Računalništvo, telefonija
08.02.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

Iščete ključe ali denarnico? Apple za vas pripravlja novo rešitev “AirTags”

Iščete ključe ali denarnico? Apple za vas pripravlja novo rešitev »AirTags«
Iščete ključe ali denarnico? Apple za vas pripravlja novo rešitev »AirTags«

Apple trenutno že ponuja »software« rešitve, ki uporabnikom njihovih naprav pomagajo pri iskanju iPhonov, prenosnikov Mac ali izgubljenih brezžičnih slušalk AirPods. Zdaj se je »veliko jabolko« odločilo, da še dodatno pomaga pri iskanju izgubljenih stvari. Pri Applu namreč razvijajo nov produkt, »AirTags«, ki bo nekaj podobnega, kot so nalepke in »trackerji« podjetja Tile.

Torej majhni »trackerji« »AirTags«, ki jih lahko uporabimo na vsakdanjih predmetih, kot so ključi, denarnice, torbice in še marsikaj drugega. Omogočajo nam iskanje teh predmetov direktno preko iPhona. Glede na dosedanje recenzije produkta bi naj Applovi novi »trackerji« bili zelo podobni produktom, ki jih prodaja Tile – majhni sledilniki, ki jih pritrdimo na sončna očala, ključe, televizijske daljince itd. Tudi Tile je svoj koncept zastavil na sledenju napravam preko aplikacije na pametnem telefonu.


Spletni portal 9to5Mac je o novih Applovih sledilnikih prvič poročal aprila 2019, znani analitik podjetja TF International Securities, Ming-Chi Kuo, pa je pred kratkim poročal, da naj bi Apple izdal »AirTags« v prvem četrtletju letošnjega leta. Pa si poglejmo, kaj je do zdaj znanega o prihajajočih sledilnikih »AirTags«.


Podobno kot Tile nalepke in sledilniki pričakujemo, da bodo tudi »AirTags« majhni sledilniki, ki jih bomo lahko uporabljali na vsakdanjih predmetih. Glede na objavljene fotografije portalov MacRumors in 9to5Mac bi naj »AirTags« bili majhni, okrogli »trackerji« z Applovim logotipom.


Integracija z Applovo aplikacijo »Find My«

»AirTags« sledilniki bi naj bili kompatibilni z Applovo aplikacijo »Findy My«, ki je kombinacija aplikacij »Find My Friends« in »Find My iPhone« – aplikacijo je Apple predstavil lani junija, do zdaj pa so uporabniški vtisi dobri. Apple iOS 13 programska oprema, katero je avgusta do potankosti analiziral portal MacRumors, nakazuje, da bo aplikacija »Findy My« imela novo sekcijo »Items«, kjer bomo lahko označili tiste predmete, ki jih želimo spremljati s sledilniki »AirTags«. Uporabniki se lahko odločijo, ali želijo prejeti obvestilo, ko se ločijo od izbranega predmeta, lahko pa celo nastavijo tako, da »AirTags« sledilnik oddajal zvok.


Zanimiva lastnost je tudi ta, da bo lahko uporabnik »AirTags« določil nekatere lokacije, ki jih bo označil kot »varne«. To pomeni, da bomo lahko recimo doma puščali ključe kjerkoli, brez, da bi aplikacija mislila, da smo jih izgubili. Enako velja za primer službe in nekatere druge lokacije, kjer prosto puščamo naše predmete.


Zamenljiva baterija, navidezna resničnost in še več

Koda, ki jo je odkril MacRumors v ozadju nove posodobitve iOS kaže, da bi lahko »AirTags« sledilniki imeli zamenljive baterije, ponovno nekaj podobnega kot Tile sledilniki.


Pomembno vlogo, pri iskanju uporabnikovih izgubljenih predmetov, pa bo po poročanju portala MacRumors, igrala navidezna resničnost. Koda znotraj Applove programske opreme kaže, da bo aplikacija uporabljala vizualni marker, recimo nek balon, ki bo uporabnika vodil do izgubljenega predmeta preko iPhona.


Če nekega predmeta slučajno ne bomo mogli najti, bomo lahko v aplikaciji predmet označili v »Lost mode«. To bo aplikaciji dalo jasen znak, da predmet iščemo oz. je izgubljen. Oseba, ki bo potem recimo našla izgubljeni predmet, nas bo lahko preko aplikacije kontaktirala.


»AirTags« pričakujemo v prvi polovici letošnjega leta

Kljub temu, da je Kuo najprej napovedal, da bo Applov produkt izšel v prvem četrtletju 2020, je bolj realna ocena, da bo to enkrat v prvi polovici leta. Točnega datuma izida sicer ne poznamo, vemo pa, da Apple včasih svoje nove produkte predstavlja marca. Lansko leto je tako v tem času naznanil nove storitve, kot so Apple Card, Apple TV Plus in Apple News Plus. Marca ja recimo izdal tudi drugo generacijo brezžičnih slušalk AirPods.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več