Računalništvo, telefonija
20.12.2017 13:30

Deli z drugimi:

Share

Je to nov veliki udarec za Uber?

Je to nov veliki udarec za Uber?
Je to nov veliki udarec za Uber?

Evropsko vrhovno sodišče je prišlo do zaključne sodbe v primeru večletne sage med Uberjem in EU taksi zvezo. Uber je vseskozi trdil, da je zgolj tehnološka platforma, medtem ko so njihovi nasprotniki trdili, da je Uber prevozna/transportna storitev – danes je Evrosko sodišče odločili v prid taksistom in Uber označilo kot transportno storitev. Sodba seveda pomeni, da mora Uber spoštovati in se prilagajati vsem članicam Evropske unije in posameznim regulacijam in ne iskati obhodov takšnih in drugačnih pravil.

V zapisu je Evropsko sodišče zapisalo, da “gre v primeru Uberja za vmesno storitev, katere cilj je povezati neprofesionalne voznike, ki uporabljajo svoja vozila, z ljudmi, ki potrebujejo urbane prevoze, preko apliakcije. To mora biti vključeno v transportne storitve in vso pripadajočo regulacijo. Torej Uber je storitev znotraj področja transporta, kar se tiče zakonodaje Evropske unije. Uber je želel sebe prikazati kot tehnološko platformo, vendar je še marsikaj več. Tako vsaj pravijo na Evropskem sodišču.

“Posledično mora tovrstna storitev biti izvzeta iz razdelka, kjer lahko svobodno nudi storitve, prav tako pa mora takšna storitev biti izvzeta iz direktive o splošnih storitvah v notranjih trgih ter iz direktive o e-komerciali”, še dodajajo. Uber je tako primoran upoštevati sleherno regulacijo v državah članicah, kar pa za podjetje seveda ni najbolj ugodn rešitev glede na trenutni poslovni model, ki ga izvajajo. V odzivu na sodbo je predstavnik Uberja preko maila za portal TechCrunch napisal: “Ta sodba ne bo spremenila stvari v večini evropskih držav, v katerih smo prisotni in že delujemo pod okriljem zakona o transportu. Kljub temu pa so še vedno milijoni Evropejcev, ki ne smejo uproabljati naše aplikacije. Naš novi generalni izvršni direktor se strinja, da je storitve potrebno regulirati, med te seveda spada tudi Uber, torej bomo nadaljevali dialoge z mesti po Evropi. To je pristop, s katerim želimo vsem potencialnim uporabnikom ponuditi prevoz na dosegu klika”.

Originalna tožba je bila položena leta 2014, in sicer v Barceloni s strani zveze “Professional taxi drivers association”. Njihov glavni cilj je bil, da s strani sodišča dobijo potrditev, da Uber System v Španiji deluje kot nelojalna konkurenca. Za razsodbo je sodišče odločilo, da potrebuje odločitev o tem, ali je Uber transportna storitev, informacijska storitev ali neka kombiancija med obema. Kot smo že omenili je sedaj Evropsko sodišče odločilo, da je Uber transportna storitev. Ta označitev je sicer bila v javnosti uporabljena že kar nekaj časa, vendar sedaj postala tudi uradna. Že res, da je sodba velik udarec za širitev Uberja na trge Evropske unija, hkrati pa sedaj ugotavljajo, da v veliko državah že delujejo pod transportno regulacijo. Tak primer je recimo London, kjer pa trenutno Uber ne obratuje zaradi neznanih razlogov.

Uber po vsem tem odgovarja, da se njihovo poslovanje v EU državah ne bo spremenilo. Po besedah Uberjevega predstavnika za odnose z javnostmi bi naj podjetje imelo prirpavljenih nekaj rezervnih načrtov za posamezne države. Te bi naj uporabili zgolj v skrajni sili, če bo regulacija zares preostra. Kar se tiče prihoda Uberja v Slovenijo, je bilo v zadnjem času veliko govora. Za zdaj vse kaže, da Slovenci ne bomo dobili Uber, kajti ravno regulacija je tista, ki preprečuje vstop v državo. Pri Airbnb-ju je že prišlo do določenih premikov, sedaj pa lahko le čakamo na rešitve v primeru Uberja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EPSON

, ,

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več