Računalništvo, telefonija
15.08.2018 05:06
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je to najboljši telefon srednjega razreda?

Je to najboljši telefon srednjega razreda?
Je to najboljši telefon srednjega razreda?

Danes je na trgu že toliko pametnih telefonov, da se uporabnik, ki išče novega, lahko kaj hitro izgubi v njihovi poplavi. To seveda pomeni tudi več možnosti za nakup mačka v žaklju, če kupujete na pamet, ne da bi se pred tem vsaj malo informirali na spletu. Razen v primerih, ko kupujete premijski telefon. Pri teh praktično ne morete ustreliti mimo. Saj se (rahlo) razlikujejo v dizajnu in nekaterih funkcionalnostih, a načeloma vsi nudijo izvrstno uporabniško izkušnjo. Kupci v tem segmentu zato telefone velikokrat izbirajo glede na osebne preference, med katerimi velikokrat prevladuje poreklo oziroma znamka telefona. Vseeno pa ne gre spregledati tudi razlik v cenah. Razpon cen v najdražjem razredu telefonov ni majhen. Če želite iztržiti največ za svoj evro, naenkrat izbira ni več najpreprostejša.

Med našimi aktualnimi favoriti letošnjega leta sta zagotovo tudi Huaweijeva telefona P20 in P20 Pro, ki sta nas prepričala predvsem z izjemnimi kamerami in umetno inteligenco, ki ves čas melje v ozadju in priskoči na pomoč pri optimizaciji delovanja in fotografiji. Huawei je na področju mobilne telefonije v zadnjih letih zrasel v spoštovanja vredno znamko. To pa se je posledično začelo odražati na cenah njihovih telefonov, ki so vsako leto nekoliko dražji. A kitajski tehnološki gigant zadnja leta vzporedno pelje še eno uspešno zgodbo. Zgodbo hčerinske znamke Honor. Ta ima pod svojim okriljem zdaj že kar lepo število zelo dobrih telefonov, zadnji med njimi pa je Honor 10, ki smo ga nedavno preizkusili tudi na našem uredništvu.

(Skoraj) kot novi Huawei, le da cenejši
Ko pogledamo njegov seznam specifikacij, v njem najdemo precejšnjo skladnost s Huaweijem P20. Le da je med njima pomembna razlika. Honor 10 je precej cenejši. A kljub temu nič kaj manj zmogljiv. In tudi če bi ga sodili po videzu, bi ga brez slabe vesti uvrstili v najvišji razred. S takšno kombinacijo pa ima precej malo konkurence.

Honor 10 sledi aktualnim oblikovnim trendom. Oblečen je v steklo, kar mu daje všečen bleščeč videz. Ta najbolj pride do izraza na soncu, ko se od površine ohišja odbijajo sončni žarki in na njem ustvarjajo atraktivne vzorce, ki dajejo vtis barvnega prelivanja. Atraktivnost pa ima tudi svojo ceno. Steklo pač ni najbolj trden material, kar v kombinaciji z ne pretirano dobrim oprijemom lahko privede do manjše katastrofe. Če vam bo telefon padel po tleh, ga boste zelo verjetno morali pobirati v prafaktorjih. Zato je uporaba (kakovostnega) zaščitnega etuija praktično obvezna. Na ta račun bo sicer telefon izgubil nekaj svoje estetskosti, a to je majhna cena za miren spanec, ki si ga boste lahko privoščili.

Po močno shojenih stopinjah
Na sprednji strani Honorja 10 smo priča znani zgodbi zadnjega leta: velik zaslon, ki se razprostira skoraj do robov telefona, na vrhu pa “zareza”, v kateri se skriva sprednja kamera skupaj še z nekaterimi senzorji. Zdi se že malce obrabljena fraza (kakor tudi dizajn), da ponavljamo znova in znova, kako si prozivajalci eden za drugim sposojajo iPhonove oblikovne smernice, a drugače ne moremo povedati. Pravzaprav je danes že toliko telefonov s podobno obliko, da to že težko navedemo kot kritiko. Morda je najbolje, da se pač sprijaznimo z dejstvom, da so današnji telefoni takšni. Konec koncev gre za zelo všečen dizajn.

Zaslon, ki sloni na tehnologiji LCD, v diagonalo meri 14,8 centimetra (5,84 palca), ločljivost njegove slike pa znaša 2.280 x 1.080 slikovnih točk. Več kot spodobne karakteristike za srednji razred, ki se potrdijo tudi v praksi. Velikost je dovoljšnja za udoben ogled videoposnetkov, prebiranje kakšnega članka in igranje iger, slika pa tudi dovolj ostra in barvno nasičena. Pohvalili bi še svetilnost, ki je kljub temu da ne gre za zaslon OLED, zelo dobra tudi na dnevni svetlobi oziroma na soncu.

Sodobnejši, a ne nujno tudi boljši
Pod zaslonom se nahaja še čitalnik prstnih odtisov, ki pa je pri novem Honorju nekoliko drugačen kot smo jih vajeni. Večina telefonov ima kapacitivnega, Honorjev pa je ultrazvočni. Ta v praksi pomeni, da je “zlit” skupaj z ohišjem in nima vdolbine ali kakršnekoli druge fizične karakteristike, po kateri bi ga začutili na otip. Čeprav se to morda sliši zelo moderno, morda celo futuristično, je v praksi prej nadloga. Prvič prav zaradi tega, ker ga ni mogoče začutiti na otip, kar se marsikdaj izkaže za precej nepraktično, drugič pa zaradi njegove nekoliko slabše odzivnosti v primerjavi s “klasičnimi” čitalniki prstnih odtisov. Oziroma zahtva nekoliko močnejši pritisk, da hitro zazna prst. Ena od pozitivnih lastnosti pa je zagotovo ta, da deluje tudi, če imate vlažne ali mokre roke, kjer se sicer drugim čitalnikom zatakne.

Za osnovne funkcije poskrbi surova moč, za vse ostalo umetna inteligenca
Čeprav smo do zdaj našteli že nekaj hvalevrednih lastnosti Honorjeve desetice, pa se prava zabava začne šele, ko pogledamo v notranjost. Telefon namreč poganja enak procesor, kot Huaweijeve paradne telefone, Kirin 970. Čeprav ta ni več najmočnejši mobilni procesor pod soncem (hitrejši je na primer Snapdragon 845), vseeno zlepa ne boste našli opravila, pri katerem bi se mu zataknilo.

Poleg tega pa ima še eno lastnost, ki ga dvigne iz povprečja in loči od vseh ostalih procesorjev. Eden od njegovih sestavnih delov je namreč tudi t. i. nevronska procesorska enota, ki deluje na podlagi umetne inteligence. Ta skrbi za več stvari. Najbolj očitna je fotografija, a o tem nekoliko več nekoliko nižje, druga pomembna stvar pa je optimizacija sistema. Umetna inteligenca v nevronski procesorski enoti ves čas skrbi za stabilno delovanje sistema in pametno porabo energije. Kako? Tako da ves čas spremlja vaše uporabniške navade, se od njih uči in sproti prilagaja. Tako skozi čas spozna, katere so vaše najljubše aplikacije in vaša glavna opravila ter temu primerno razporeja sistemske vire – zmogljivost procesorja in uporabo pomnilnika. Tako se bodo na primer vaše pogosto uporabljene aplikacije vedno odpirale hitro, saj bo umetna inteligenca poskrbela, da bo zanje vedno na voljo dovolj sistemskih virov, aplikacijam, ki jih uporabljate bolj redko, pa bo telefon onemogočil delovanje v ozadju, tako da ne bodo po nepotrebnem porabljale dragocene energije.

Baterija, ki traja in traja in traja …
Seveda lahko vse te možnosti spremenite v nastavitvah, a dejstvo je, da to nekoliko podaljša avtonomijo delovanja na dnevni ravni. Tako že sicer zelo dobra baterija s kapaciteto 3.400 mAh zdrži še dlje. Na našem testu je na primer redno zdržala brez polnilca tudi več kot en dan, kljub temu, da smo telefon precej “mučili”. Ob neki zmerni oziroma malce bolj varčni uporabi telefona, pa jo brez pomoči vtičnice lahko pripeljete tudi do skoraj dveh dni delovanja. Zlasti če igre in druge multimedijske vsebine pustite pri miru.

Poleg zmogljivega in pametnega procesorja pa velja omeniti še spodobno količino notranjega in delovnega pomnilnika. Honor 10 si lahko omislite v dveh izvedenkah – s 4 gigabajti delovnega in 64 gigabajti notranjega pomnilnika, ali pa s 6 gigabajti delovnega in 128 gigabajti notranjega pomnilnika. Mi priporočamo slednjo, saj je z njo telefon bolj pripravljen na prihodnost, prav tako pa vam bo prišel prav vsak gigabajt shrambe, saj telefon ne podpira spominskih SD-kartic. Škoda, a če si omislite 128-gigabajtno različico, za tem ne boste pretirano žalovali, saj nudi več kot dovolj prosotora za aplikacije, dokumente, fotografije in videoposnetke.

Več kot soliden fotograf
In ko smo že ravno omenili fotografijo, si v zaključku poglejmo še zmožnosti kamere oziroma fotoaparata. Honor 10 ima dvojno kamero, kjer ima en senzor ločljivost 24 MP, drugi pa 16 MP. Senzorja seveda pri zajemanju fotografij delujeta v tandemu, kjer vsak od njiju prevzame naše določene naloge, telefon pa nato ob pritisku na sprožilec fotografijo še programsko obdela.

Ampak to ni vse. Kot smo že omenili, tudi kameri priskoči na pomoč umetna inteligenca. Ta skrbi za prepoznavanje okolice in objektov v njej. Tako bo na primer telefon prepoznal gozd ali zelenico (in številne druge motive), če ga boste usmerili vanju, ter temu primerno samodejno rpilagodil nastavitve fotografiranja. Na ta način tudi popolnemu fotografskemu analfabetu omogoča, da zajame lepo sliko, ki jo bo vstavil v album ali se z njo kitil na enem od priljubljenih družebnih omrežij. Načeloma boste na ta način ustvarili zelo atraktivne fotografije, ne pa vedno najbolj naravnih. Umetna inteligenca jih namreč včasih preveč obdela, tako da so videti, kot bi čeznje “potegnili” nekaj stilističnih instagramovskih filtrov. Ampak pomoč umetne inteligence lahko pri vsaki fotografiji tudi hitro izklopite, s čimer na sliko zajamete večji odraz realnosti. V vsakem primeru se fotoaparat obnese zelo dobro, prav tako pa ne razočara niti ponoči, če je prisotne vsaj malo svetlobe.

Edino področje, kjer mu ne gre peti hvalnice, pa je snemanje videoposnetkov. V ločljivosti 1080p jih zna snemati zelo dobro, a žal pogrne na izpitu 4K. Saj jih zmore snemati, a pri tem ne deluje optična oziroma elektronska optimizacija slike, kar pomeni, da se bo na posnetku poznal vsak tresljaj. Zato se bo večina za ta način odločala le v skrajni sili, pa še to bolj kot ne za statične situacije.

Se ga splača kupiti?
Če zaokrožimo, lahko rečemo, da je Honor 10 trenutno eden najboljših telefonov, ki jih lahko dobite za svoj denar. Uvršča se v srednji cenovni razred, a se s svojimi funkcionalnostmi in zmogljivostjo spogleduje z najmočnejšimi predstavniki mobilne telefonije. Seveda ima svoje pomanjkljivosti, med katerimi morda najbolj izstopata vodoodpornost in odsotnost podpore brezžičnemu polnjenju, a te so v primerjavi z vsem ostalim kar nudi zanemarljive in v resnici ne vplivajo na uporabniško izkušnjo. Upajmo samo še, da ga bodo v svoje ponudbe in pakete vključili še slovenski operaterji, saj bi tako lahko prek vezave dobili še ceneje.

Glavne tehnične karakteristike
Zaslon: LCD, diagonala 14,8 cm (5,8”), ločljivost 2.280 x 1.080 slikovnih pik, 432 ppi
Procesor: 8-jedrni Kirin 970, ki deluje na podlagi umetne inteligence
RAM: 4/6 GB
Notranji pomnilnik: 64/128 GB
Operacijski sistem: Android 8.1 Oreo z uporabniškim vmesnikom EMUI 8.1
Glavna kamera: dvojna, 16 MP (f/1.8) + 24 MP (f 1.8), LED-bliskavica, EIS
Sprednja kamera: 24 MP
Povezljivost: bluetooth 4.2, Wi-Fi, NFC, GPS
Dimenzije: 149,6 x 71,2 x 7,7 mm
Teža: 153 g
Cena: cca. 500 evrov v prosti prodaji


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več