Računalništvo, telefonija
08.07.2014 10:30
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izmenjava sporočil preko kompasa mobilnih naprav

V bližnji prihodnosti naj bi bilo mogoče izmenjevati sporočila med mobilnimi napravami zgolj z uporabo vgrajenega kompasa.
V bližnji prihodnosti naj bi bilo mogoče izmenjevati sporočila med mobilnimi napravami zgolj z uporabo vgrajenega kompasa.

Uporabniki sodobnih pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov imajo na voljo bogato paleto možnosti za izmenjavo sporočil, in sicer brezžični tehnologiji Wi-Fi in Bluetooth, mobilna omrežja 2G, 3G in 4G, brezstično tehnologijo NFC ter še mnogo drugih. Kljub temu so raziskovalci finske univerze University of Oulu sprejeli izziv, da preizkusijo povsem nov način izmenjevanja sporočil med mobilnimi napravami. Pri njihovi nameri so raziskovalci na koncu vendarle tudi uspeli, saj jim je uspelo prenesti podatke z uporabo magnetnega polja in kompasa, ki je vgrajen v mobilni napravi.

Raziskovalci finske univerze University of Oulu so za dosego želenega cilja zasnovali napravo, ki je sposobna pošiljati kodirana sporočila s spreminanjem nihanja magnetnega polja. S tem »prijemom« je raziskovalcem uspelo prenesti relativno majhne količine podatkov (na prime spletni naslov) na razdalji približno dva centimetra. Kljub temu so raziskovalci prepričani, da nova tehnologija odpira nove možnosti v svetu izmenjevanja sporočil med pametnimi mobilnimi telefoni in tabličnimi računalniki, in sicer na način, kot je to danes značilno za brezstično tehnologijo NFC.

Kako se je eksperiment raziskovalcev finske univerze University of Oulu obnesel v praksi pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi bit.ly/magnet-mobilna-naprava.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

EPSON

, ,