Računalništvo, telefonija
05.07.2012 12:08
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iskanje zaposlitve v IT-ju 1: Ko razmišljam o novi zaposlitvi…

Kot IT-jevec ste gotovo v boljšem položaju kot večina drugih iskalcev zaposlitve. IT je in bo še nekaj let »vroča roba« in dobri kandidati bodo vedno imeli možnost nove zaposlitve. V času svoje IT kariere boste pogosto menjali delodajalca. Glede na raziskavo, ki jo je med 602 iskalcema IT zaposlitve izvedel zaposlitveni portal MojeDelo.com, je povprečna doba, ki jo IT-jevec preživi na posameznem delovnem mestu, 2,4 leta. Torej, prej kot slej boste iskali novo delo in nove izzive in takrat vam bodo spodnje informacije prišle prav.
Novi tiskalniki za domačo rabo
Novi tiskalniki za domačo rabo

Malo podjetje VS. Veliko podjetje

Kaj menite, katero delo vam bo bolj ustrezalo? Delo v veliki korporaciji ali delo v manjšem timu? Vsak delodajalec ima prednosti in slabosti:

Prednost dela v malem podjetju

Imate večjo svobodo in večjo vlogo pri projektih, ki jih izvajate, zanje pogosto skrbite od začetka do konca. Vaš prispevek k uspehu projekta je bolj transparenten, zato si lahko ob uspehih vaših projektov hitro priborite večjo plačo. V malem podjetju po navadi opravljate več delovnih funkcij (npr. programiranje in administriranje strežnika), hitro nabirate raznovrstne izkušnje, komunicirate neposredno s šefi in strankami. V malem podjetju se ne more ničesar skriti. Hitro lahko vidite, ali je podjetje v težavah in pravočasno poiščete drugo prosto delovno mesto.

Slabosti malih podjetij

Njihova majhnost. Po eni strani se ne morete skriti pred šefom – napake so vidne takoj. Po drugi strani pa lahko na vaše delovno mesto vpliva že en neuspel projekt, ki lahko potopi podjetje.

Prednosti velikih podjetij

Velika podjetja so pogosto organizirana z bolj formalno strukturo. Ponujajo več projektov, a po navadi opravljate le manjši del tega. Delate na več projektih, večkrat zamenjate delovne time – to pomeni, da se učite dela z različnimi ljudmi in pod različnimi vodstveni stili. Velika podjetja imajo po navadi organizirane programe treningov in svoje sodelavce usmerjajo v določen IT profil.

Slabosti velikih podjetij

Nimate nadzora nad projekti in neke večje pravice odločanja ali sooblikovanja projektov. Delovno okolje je lahko monotono, ne vidite, kaj se dogaja s podjetjem v poslovnem smislu, dokler ni lahko že prepozno. Težko ocenite svoj prispevek k uspehu projekta in zahtevate nagrade za svoje delo.

Kaj mi povečuje plačo?

Vsi si seveda želimo dobro plačo. Toda naša vrednost je odvisna od več dejavnikov – naših (specifičnih) znanj, konkurence na trgu dela in podjetja, v katerem delamo. Glede na podatke raziskave je večina IT-jevcev s svojo plačo precej zadovoljna. Poleg plače seveda dobivajo še bonitete, kot so plačani stroški mobilnega telefona (35% anketirancev), božičnico (27%), slaba petina jih prejme tudi denarne nagrade ob doseganju zastavljenih poslovnih ciljev.

Katera znanja mi povečujejo plačo?

Kot IT-jevec lahko na svojo plačo vplivate s tem, da imate znanja in veščine, ki so trenutno vroče oziroma da razširite svoja znanja na področja zunaj IT-ja – marketing, komunikacija, vodenje.

Znanja, za katera podjetja plačujejo več:

* Java, J2EE, PHP, Cold Fusion, Flash, ASP, MS .NET (to so skoraj osnovna znanja, ki jih mora programer/ITjevec poznati)

* SQL, Oracle, DB2, Adabas

* Microsoft certified znanja (MSCA, MSCE …)

* Cisco certified znanja (CCNA, CCNP, CCIE …)

* MS Windows Server, Unix/Linux, DEC, VMS/ openVMS, MSV/ESA

* UML, OOP, CITRIX, SAP, SAS, JCL, RPG400

Pameten IT-jevec bo poskrbel, da bo vedno obvladal vsaj eno IT veščino, ki je nova na trgu in jo podjetja zelo potrebujejo – bolj, kot jo potrebujejo, višja bo vaša plača. Drug način za dvig plače je obvladovanje tako imenovanih mehkih veščin. Večina IT-jevcev je preveč tehnično usmerjenih, ne znajo dobro komunicirati, voditi projektov ali kompetentno komunicirati s strankami. Vsak IT-jevec, ki obvlada katero izmed mehkih veščin, je za podjetje zelo pomemben in temu primerno tudi plačan.

IT kariera in leta

Podjetja uradno ne smejo diskriminirati kandidatov glede na spol, starost, spolno ali versko usmerjenost. Kljub temu pa vsak starejši iskalec ve, da so leta pogosto problem, še posebno v IT sektorju.

Kaj storiti, če ste starejši iskalec zaposlitve?

Kaj se zgodi, ko delodajalec vidi starejšega kandidata? V glavi se mu sproži alarm, začne razmišljati o razlogih, zakaj ta kandidat ni primeren:

* ne bo zmogel delovnega bremena,

* ni seznanjen z zadnjimi tehnologijami,

* ima družino, zato bo več odsoten, težje se bo prilagajal njihovemu fleksibilnemu delavniku,

* hotel bo večjo plačo in večje ugodnosti.

Delodajalec si ne more pomagati, saj mu starejši iskalci zaposlitve te stereotipne misli sprožijo avtomatično. Dokler v glavi delodajalca ne boste razbili teh stereotipov, ne boste imeli možnosti za zaposlitev. Torej, še preden začnete s standardnim intervjujem, povejte, da se zavedate, da ste nekoliko starejši in veste, kaj se podi delodajalcu po glavi. Zagotovite mu, da ste še vedno vitalni in sposobni delovnega bremena (uporabite primer iz vaše prakse, ki to potrjuje). Povejte, da ste na tekočem s sodobnimi tehnologijami, podajte primere uporabe teh pri vašem delu.

Kot nekoliko starejši kandidat imate v nasprotju z mlajšim določene prednosti. Imate razvite delovne navade (kar je velik problem mladih), znate delati v timih kot član ali vodja tima. Imate dovolj izkušenj, da boste na podlagi svoje prakse ocenjevali nove rešitve in minimizirali slabe odločitve. Varnost zaposlitve vam je bolj pomembna kot mladim kandidatom, zato se boste potrudili, da vas bo delodajalec v svojih vrstah želel obdržati več let. Šele ko v glavah delodajalcev razbijete argumente, ki so v nasprotju z vašo starostjo, začnite s standardnim intervjujem.

Življenjepis starejših iskalcev zaposlitve

V življenjepis ne vključujte:

* vseh delovnih izkušenj – le tiste, ki so relevantne za delovno mesto, za katerega se potegujete,

* leta izkušenj izpustite – 20 let delovnih izkušenj za delodajalce deluje prej odbijajoče kot privlačno. Prav tako izpustite leto, ko ste diplomirali,

* znanja in veščine, ki niso več uporabne, (npr. Fortran, Cobol, Pascal, Prolog, C).

Več prostora posvetite vašim dosežkom (izvedeni projekti, doseganje rokov, znižanje stroškov zaradi vaših odločitev). Skratka, predstavite vrednost, ki ste jo ustvarjali prejšnjim delodajalcem. Vaš življenjepis je namenjen enemu cilju – da vam pridobi osebni intervju z delodajalcem.

Nazaj v IT sektor

Ste prekinili vašo IT kariero in nekaj časa delali na drugih področjih? Vsak premor v vaši IT karieri je rizičen, predvsem zaradi hitrega razvoja IT področja – v dveh letih se zgodi ogromno stvari, če jih ne poznate, vas podjetja ne bodo hotela zaposliti.

IT delodajalci hočejo, da obvladate aktualna IT znanja in veščine. Premor vas torej lahko stane kariere. Na splošno velja, da se lahko na položaj z enako ali višjo plačo, kot ste jo imeli pred premorom, vrnete po manj kot šestih mesecih odsotnosti. Če ste zunaj IT-ja do dve leti, boste pri iskanju novega dela imeli več problemov. Več kot dve leti odmora pa je pogosto preveč, da bi vas podjetje vzelo na IT delovno mesto.

Kaj delati med premorom, da ne bo prehudo?

Če se želite še kdaj vrniti na IT področje dela, morate ves čas ostati povezani z njim. Vzdržujte svoja poznanstva z ljudmi iz IT sektorja. Vzdržujte svoje tehnične veščine. Spremljajte trende in tehnologije, ki se pojavljajo. Berite knjige o njih, obiskujte IT tečaje in opravljajte ustrezna certificiranja.

Kaj v primeru, da ste začetnik?

Če bi želeli delati na IT področju, a vam primanjkuje izkušenj, lahko razmislite o (za začetek) neplačanem delu v neprofitnih organizacijah, pri prijateljih ali lokalnih podjetjih. To vam bo omogočilo, da izpilite vaše veščine in znanja ter te delovne izkušnje vpišete v vaš življenjepis. Veliko IT-jevcev si je pot v svet IT dela utrlo z lastnim raziskovanjem, lastno radovednostjo in zanimanjem do tega področja, tako da so na domačem računalniku enostavno naložili določen program in začeli brati literaturo za njegovo uporabo.

Pri IT-ju kot področju, ki se neprestano spreminja, je samoiniciativnost dosti bolj pomembna komponenta za uspeh pri delu, kot to velja na drugih delovnih področjih. Usposabljanju in izobraževanju posvečajte čim več časa in energije, kajti le tako boste pospešili izoblikovanje vašega specifičnega IT profila! Kandidati za začetne ravni vstopa v IT naj se osredotočajo na svoj potencial v izbranih specifičnih IT področjih, na svojo sposobnost hitrega učenja izziva polnih kompleksnih sistemov in motivacijo, ki jih vodi k uspehu v tej panogi.

p.s. Prosta delovna mesta s področja IT-ja, so zbrana tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več