2020 11:00

Deli z drugimi:

Share

Instagram razmišlja, da bi vrnil kronološki način spremljanja objav

Instagram razmišlja, da bi vrnil kronološki način spremljanja objav
Instagram razmišlja, da bi vrnil kronološki način spremljanja objav

Kljub temu, da smo Instagram imeli radi predvsem zaradi kronološkega razporejanja objav in nas je sprememba malce presenetila, smo se novega načina, algoritmičnega razporejanja objav kar navadili kajne? Spremembe so po navadi dobre, vendar jih ljudje stežka sprejmemo. To smo sicer morali sprejeti, ampak je vseeno vprašanje, kaj bi imeli raje: kronološko ali algoritmično razporejanje objav? Kaj pa, če bi vam rekli, da Instagram razmišlja, da bi uporabnikom ponudil obe možnosti.


Pred parimi leti je torej Instagram popolnoma spremenil način prikazovanja objav, zdaj pa razvijalka Jane Manchun Wong, ki se ukvarja z obratnim inženiringom aplikacij, s katerim odkriva še neuradne lastnosti, ki niso izšle, ugotavlja, da Instagram, ki je v lasti Facebooka, dela na prototipu nove lastnosti »Latest Posts«. Gre v bistvu za enak način uporabe družbenega omrežja, kot smo ga bili navajeni pred prihodom algoritmičnega prikazovanja objav. Uporabniki bomo lahko (če se Instagram odloči za izid lastnosti) brskali po najnovejših objavah profilov, katerim sledimo.


Torej, če gre sklepati iz posnetka zaslona, ki ga je na Twitterju objavila Jane, nova lastnost naj ne bo zamenjala algoritmični prikaz objav. Namesto tega bo ta delovala kot alternativa za vse tiste, ki bodo želeli gledati fotografije in videe v obratnem kronološkem vrstnem redu. Instagram novo lastnost že testira – uporabniku se ob zagonu aplikacije pojavi »pop-up« obvestilo in ko uporabnik izbere »See Posts«, ga aplikacija preusmeri na ekran »Latest Posts«. Jasno je, da je lastnost, vsaj kar se tiče izgleda, še v zgodnjih fazah razvoja in daleč od javnega, uradnega izida. Razvijalka še dodaja, da bo lastnost podobna kot pri Facebooku, ki je obratno kronološko spremljanje objav dodal v svoje delovanje pred nekaj meseci.


Povratek kronološkega spremljanja objav nas je nekoliko presenetilo, še posebej, ker je glavni izvršni direktor Adam Mosseri na enem od svojih rednih Q&A srečanj povedal, da Instagram ne načrtuje obratnega kronološkega načina spremljanja objav. »Trenutno nimamo nobenih načrtov, da bi ponovno vrnili kronološko spremljanje objav. Ugotovili smo, da ljudje vedno bolj pogosto izpustijo stvari, za katere jim je mar, če je »Feed« kronološko nastavljen. Glavni cilj »Feeda« je ravno to, da ponudimo ljudem vsebino, ki jih zanima«, je povedal Mosseri.


Torej, zdaj Instagram deluje tako, da imajo prednost tiste objave, ki so za uporabnika pomembne oz. ga zanimajo. Če Instagramov algoritem pravi, da je objava za vas bolj pomembna, jo bo premaknil na vrh feeda, kjer bo čakala, da odprete aplikacijo in jo lahko pogledate.


Če bo Instagram sledil temu, kar je povedal Mosseri januarja, bomo uporabniki še naprej deležni objav, za katere Instagram meni, da so za nas pomembne. Če pa bo družbeno omrežje sledilo vzoru ostalih, recimo Facebooku in Twitterju, pa lahko ponovno pričakujemo način uporabe, kakršnega smo bili navajeni na začetku.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več