Računalništvo, telefonija
30.09.2009 08:23

Deli z drugimi:

Share

Je računalnik z optičnimi povezavami zamisel Appla?

Prototip osebnega računalnika s tehnologijo Light Peak.
Prototip osebnega računalnika s tehnologijo Light Peak.

Intel

je na računalniškem sejmu Intel Developer Forum (IDF) predstavil delovanje tehnologije s tovarniško oznako Light Peak, ki predvideva uporabo optičnih vlaken za povezavo perifernih enot. Na podlagi nove tehnologije je Intel za predstavitvene namene pripravil celo osebni računalnik, ki je bil povezan z oddaljenimi perifernimi enotami preko optične povezave (do 100 metrov), hitrost prenosa podatkov pa je dosegala 10 Gb/s. Pri Intelu so ob predstavitvi novosti poudarili, da lahko tehnologijo v prihodnjih letih izboljšajo še za faktor deset.

Če gre verjeti govoricam na svetovnem spletu, potem je Intel tehnologijo Light Peak pravzaprav razvil na zahtevo podjetja iz Cupertina. Dogovor, ki je predvideval razvoj enotnega priključka za periferne enote, ki naj bi temeljil na optični povezavi in naj bi omogočal hiter prenos podatkov, naj bi Paul Otellini in Steve Jobs sklenila že leta 2007.

Apple naj bi s tehnologijo Light Peak svoje izdelke opremil že naslednjo jesen. Z novostjo naj bi bili najprej opremljeni osebni računalniki, nekoliko kasneje pa še večpredstavnostne naprave iPod, mobilnik iPhone in celo tablični računalnik iTablet.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18