Računalništvo, telefonija
02.02.2017 10:07
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Inženirji spreminjajo kačje pastirje v kiborške drone

Inženirji spreminjajo kačje pastirje v kiborške drone
Inženirji spreminjajo kačje pastirje v kiborške drone

Kakšni bi bile “terminatorske” verzije kačjih pastirjev? Takšne kot jih prikazuje slika. Vsaj tako pravijo v neodvisnem biomedicinskem laboratoriju Draper, kjer so prepričani bi bili kačji pastirji idealni majhni droni za raziskovanje naravnega sveta insektov.

Ko so se v Draperju odločili, da ustvarijo svoje “mini letalce”, so iz enačbe najprej izključili posrednike. Ujeli so nekaj insektov in jih opremili z najnaprednejšo navigacijo, sintetično biologijo in nevrotehnološkimi sistemi ter tako ustvarili vojsko kiborških kačjih pastirjev.

Drobceni hibridi so del internega projekta, ki se imenuje DragonflEye. Glavno besedo pri izpeljavi projekta pa ima oddelek za raziskovanje in razvoj podjetja. Jesse J. Wheeler, prvi mož projekta, je v intervjuju, ki ga je objavilo podjetje povedal: “DragonflEye je popolnoma nov koncept mikro-zračnega vozila, ki je manjše, lažje in bolj vzdržljivo kot vse ostalo, kar je človek kdajkoli zgradil. Sistem premika meje varčevanja z energijo, algoritmov in optogenetike na neko povsem novo raven, ki je tako majhna, da jo lahko na svojem hrbtu nosi tudi kačji pastir.”

Tehnologija je zelo pomanjšana, da ustrezno paše v “mini nahrbtnik”, ki je postavljen na hrbet insekta. Sistem, ki je bil delno razvit v sodelovanju z medicinskim inštitutom Howarda Hughesa, pošilja signale do nevronov, ki so v notranjosti kačjega pastirja, vse skupaj pa je povezano z navigacijo. Sistem tako prevzame nadzor nad kačjim pastirjem, kar ekipi raziskovalcev omogoča, da ga usmerijo kamorkoli želijo.

Ekipa laboratorija Draper se med drugim ukvarja z razvojem specializirane optične strukture, ki bo zelo natančno targetirala določene nevronske sisteme kačjega pastirja, brez da bi poškodovala ali kakorkoli drugače vplivala na preostanek živčnega omrežja insekta.

Tehnologija pa ni aplikativna zgolj na nadzor nad kačjim pastirjem, temveč tudi na svet (človeške) medicine.

Raziskovalci izpostavljajo, da je možno enak tip majhnega drona uporabiti tudi na drugih majhnih insektih, na primer na čebelah. Lansko leto se je na seznamu ogroženih živalskih vrst znašlo dodatnih sedem vrst čebel. S tem, ko bi tehnologijo DragonflEye uporabili na čebelah, bi raziskovalci dobili bolj poglobljen pogled v življenje čebelje populacije.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več