Računalništvo, telefonija
19.08.2019 11:04

Deli z drugimi:

Share

Instagram se poslavlja od všečkov! Ali bomo zaradi tega srečnejši?

Instagram se poslavlja od všečkov! Ali bomo zaradi tega srečnejši?
Instagram se poslavlja od všečkov! Ali bomo zaradi tega srečnejši?

Pred kratkim smo pisali o tem, da Instagram testira novo verzijo uporabniškega vmesnika, kjer všečki, ki predstavljajo poglavitno lastnost družbenega omrežja, ne bi bili predstavljeni na tak način, ko smo jih navajeni danes. Lyndi Cohen je avstralska nutricionistka in Instagram “vplivnica”, ki s svojimi objavami med sledilce deli svoj zdrav način življenja in na tak način širi “zdravo ideologijo”, ki je v zadnjih letih obsedla svet, tako fizični kot digitalni. Kljub zdravemu načinu življenja pa 29-letnico drži ena manj zdrava navada: obsesija s številom všečkov, ki jih prejmejo njene objave na Instagramu.

Število všečkov je Cohenovo pripeljalo do točke, ko se zaradi njih sprašuje, katere objave deliti s svojimi 99,700 sledilci. Kljub temu, da se zaveda, da ni zdravo, sebe primerja z nekaterimi bolj popularnimi Instagram uporabniki. “Zelo hitro se nam zna zgoditi, da postanemo odvisni od števila všečkov. Od takrat naprej se ne osredotočamo na kvalitetno vsebino, temveč na načine, kako dobiti karseda največ všečkov”, je dejala Cohenova za spletni portal CNet.

Instagram se je odločil, da Cohenovi in podobnim uporabnikom ponudi nekaj pavze. V nekaj državah je začel testirati nov izgled uporabniškega vmesnika, kjer javnost ne vidi števila všečkov in ogledov videov. Avtor vsebin bo število še vedno videl, vendar to število ne bo javno dostopno.

Družbena omrežja se spreminjajo

Instagramova poteza je zgolj ena od podobnih potez tehnoloških podjetij, ki se sprašujejo, kako spremeniti svoje produkte, da bi manj negativno (ali celo pozitivno) vplivali na uporabnikovo mentalno zdravje. Twitter recimo razmišlja, kako bi lahko spremenil prikaz všečkov in “retweetov”, Facebook, Apple in Google so že predstavili orodja, ki omejujejo čas uporabe itd. Julija letos je tudi Pinterest, ki je odstranil gumb “like” leta 2017, izdal aktivnosti, ki izboljšujejo emocionalno in mentalno počutje. Tukaj najdemo razne dihalne vaje in vaje za sproščanje. Fotografska aplikacija VSCO, Instagramov konkurent, javno ne prikazuje števila všečkov in ostalih statistik.


Če se sprašujete, kaj bi lahko skrivanje všečkov pomenilo za Instagram uporabnike, je odgovor sila preprost; za začetek bo prišlo do spremenjenega načina objavljanja vsebin, prav tako pa bi lahko prišlo do nove dimenzije interakcije med uporabniki. Facebookov predstavnik za odnose z javnostmi je dejal, da se je Instagram odločil za to potezo, da bi odstranil pritisk iz ramen uporabnikov, ki gledajo samo na število všečkov. S tem bi naj uporabniki ponovno začeli z avtentičnimi in bolj svobodnimi objavami.


Zmanjšanje stresa, ki pride z življenjem v digitalnem svetu, ni povezano zgolj z zdravjem uporabnikov. Tehnološke platforme, ki nosijo družbena omrežja, se zavedajo, da bi ravno to zmanjšanje stresa lahko pripeljalo do pozitivnega vpliva na poslovanje. Konec koncev je potrebno vedno imeti v glavi, da če ljudje ne bomo vrednotili družbenih omrežij kot pozitivnih mest, bi lahko to pomenilo padec števila uporabnikov.


Facebook pravi, da so nad prvimi rezultati testa navdušeni. Intervjuji z nekaterimi uporabniki so pokazali, da bi lahko odstranjevanje všečkov pripeljalo do izboljšanja mentalnega zdravja, medtem ko druge skrbi, kako bodo zdaj tržili sebe in svoje produkte, saj se bojijo, da bo prišlo do padca vključevanja zaposlenih v njihove objave.


Vse se je obrnilo na glavo

Odstranjevanje oz. skrivanje všečkov bi lahko spremenilo način, na katerega se uporabniki vedejo na Instagramu, prav tako kot je obnašanje spremenilo prvotno postavljenje všečkov na mesta, ki jih poznamo danes. Gumb “like”, danes nekaj povsem vsakdanjega, je spremenil naravo družbenih omrežij in jih po večini spremenil v eno samo tekmovanje popularnosti. “Gumb ‘like’ je obrnil družbena omrežja na glavo”, pravi Adam Alter, profesor marketinga in psihologije na Univerzi v New Yorku. “Vsak všeček je neke vrste družbena potrditev in če imamo veliko všečkov nas to postavi višje na družbeni lestvici”, je še dodal.


Alter, ki je med drugim tudi avtor knjige o tehnologiji, ki zasvaja, pravi, da je uspeh eksperimenta v največji meri odvisen od tega, kako se Instagram odloča, katere objave pokazati uporabniku. Instagramov algoritem uporablja različne faktorje, med drugim metrike odziva kot so število všečkov in še nekatere druge. S tem, ko Instagram skrije število všečkov, zmanjša javno vrednost objave, vendar uporabniki še vedno vedo, koliko všečkov so dobili in so tako zelo diskretno nagrajeni za svojo objavo.


Instagram je s testiranjem začel v Kanadi in nato nadaljeval v Avstralijo, Brazilijo, Italijo, na Japonsko in Novo Zelandijo. Za zdaj še nimamo informacij o tem, ali bo Instagram razširil testiranje v ZDA oz. v končni fazi na vse svoje uporabnike.


Nekaj, kar prinaša užitek

Instagramovo razmišljanje o odstranjevanju všečkov ni tako zelo presenetljivo, kot se morda zdi. Študija iz leta 2016 je pokazala, da mladina manj pogosto všečka neko vsebino, če ta vsebina že ima večje število všečkov. Raziskovalci so pripisali “krivdo” pritisku s strani vrstnikov. Zanimiva je tudi ugotovitev, ki pravi, da so uporabniki ob gledanju fotografij z večjim številom všečkov doživljali podobne občutke kot pri uživanju čokolade ali pri dobitku v nagradni igri.

Strokovnjaki trdijo, da bodo “skriti” všečki spodbudili ljudi h kreativnosti, kar pomeni, da bodo v manjši meri stvari objavljali zaradi neke potrditve. Cohenova pravi, da od kar je Instagram začel testirati novost, ni opazila padca zavzetosti s strani sledilcev. Sama je s testom zadovoljna in tudi javno spodbuja Instagram, naj nadaljuje s širitvijo. Na svojem profilu je objavila: “Goodbye to likes. Hello to mental health.” S tem je torej želela povedati, da se poslavlja od všečkov in pozdravlja mentalno zdravje.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več